• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Az érintés szerepe a hipoxiás időszakban

A szakszemélyzet által végzett ápolás és a szülői érintés hatása a hipoxiás időszakok hosszára.
A tanulmány fordítását a BT (British Telecommunications) kollégái készítették.
Lektorálta: Dr. Tóth Fanni, Nagy Lívia

Mi ismert ebben a témában?

 • Az időszakos hipoxia (továbbiakban IH) a születés utáni pár hónapban  gyakori az alacsony születési súlyú (1500 gramm) koraszülöttek esetében az éretlen légzésszabályozás miatt.
 • A legutóbbi legújabb kutatások összefüggést fedeztek fel az újszülöttkori hipoxia és a későbbi idegrendszeri fejlődési elmaradás és a halálozás között.
 • Az IH megelőzésére szolgáló terápiás megközelítések a gondos oxigén utánpótlást, a légzéstámogatást és a metilxantin (koffein) terápiát foglalják magukba.
 • Köztudott, hogy mind a környezeti stressz, mind az orvosi kezelés növelheti az IH esetek gyakoriságát.

 

Az érintésélmény az extrém koraszülött babák számára lehet pozitív, mely a szülői érintést jelenti és negatív, mely fájdalomhoz, stresszélményhez kötődik. Egy extrém koraszülött naponta legalább 20 fájdalmas, stresszt okozó beavatkozáson megy keresztül, míg a pozitív érintés aránya összesen 5% számukra, amennyiben a szülő nem vehet részt babája ellátásában.

 

Hipoxiás időszak

Miért fontos ez a kutatási eredmény?

A tanulmány számszerűsíti az orvosi és szülői beavatkozások gyakorlati és az orvosi és a szülői beavatkozások direkt hatását az extrém koraszülötteknél előforduló IH esetén. A tanulmány azt mutatja, hogy az IH esetek száma - a tesztelt gondozói beavatkozások közül – a gondozás az ápolási tevékenységek és az orvosi ellátás alatt volt a legmagasabb (a gyakoriságot és az időtartamot tekintve egyaránt). Az IH esetek száma a bőrkontaktus és a szülők által végzett ápolás esetén volt a legalacsonyabb.

Hogyan végezték a kutatást?

A kutatási időszakban húsz stabil koraszülött szondán táplált babát figyeltek meg életük első 6 hetében, akik a 28. várandóssági hét előtt, kevesebb, mint 1500 grammal születtek. Természetesen a kutatásban résztvevő szülők engedélyüket adták a kutatás elvégzéséhez. Az IH 6 különböző fajta beavatkozás során került összehasonlításra:

 1. Egészségügyi dolgozók által végzett ápolás és orvosi ellátás (NMC) 
 2. Szülők által végzett egészségügyi ellátás (NMC-szülők). 
 3. Bőr kontaktus / kengurúzás alatti ápolás (SSC). 
 4. Szülői érintés, míg a gyermek inkubátorban fekszik 
 5. Fizikoterápia 
 6. Pihenés

Az újszülöttek megfigyelése 6 egymást követő napon történt time-lapse kamera segítségével, 1 képkocka/másodperc mintavételi sebességgel. Az oxigén szaturációt és a pulzusszámot pulzoximéterrel folyamatosan vizsgálták. 

Az IH esetek meghatározása: az oxigén szaturáció kisebb, mint 80% és hosszabb ideig tart, mint 10 másodperc.

Eredmények:

A leghosszabb idejű IH az egészségügyi dolgozók által végzett ápolás és orvosi ellátás NMC (2.49%) és az inkubátorban történő szülői érintés (1.32%) alatt alakult, míg a legrövidebb IH kenguruzás közbeni beavatkozásoknál SSC (0.74%) és a szülők által végzett ápolási feladatok NMC-szülők (0.67%) volt mérhető.
Jelentősen több IH történt az orvosok és ápolók által végzett beavatkozások közben (középérték=2.95 eset/óra), mint  a szülők által végzett ápolási feladatok, kenguruzás közbeni beavatkozások, fizikoterápia esetén.  Az inkubátorban, szülői érintés alatt történő IH-k száma (középérték=1,40 eset/óra) nem mutat jelentős eltérést az egészségügyi dolgozók ellátás végzett ápolási és orvosi beavatkozásokhoz képest! A kenguruzás közbeni beavatkozások mutatták a legalacsonyabb IH számot (középérték=0.88 eset/óra). Az IH esetek előfordulása közötti idő szintén a személyzet által végzett ápolási vagy orvosi beavatkozások alatt volt a legrövidebb (középérték= 3 perc) és a kenguruzás közbeni beavatkozások esetén a leghosszabb (középérték= 37 perc).

Miért fontos ez a kutatási eredmény a fejlődéstámogató koraszülött ellátás szempontjából?

A tanulmány eredményei közvetetten támogatják a fejlődéstámogató ellátás két fontos alapelvét:
(a) az extrém koraszülött babák számára kedvezőek lehetnek a gyengédebb kezelési stratégiák, melyek a szabályozási szempontokat beépítik az ápolásba és az orvosi ellátásba,
(b) a gondozásban való szülői bevonódás és részvétel kedvező a korababák számára (a tanulmány szerint az IH esetek száma alacsonyabb akkor, ha az ápolást a szülők végzik, szemben azokkal az esetekkel, amikor az ellátást az egészségügyi szakemberek végzik).

 • Ez egy újabb tanulmány, mely ismét bebizonyítja a kenguruzás, a bőr-bőr kontaktus jótékony hatásait, és támogatja annak alkalmazását.
 • Míg a személyzet általi beavatkozások alatti növekvő IH szám és a kenguruzás alatti alacsony IH szám várható volt, valamelyest meglepő volt az IH esetek relatív magas száma, amikor az inkubátorban fekvő csecsemőket a szüleik érintették meg a szülők, hiszen a gyengéd szülői értintés nyugtató szándékkal történik. Mindemellett ez a megfigyelés talán éppen azért szükséges, mert arra utal, hogy a szülők számára pontosabb útmutatás és támogatás szükséges ahhoz, hogy értelmezni tudják gyermekük viselkedési jelzéseit és (test)beszédét (pl.: hogyan értelmezze a baba jelzéseit az érintés minőségére és időtartamára vonatkozóan).

 

A szülők eleinte nem merik megérinteni koraszülött babájukat, minden bátorságukra szükség lesz, hogy egyáltalán betegyék a kezüket az inkubátorba. Mielőtt ez megtörténne, meg kell tanítani a szülőknek, hogyan érintsék meg babájukat mozdulatlan kézzel. Fontos tudniuk, hogy a simogatás cirógatás irritáló a nagyon érzékeny apró babáknak.

 


Keresés


Támogasd Őket, támogass bennünket!