• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Amit tudni kell a koraszülöttekről

Írta: Prof. Ertl Tibor
A Pécsi Tudományegyetem megszervezte a Pluszosok Egyeteme ismeretet és tudást népszerűsítő előadás sorozatát, ennek keretén belül hangzott el Prof. Dr. Tulassay Tivadar előadása, mely a koraszülöttség orvosi és társadalmi kérdéseire keres választ. 


Az előadásban kitér a természetes, késői köldökellátás fontosságára, az azonnali anya-gyermek kapcsolat a bőr-bőr kontaktus létrejöttére, melynek kiemelt szerepe van az optimális mikrobióta kialakulásában, az anyatej és a donor anyatej szerepére. 

Az előadás második részében a koraszülöttség esetleges szövődményei, rövid és hosszútávú következményei kaptak hangsúlyt kiemelve a koraszülöttség hatását a család életére.
Az előadás végén, Prof. Dr. Ertl Tiborral folytatott beszélgetés során a fiú-lány újszülöttek, koraszülöttek életben maradási esélyek különbségének kérdése merült fel, valamint a régmúlt időben is életben maradt igen alacsony súlyú koraszülöttek, (pl. Voltaire, Newton) példáit sorakoztatták fel, akik meghatározó egyéniségként maradandót alkottak.

Az előadás megtekintését a szakemberek mellett kiemelten ajánljuk szülők, nagyszülők számára, az oktatási vagy szociális szférában dolgozó szakembereknek, akiknek munkájuk során bármikor szembe találhatják magukat a koraszülöttség kérdéskörével és mindenkinek, akit érdekel az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata, a neonatológia.

Az előadás 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!