• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Laktációs szaktanácsadó a koraszülött osztályon

Mitől függ, hogy egy koraszülő édesanya tudja-e saját tejével táplálni babáját?
A választ egy több lábon álló székhez hasonlítanám, amire nem lehet ráülni, ha valamelyik láb nincs a helyén.

  1. A legfontosabb a megfelelő higiénés környezet. A Koraszülött babák immunrendszere nem képes ellenállni a kórokozóknak, ezért szükséges nagy gondot fordítani a kéz és eszköz higiénére.
  2. Az anya támogatása a kórházi időszak alatt.  Sokszor előfordul, hogy hónapokig tartózkodnak az édesanyák kórházban. A számukra biztonságos, kényelmes környezet, a fejési helyzetek támogatása (pl: fejőszoba), anyatejtárolás nagyban hozzájárul az anyák jobb közérzetéhez, fejési eredményeihez.
  3. Az anya jelenlétének a segítése: Szülőkkel együtt gondoskodni a babáról magasabb szintű ellátást eredményez. Ennek megvalósulásának alapvető feltétele a szülővel való informatív kommunikáció és bevonás a gondozási feladatokba. Ennek fő momentuma az anyatej biztosítása.
  4. Az anyát segítő személyzet felkészült kell legyen arra, hogy az anyát megfelelő információval és technikai segítséggel lással el.

 

szoptatás sikere

 

Anyatejes táplálás támogatása koraszülés esetén

A koraszülés villámcsapásként érkezik, lehetetlen felkészülni rá. Sokszor napokba telik, hogy az édesanya felfogja mi történt vele.  Rengeteg új információ, fizikai és lelki fájdalom nehezedik az anyára. Legutolsó gondolata lehet az, hogy fejjen, sőt elképzelni sem tudja, hogy a teste képes már arra, hogy táplálni tudja gyermekét.


Miért fontos, hogy legyen szakmai segítsége az édesanyának ebben a nehéz időszakban?


Az első órában megkezdett, és rendszeres fejés meghatározó a későbbi, magasabb tejmennyiség elérésében.

Az anyák a szülés, császármetszés után gyakran órákkal később tudnak a babájukhoz menni, mégis, a lefejt tejet el kell juttatni a koraszülött osztályra.

A tej már a várandósság felétől termelődik, ezért sok koraszülött baba már az első pillanattól kezdve a saját édesanyja tejét kaphatja, aminek élettanilag jelentős szerepe van.

Az anyatej kinyeréséhez szükséges helyes technika elsajátításához és gyakori fejés segítéséhez fontos, hogy legyen az édesanya mellett támogató személy, laktációs szaktanácsadó.

 

 IBCLC laktációs szaktanácsadó


"A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemős nővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti az ő munkájukat. A világ számos országában találunk szoptatási tanácsadókat az egészségügyben: kórházakban, klinikákon és magán praxisban egyaránt. Eredeti végzettségüket tekintve orvosokat, nővéreket, védőnőket, szülésznőket, pszichológusokat, egészségnevelőket, szociális munkásokat és egyéb segítő-foglalkozásúakat találunk köztük. Az IBCLC laktációs szaktanácsadó cím viselésére kizárólag a nemzetközi IBCLC vizsgát tett, és érvényes működési engedéllyel rendelkező személyek jogosultak!”

IBCLC tanácsadók felsorolása megyénként: https://ibclc.hu/tanacsadok/tanacsadok-megyenkent/Forrás: www.lbclc.hu