• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Az RSV tünetei, kezelése és az RSV oltás

Évente többször, de főleg az őszi és téli hónapokban gyakori a megfázás okozta tünetek, kellemetlenségek megjelenése. De csak kevesen tudják, hogy pontosan miért “fáznak meg“, mi okozza a kellemetlen panaszokat.

A tüneteket a felső légúti VÍRUSfertőzések okozzák, melyekből több százat ismerünk, de képesek azonos tüneteket produkálni. Ezért nem lehet védettsége szerezni a nátha, meghülés, megfázás ellen, illetve nincs ellenük védőoltás. A megfázás mögött, melynek közvetlen kialakulásában a hideg nem sok szerepet játszik, a leggyakrabban rhinovírus áll, melynek száznál is több fajtája létezik.

A rhinovírus mellett a másik igen gyakori, és most kell nagyon figyelni minden szülőnek, a respiratórikus szincicális vírus, közismertebb rövidítéssel az RSV.

 

 

Mit jelent az RSV fertőzés?

Ez a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekek esetében, amely koraszülött csecsemőknél, tüdőbetegségekben vagy veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél könnyen kórházi kezelést, vagy akár intenzív ellátást igénylő tüdőgyulladást válthat ki.

Ennek következtében a tartós, elhúzódó kórházi ápolás, majd a gyakori kontrollvizsgálatok, esetleges későbbi beavatkozások akár újabb kórházi felvételt és újabb fertőzési kockázatot jelenthetnek!

Szinte minden gyermek 2 éves korára átesik az RS vírus okozta fertőzésen, mellyel akár felnőttek is megfertőződhetnek, azonban komoly szövődményeket a veszélyeztetett csoportba tartozó csecsemőkön kívül idős embereknél, de akár érett újszülötteknél is okozhat életük első 6 hónapjában.

 

Az RSV tünetei

Az RSV által okozott fertőzés tünetei nagyon hasonlóak a közönséges megfázáshoz, mint orrfolyás, köhögés, ziháló (sípoló hangú légzés) és étvágytalanság. Míg gyermekeknél megjelennek a tünetek, felnőttek lehetnek akár tünetmentesek is a fertőzés lefolyása alatt.

Kisgyermekeknél kísérheti ingerlékenység, bágyadtság. Láz is jelentkezhet, bár ez nem feltétlenül jellemző.
Kezdetben a tünetek lehetnek enyhék, de főleg a magas kockázati csoportba tartozó gyermekeknél súlyosabb tünetek, mint például apnoe (légzés kimaradás) is jelentkezhetnek.

 

Mikor vigyük a gyermeket orvoshoz?

Abban az esetben, ha enyhe tüneteket mutat a fertőzött, semmilyen kezelésre nem szorul. Amennyiben szükséges, lázcsillapítás és folyadékpótlás (szoptatás)szükséges.

Ha a gyermek súlyosabb tüneteket mutat (főleg, ha a magas kockázati csoportba tartozik) gyermekorvosnak látnia kell.

 

Mikor van szükség sürgősségi ellátásra?

 

Azonnal kórházi, sürgősségi ellátásra kell jelentkezni a gyermekkel, ha

 • légzéskimaradása van
 • látható légzési nehézséggel küzd (sípoló hangot ad, láthatóan behúzódik a mellkasa légzés közben, szapora a légzése (több, mint 60/perc)
 • gyakori köhögés kínozza (főleg 6 hónapos kor alatt)
 • cianózist látunk (kékes elszíneződés a bőrön, körmökön)
 • nem, vagy nehezen etethető, kiszáradás jeleit mutatja.

 

Kórházi kezelés erősen ajánlott, amennyiben

 • a csecsemő 3 hónapnál fiatalabb, és súlyos tüneteket mutat,
 • a 32. terhességi hét előtt született,
 • krónikus tüdőbetegségben szenved (pl.: BPD: Bronchopulmonális diszplázia, ami  leggyakrabban azoknál a koraszülötteknél fordul elő, akik hosszú légzéstámogatásban részesültek.)
 • veleszületett szívrendellenesség esetén, amely hatással lehet a vérben keringő oxigén mennyiségre.

 

RSV kimutatása, teszt

A fertőzés tesztelésére nagyonritkán kerül sor, hiszen az enyhébb esetekben a gyermek tüneti gyorsan javulnak kezelés mellett. A vírus jelenlétét indokolt esetben a légúti váladékokból vett minta PCR vizsgálatával van lehetőség kimutatni.

 

RSV oltás

Szerencsére létezik az RSV ellen passzív oltás, melyre a veszélyeztetett csoportba tartozó gyermekek jogosultak. Az RSV vakcina rövid távú, nagyjából egy hónapig tartó védettséget nyújt, emiatt november és március hónapokban, az RSV szezon folyamán többször, havonta adják a kockázati tényezőkkel élő gyermekeknek.

Azért kell havonta újra oltani a gyermeket, mert az RSV vakcina vagy más néven palivizumab, nem tartozik a klasszikus értelemben vett oltások közé, az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg.

 

RSV oltás

 

Kik jogosultak az ingyenes RSV oltásra ?

32. hétnél korábban született babák, akik az RVS-szezon kezdete előtti 6 hónapban születtek. Kétéves kor alatt megkapatják azok a babák is, akiket BPD-vel bronchopulmonális diszplázia miatt kezeltek koraszülöttként. Kétéves kor alatt a veleszületett, műtétileg nem korrigált szívbetegségben szenvedő kicsik is kaphatnak védőoltást ingyenesen.

Miért fontos RSV ellen oltani a koraszülöttként született csecsemőket?

 • éretlen saját immunrendszer
 • anyai antitestek részleges, vagy teljes hiánya
 • légzőrendszer éretlensége
 • hörgőcske fala aránylag vastag a kaliberhez képest
 • krónikus tüdőbetegség (BPD) esetén gyakoribb

 

RSV oltás ára

Az RSV elleni oltás ára magas, a gyermek súlyától függően az egy havi oltás ára elérheti akár a 150.000,- forintot is, ezért nem a házi gyermekorvos, hanem a koraszülött utógondozás során meghatározott, oltóközpontokban adják be a gyermekeknek.

Mivel a palivizumab (monoklonális antitest) nem befolyásolja más védőoltás hatékonyságát, ezért bármikor beadható a gyermeknek, függetlenül más kötelező vagy ajánlott oltásoktól. Az egy időben adott több oltás a koraszülötteknél sem növeli az oltási reakciók súlyosságát és az oltást követő nemkívánatos események gyakoriságát.

Bármely vírusról legyen is szó, a hangsúly kivétel nélkül megelőzésén van. Ebben kifejezetten lényeges szerepet játszik az általános higiénia betartása, kiemelten a rendszeres kézmosás. A magas kockázati tényezőbe sorolt gyermekeknél a szülők feladata egy olyan házirend kialakítása, amellyel megelőzhetik a vírusfertőzéseket.

Egyesületünk elnöke, Dr. Nádor Csaba neonatológus meghívására Dr. Marsi-Molnár Barbara gyermekpulmonológus, Dr. Altorjai Péter házi gyermekorvos és Pusztai Heni, a Koraszülőként is értékes csapat tagja, érintett édesanya beszélgettek az RSV tüneteiről, illetve mikor van szükség kórházi ellátásra, amennyiben a tünetek súlyosbodnak.

Kiemelték az RSV okozta bronchiolitis rövid és hosszútávú következményeit  és a házi gyermekorvos szerepét a kötelező és ajánlott védőoltásokkal, a biológiai kornak megfelelő oltási sémával kapcsolatban. Beszélnek a szívbeteg gyermekek RSV immunizációjáról, a vírus fertőzések megelőzésének fontosságáról és módjáról!