• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek, újszülöttek bőrápolása - Dr. Csoma Zsanett

Az újszülöttek, csecsemők, kisgyermek bőre különösen érzékeny, kiszáradásra, irritációra hajlamos, emiatt a bőrápolásuk során speciális szempontokat kell figyelembe venni. Különösen igaz ez a koraszülött babákra: az ő esetükben a bőr éretlensége és sérülékenysége igen jelentős probléma. A bőr ápolásának első lépése annak tisztán tartása. Amennyiben a kisbaba alacsony súlyú, légzési, keringési támogatást, műszeres ellátást igényel az inkubátorban, akkor a fürdetés helyett a bőr lemosása, az esetleges szennyeződések, testváladékok eltávolítása steril, langyos vízzel átitatott pamut törlőkendővel javasolt.

Kerüljük a bőr tisztítása, lemosása során a gyári popsitörlő kendők használatát. Ha koraszülött babája stabil állapotú, a neonatológus szakorvos megítélése szerint, akkor az Újszülött Intenzív Osztályon el lehet kezdeni a fürdetést.

Ennek gyakorisága heti 2-3 alkalommal javasolt, ideálisan néhány percig tartson. A kiskádba engedett víz hőmérsékletét célszerű hőmérővel ellenőrizni (ideális vízhőmérséklet: 37–39 °C). A mosdatás során elsődlegesen a hajlatok tisztítására kell törekedni, kerülve a túlságosan erős mechanikai behatásokat, a bőr dörzsölését. A kisbabát tartsuk stabilan, biztonságosan. A fürdetést követően a kisgyermek bőrét pamuttörölközővel, óvatosan kell szárazra törölni. Fürdetéshez speciálisan a csecsemők, kisgyermekek számára kifejlesztett fürdető készítmények, mosakodókrémek használata javasolt, a lehető legkisebb szükséges mennyiségben. A fürdetést követően, illetve naponta egy-két alkalommal célszerű a kisbaba bőrét testápoló készítménnyel bekenni. Az ápoló, bőrhidratáló készítmények védő réteget képeznek a bőrön, megakadályozzák a bőr további kiszáradást, csökkentik annak sérülékenységét. Higiéniai szempontok miatt elsődlegesen pumpás adagolóval rendelkező készítményeket, vagy egy-két kezeléshez elegendő mennyiségű készítményt tartalmazó krémeket, kenőcsöket szerezzünk be a kisbaba részére. A bőrápoló készítményt nem kell lemosással eltávolítani.

A születést követően a köldök csonk általában 7-10 nap elteltével válik le. A köldökcsonkot nem szükséges hintőporral, vagy fertőtlenítő oldatokkal kezelni, elegendő tisztán és szárazon tartani. A csonkot ne fedje a pelenka, pelenkázás során a pelenka széle visszahajtandó. Ügyelni kell arra, hogy a terület ne szennyeződjön széklettel és vizelettel, emellett pelenkacserék alkalmával gondosan ellenőrizni kell a csonk állapotát.

Pelenkázáshoz elsődlegesen az egyszer használatos, nagy nedvszívó képességű pelenkák használata javasolt, ezek már az egészen pici koraszülöttek számára is elérhetőek megfelelő méretben. Újszülöttek esetében 2 óránként, később 3-4 óránként javasolt elvégezni a pelenka cserét. A PIC-ben kezelt koraszülöttek pelenka cseréjét célszerű a baba állapotához és napirendjéhez igazítani. A széklet, vizelet, kenőcsmaradványok és egyéb szennyeződések eltávolítása általában a mára már igen széles körben elterjedt gyári popsi törlőkendők segítségével történik. Amennyiben koraszülött babája van, vagy újszülöttjénél bőrpír, gyulladásos tünetek jelentkeznek a popsi területén, kerülje a gyári törlőkendők használatát! Ilyenkor a fiziológiás sóoldattal átitatott törlőkendő a megfelelő választás. A pelenkával fedett bőrfelület ápolására a pelenkacserék alkalmával rendszeresen használjunk védő kenőcsöket és pasztákat.