• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Hagyjuk aludni a PICiket!

Tudtad, hogy a külső fényhatásokban bekövetkező legkisebb változás is felébresztheti a koraszülött babákat a PIC-en? A tanulmány fordítását a BT (British Telecommunications) kollégái készítették.

Mik az eddigi ismereteink a témában?

  • A koraszülött babák érzékszervei még nem teljesen fejlődtek ki, de rendkívül érzékenyek lehetnek, észlelik a fényintenzitás kis változásait is.
  • A koraszülött babák alvás-ébrenlét ciklusa még tökéletlen; az alvás megzavarása kockázatot jelenthet a babák agyfejlődésére és a kognitív funkciók kialakulására!
  • Rendkívül fontos megérteni az újszülött intenzív osztályt, mint környezetet a babák érzékelésének kontextusában.
  • Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlása szerint a NIC/PIC-eken a fényerő 646 lux alatti tartományban kell, hogy legyen, nappali és éjszakai ciklusokkal. 300-500 lux közti fényerő ajánlott az alapvető feladatok ellátásához és maximum 2000 lux erősségű fény az érzékeny műveletek elvégzéséhez!

A fejlődéstámogató környezet kialakítása a koraszülött intenzív osztályokon a magyar ellátó rendszer egyik legnagyobb kihívása. Az osztályok nem vagy nehezen alkalmazkodnak a koraszülött baba idegrendszerének egészséges fejlődéséhez. A baba érzékszervi fejlődéseinek kritikus időszakaiban az agy specifikus idegrendszeri behatásokra számít. A koraszülött intenzív osztály adta környezetben ebben az időszakban jelentős eltérés van az agy “elvárása” és a “nyújtott” ingerek között.

 

 

Akárcsak a méhen belüli magzat, az intenzív osztályon gyógyuló koraszülött baba esetében is törekedni kell arra, hogy alvási ciklusai – különösen a REM fázisok – ne sérüljenek. Ellátásának módja elősegítheti vagy éppen gátolhatja a megfelelő korai agyi fejlődést.” (Graven and Browne 2008) “A REM ciklus különösen fontos az érzékszervi fejlődés szempontjából.” (Graven, 2006)

 

 

Miért fontos ez a kutatási eredmény?

Bizonyított, hogy akár a fényerősség kismértékű emelkedése is elegendő ahhoz, hogy felébresszük a koraszülötteket a mély, illetve az aktív alvási állapotból. A jelen tanulmány tartalmazza a koraszülöttek alvási ciklusának megzavarására vonatkozó első olyan méréseket, ami a megvilágítás erősségében bekövetkező változásnak tudható be. Ezek a zavaró változások az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által javasolt fényerősség-tartományon belül voltak megfigyelhetők, és kisebbek voltak, mint a korábbi tanulmányokban szereplők.

 

Eredmények

A koraszülöttek (28 hét átlagos gesztációs kor) videó-rögzített megfigyelése olyan inkubátorokban történt, amelyek vagy egy vastag takaróval, vagy egy lepedővel voltak védve a külső fénytől, átlagosan 9 lux és 78 lux fényerősséget biztosítva az inkubátoron belül (viszonyításképp, egy kifejezetten sötét, borongós napon 100 lux körüli fényerőt érzékelünk). A megfigyelések alatt, a NIC/PIC-en a megvilágítás ereje nem volt állandó és egyenletes, a fényerősségben bekövetkező változások mértéke az alacsonytól (10-50 lux közti tartomány) a magas erősségű (50 lux feletti) változásokig terjedt.

Két - a Precthl féle skálázásban jártas – megfigyelő úgy pontozta az újszülöttek különböző viselkedési állapotait, hogy nem volt tudomásuk sem a tanulmány céljáról, sem a megvilágításban bekövetkező változásokról. 
Megfigyelték és értékelték a babák állapotát amikor mély vagy aktív alvási fázisban voltak, közvetlenül a fényerő változása előtt, majd ugyanezt vizsgálták a fényerő változását követő 40 másodpercben. Mivel a babák felébredhetnek a fényváltozásoktól függetlenül is, ezért kontroll megfigyeléseket is végrehajtottak ugyanazokban az alvási ciklusokban, de állandó fényerősség mellett. 275 megfigyelt eseményt rögzítettek változó fényerő mellett és 275 kontroll eseményt állandó fényviszonyok közt. 
A változó erősségű fényben az esetek 16.3%-ban felébredtek a babák (Prechtl szerinti 1-es vagy 2-es állapotból), gyakran azonnal az 5-ös szintű állapotba ugorva (sírás vagy felzaklatott állapot). Ez szerény 6.3%-kal magasabb – statisztikailag viszont jelentős különbség – mint a viszonyítási alapul szolgáló ébredések száma. Ez azt jelenti, hogy akár már a kisebb mértékű emelkedés a fényerősségben is elindíthatja azokat a folyamatokat, amelyek megzavarják a koraszülött babák alvási ciklusait.

 

Miért fontos ez a kutatási eredmény a fejlődéstámogató koraszülött ellátás szempontjából?

  • A FINE/NIDCAP-gyakorlat standardjai, beleértve a megfigyelési módszereinket, ápolási gyakorlatot és a baba kórházi környezetének kezelését, mind a koraszülöttek érzékszervi környezetének szabályozásán és a környezetre adott érzékszervi reakcióik megfigyelésén alapszik.
  • A FINE/NIDCAP védi a babák alvását az alvás megzavarásának agyfejlődésre, a koraszülött egészségére és kognitív funkciójára gyakorolt káros hatásai miatt, az „idegrendszer-védelem fontos formájaként. 
  • A FINE/NIDCAP védi a baba alvását, mint az „idegrendszer-védelem” létfontosságú formáját, az alvászavarok agyfejlődésre, a koraszülöttek egészségére és a kognitív funkciókra gyakorolt káros hatásainak elkerülése érdekében.
  • A bőr-bőr kontaktus (kenguru módszer) és az ápolás egyéb elemei, amelyek a FINE/NIDCAP gyakorlatot foglalják magukban, elősegítik az alvást és az élettani stabilitást.
  • Fontos az újszülöttek szenzoros stimulációra adott viselkedési érzékenységének alapvető ismerete, különösen olyan speciális környezetben, mint az inkubátor, amely a NIC/PIC környezetének részét képezi.

 

A jelen tanulmány olyan tekintetben meglepően ritkának számít, hogy együtt vizsgálja az érzékszervi funkciók és az alvás megzavarásának hatásait.  Az eredmények figyelemre méltóak: A világításban bekövetkező kisebb változások is megzavarhatják a koraszülött babák alvását, még akkor is, ha azok az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által a Koraszülött Intenzív Osztályok számára javasolt tartományon belül mozognak. A koraszülött babák alvásának fontossága arra kell, hogy ösztönözzön minket, hogy személyre szabott fényvédelmi módszereket dolgozzunk ki és vezessünk be az újszülött intenzív osztályainkon.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!