• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Újszülöttkori sárgaság

Az újszülöttkori sárgaság nagyon gyakori, az újszülöttek jelentős hányada “besárgul“ a születését követő első napokban, de ez az időre érkezett babáknál olyan kis fokú, hogy alig vagy egyáltalán nem lehet észrevenni.  


Korábban érkezett babáknál 60-80 % a sárgaság kialakulásának esélye életük első hetében.
A sárgaság kimutatásához elég egy vérvizsgálat.


Mi történik ilyenkor?


Az újszülött szervezetében a magzati életből hozott vörösvértestek lecserélődnek, amelyek már nem az anyai vérből, hanem a levegőből veszik fel az oxigént. A magzati vörösvértestek lebomlanak, ennek terméke a bilirubin, ami a vérfesték (hemoglobin – az oxigén szállításáért felelős fehérje) lebontási terméke.

Újszülöttkori sárgaság
Fotó: a képen a NATUS neoBLUE blanket terméke szimuláció közben


A bilirubint a máj egyik enzimje vízben oldódó anyaggá bontja, és ez a vizelettel távozik a szervezetből.
Ha az első napokban a máj nem tudja ellátni feladatát vagy nem elég intenzív a bilirubin ürülés, a festékanyag felhalmozódik a bőrben, és sárgára „festi“ a bőrt és a szemfehérjét is.
Közepes vagy magas bilirubin koncentráció esetén, amely mérgező hatással lehet a központi idegrendszerre, megkezdik a kékfény terápiát amellyel elkerülhető az idegrendszeri károsodás.
A kékfény hatására a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá és a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. Az ürülést a fokozott folyadékbevitel és szoptatás is segíti.

A kékfény terápia során, vagy ahogy a szülők nevezik  “szolizás közben“ a baba meztelenül fekszik az inkubátorban hasán-hátán felváltva, szemét letakarják, hogy megelőzzék a retina károsodását. A kezelés folyamatos, csak rövidebb időszakokra szakítják meg, például szoptatás, fürdetés, tisztába tétel kedvéért, de természetesen az édesanyának lehetősége van a kisbabáját ölbe venni és kenguruzni gyermekével, amennyiben “kékfénytakarót“ használnak.


A kékfény terápia egészen addig szükséges, amíg a bilirubin értéke a vérben a normál értékre csökken. Ez többnyire egy-három napot vesz igénybe, de bizonyos nagyon ritka esetekben a kékfény terápia mellett vércsere is szükségessé válhat.

Miért kékfénytakaró?


Hosszú évtizedek óta a babák az inkubátor fölé helyezett kékfény lámpák alatt fekszenek, elválasztva szüleiktől, szemük letakarva, ami a stressz- és fájdalomszintjüket és érzetüket növeli. A fejlődéstámogató koraszülött ellátás bizonyítékai alapján, kiküszöbölve a felesleges stressz hatását bebizonyosodott, hogy a kékfénytakaró használata terápiás funkciója mellett, segíti a baba idegrendszeri fejlődését. A baba az édesanya vagy édesapa mellkasán fekve, fénytakaróval betakarva, alvási ciklusát nem megzavarva gyógyul a kékfényterápia közben.

Újszülöttkori sárgaság
Fotó: Amelia, 27.hét, édesanyja Mandy Daly (INHA ír szülőszervezet elnöke) engedélyével

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 30

Átlagos értékelés: 4.5