• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

BPD - Koraszülött babák tüdőbetegsége

BPD - Bronchopulmonalis Dysplasia

Sokszor hallják a koraszülött intenzív osztályokon ezt a kifejezést azok a szülők, akiknek gyermeke a terhesség 32. hete előtt született meg: BPD. Így, sok nagy betűvel, de mit rejt az a 3 betűs orvosi diagnózis?
A Bronchopulmonalis Dysplasia olyan krónikus tüdőbetegség, amely elsősorban azért alakul ki, mert a koraszülés megzavarja a tüdő genetikailag meghatározott méhen belüli fejlődését, a baba fejletlen tüdővel jön a világra amelynek következtében légzéstámogatásra van szüksége.

A szülés előtti szteroid adás (ideális esetben legalább 24-48 órával a megszületése előtt kap meg egy 35. hét előtt érkező baba) célja, hogy gyorsítsa a tüdő érését. A felületaktív anyag (surfactant) pedig olyan, mint az autó motorolaja, a tüdőt segítve könnyebbé teszi a légzést.

BPD - Bronchopulmonalis Dysplasia a koraszülötteknél

Ma már főleg CPAP-kezelést kapnak azok a babák, akiknek légzéstámogatásra van szükségük, de a baba állapotától függően intubálásra és gépi lélegeztetésre is szükség lehet. A lélegeztetés során adott pozitív nyomás ugyan életmentő, de sajnos következményekkel járhat.

Egy átlag újszülött, gyermek vagy felnőtt a negatív nyomásnak köszönhetően lélegzik, ami azt jelenti, hogy a levegőt az egyén maga szívja be a tüdőbe, nem pedig külső nyomás útján. A törékeny csecsemők tüdeje ezért sérülhet meg az egyébként életmentő lélegzetés hatására. Lélegeztető gépet csak végső esetben használnak, akkor is a lehető legkisebb értékekkel és a legrövidebb ideig, hogy a további tüdősérülést megakadályozzák. A baba születése után előforduló fertőzés, gyulladás, tüdővizenyő tovább rontja a tüdő működését és a genetikai hajlamnak is jelentős szerepe van a BPD kialakulásában (fiúknál gyakrabban alakul ki).

 

Hogy mit lát ebből egy szülő az inkubátor mellett?

 

A baba szaporán lélegezik, légzési nehezítettség alakul ki nála, a mellkas alsó része behúzódik belégzés alatt. Az alacsony vér oxigénszint miatt a baba bőre kékes színű (cianózis), amelyet elsősorban a szája körül, az ajkakon, az ujjak végén lehet felismerni. Néhány súlyosan érintett újszülöttnek a levegő kifújásához hosszabb idő kell, emiatt a levegő bennreked, és a tüdő túlfújtá válik.
A diagnózist megerősítheti a vér oxigénszintjének meghatározása, és a mellkas röntgen.


Néhány hónap alatt a tünetek súlyossága csökken, ahogy az egészséges tüdőszövet növekedésnek indul.

Ma már tudjuk, hogy az anyatej gyógyszerként funkcionál a baba ellátása során, hiszen bizonyítottan bármennyi anyatejet is kap a baba, az a rettegett 3betűsök (ROP, NEC) előfordulásának esélyét egyértelműen csökkenti. Ma már azt is tudjuk, hogy az anyatej dózisfüggő módon csökkenti a BPD kialakulásának kockázatát is ! Mindezek tudatában a tej minden cseppjének örülnünk kell, amit édesanyaként viszünk a babának, és a személyzetnek támogatnia kell a szülőket abban az esetben ha nem termelődik olyan ütemben, ahogy azt szeretnék!

Azok a gyermekek, akiknél BPD-t diagnosztizálnak nagyobb eséllyel lesznek később asztmások, fokozottabb a rizikójuk vírusfertőzésekre (például RSV fertőzésre a téli hónapokban).

 

Mit tehetünk szülőként, hogy elkerüljük a légúti kórokozókat ?

 

Mossunk gyakran kezet szappannal és vízzel, esetenként alkoholos tartalmú szerrel!
Kerüljük a beteg felnőttekkel és gyermekekkel való kontaktust
, mert a légúti fertőzések többsége cseppfertőzéssel terjed! Ezért, amennyiben megoldható, ne adjuk a súlyos BPD-s csecsemőt bölcsődébe, kerüljük a zsúfoltságot, ne vigyük a babát bevásárlóközpontba, iskolai - óvodai ünnepségekre!


A kötelező védőoltások mellett, a 6 hónapos kor felett ajánlott influenza elleni oltás beadatása a házi gyermekorvossal, és a téli szezon kezdetekor a babával közös háztartásban élők (szülők, testvére) is oltandók (úgynevezett fészekimmunitás kialakítása)!


RSV elleni védőoltás javasolt november és március között havonta minden BPD-s babának!
A baba közvetlen és távolabbi környezetében tilos dohányozni és védeni kell őt egyéb légszennyeződésektől is!
Fontos a baba biztonságos alvása, kemény, sima felületű matracon, háton vagy oldalára fordítva aludjon! Ne tartsunk az ágyában plüss játékokat, párnát !
 
Az BPD-s koraszülötteknél hazabocsátását követően legfontosabb a BPD súlyosbodásának megelőzése, és a rendszeres kontroll vizsgálat!

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 21

Átlagos értékelés: 4.2

 


KeresésTámogasd Őket, támogass bennünket!