• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Mi az RSV?

Az RSV (Respiratory Syncytial Virus) egy vírus, amely legtöbbször közönséges megfázáshoz hasonló tüneteket okoz, ám egyes esetekben légzési nehézséghez, súlyos tüdőgyulladáshoz vezethet. Szövödménye lehet asztma és kialakulhat olyan súlyos állapot, mely kórházi kezelést, oxigén terápiát igényel.

Majdnem minden gyermek átesik legalább egyszer RSV fertőzésen még második születésnapja előtt. Bárki megfertőződhet élete során többször a vírussal, melyből pár nap alatt meggyógyulunk.  A szezonális fertőzésnek a téli hónapokban van a csúcspontja, ekkor van a legtöbb megbetegedés, leggyakrabban a 3-4 hónapos csecsemőknél.

Súlyos fertőzés alakulhat ki azon babáknál akik koraszülöttek, 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél, azon 2 év alatti gyermekeknél akik szív és/vagy tüdő problémákkal küzdenek, veleszületett rendellenességgel (pl. Down szindróma) élő gyermekeknél, neuromuszkuláris betegségben szenvedő gyermekeknél, idős embereknél vagy gyenge immunrendszerű felnőtteknél.

A vírus főleg cseppfertőzéssel (tüsszentéssel, köhögéssel) terjed, belélegezve vagy szájba, orrba, szembe kerülve infekcióhoz vezet. A fertőzött személy orr vagy nyálváladéka közvetlen vagy közvetett módon is fertőzést okozhat például puszival. A vírussal akkor is megfertőződhetünk, ha előzőleg fertőzött személy által megfogott tárgyat érintünk meg (pl.: kilincs, játékok – a vírus 6-12 órán keresztül fertőzőképes) majd kezünkkel szemünket vagy orrunkat megdörzsöljük. Azok a személyek, akik a vírus által fertőzöttek, de nem vagy enyhe tüneteket mutatnak IS FERTŐZNEK!

Tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak azon aggódó szülők, akik az intenzív osztályt éppen elhagyva szembe találják magukat a közeli és távoli rokonsággal, akik érthető módon szeretnék végre látni A csodababát. Talán ez a házirend még közérthetőbbé teszi a baba környezete számára, hogy mekkora veszélynek van még mindig kitéve a gyermek szervezete, és betartják kéréseit. Segítsük a szülőket, minél több családhoz eljusson az RSV házirend!


RSV tájékoztató