• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Miért fontos koronavírus fertőzés alatt és után is a szoptatás?

Aktuális adatok szerint világszerte több, mint 100.000.000 igazolt koronavírus fertőzöttet regisztráltak és több, mint 2.000.000 haláleset történt a vírussal összefüggésben.
Bár szerencsére gyerekek között ritka a megbetegedés, de az egy év alattiak 10 %-nál súlyos a COVID-19 lefolyása, tünetmentes gyerekeknél egyre többször írnak le többszervi gyulladásos szindrómát (MISC- multisystem inflammatory syndrome in children), valamint tünetmentes fertőzőként súlyos megbetegedést okozhatnak a veszélyeztetettebb korosztálynak (akik már akár a szülők, vagy a tanárok is lehetnek, de még nagyobb kockázatnak vannak kitéve a nagyszülők)!

Az alig 1 éve megjelent fertőzés miatt az ismeretlen betegség újszülöttekre gyakorolt hatásától tartva egy évvel ezelőtt (és sajnos még manapság is) sokan azt javasolták, hogy a beteg, vagy tünetmentes koronavírusos édesanyától különítsék el a gyermekét, hogy ne adja át a fertőzést cseppfertőzéssel, vagy az anyatejjel/szoptatással és voltak olyan szakemberek is, akik inkább a tápszeres táplálást javasolták „biztonságosabb” volta miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet 2020. októberi összefoglalója alapján ez a „biztonságosabb” út, vagyis a koronavírusos édesanyák újszülöttjeinek elkülönítése és tápszeres etetése erősen megkérdőjelezhető. Kutatásaik alapján az alacsony és közepes jövedelmű országokban a COVID-19 miatt bekövetkező gyermekhalál becsült száma a háztartáson belüli kontaktok közötti terjedés alapján 1.800-2.000 között lehetett, ha az érintett anyák szoptattak. Ezzel szemben, ha a koronavírusos anyákat elválasztották volna a kisgyermeküktől, és kerülték vagy abbahagyták volna a szoptatást, akkor a gyermekhalál a becslések szerint 134.000 és 273.000 fő között lett volna, vagyis kb. 100-szor magasabb rizikót jelenthet a szeparáció, mint az együttes ápolás és a szoptatás!
Más, már régóta ismert kórokozókkal kapcsolatban már tudjuk, hogy anyai megbetegedés esetén a vírus, vagy baktérium ellen képződő ellenanyagok bekerülnek a tejbe és passzív védelmet kapnak vele a szoptatott gyerekek, méghozzá a bél-emlő út segítségével.

Mi történik, ha egy édesanya megfertőződik?

A vírus fő fertőző része, a tüskefehérje bejut a szervezetébe, eljut a bélrendszerbe, ahol az ún. B-immunsejtek aktiválódnak, elvándorolnak a mellbe és ott helyben kezdenek el ellenanyagokat termelni, amelyek bejutnak az anyatejbe (ún. szekretoros immunglobulin-A/sIgA).

A szoptató édesanya melle oly mértékű immunválaszra képes, amely szó szerint szemmel látható. Amikor egy édesanya lefeji a tejét (pl. a szopni még nem tudó koraszülött babája számára), akkor látni a tej színéből, hogy alakul át a magas immunológiai védelmet biztosító sűrű, sárga előtej egy kicsit hígabb, világosabb-fehérebb tejjé.

Ha egy édesanya koronavírussal fertőződik meg, a tejben extrém magas sIgA jelenik meg, amely miatt a tej színe ismés sárgább, állaga sűrűbbé válhat, és passzív védelmet nyújt a kisbabája (újszülöttje, koraszülöttje!!!) számára.

Ha valamit csak akkor hiszünk el, ha látjuk, akkor elmondható, hogy erre az immunválaszra szemmel látható bizonyíték is van!

A koronavírus fertőzésen átesett édesanyák tejét vizsgálva egy amerikai kutatócsoport nem csak azt találta, hogy extrém mennyiségű IgA-t tartalmaz még -80 Celsius fokra történt hűtés után is, de még 5-9 hónappal a megbetegedés után is magas szint volt mérhető, tehát akár 5-9 hónapig is kaphat passzív védelmet egy szoptatott kisbaba!

De nem csak a PICiket védheti meg az anyatej! Mivel az sIgA az anyatejben jóval nagyobb koncentrációban mutatható ki, mint a fertőzésen átesettek véréből az IgM és IgG, valamint mivel a nyálkahártyán érzi jól magát, a kutatás alapján az is felmerül, hogy az anyatejből kivonva és gyógyszert készítve alkalmas lehetne COVID-19-ben szenvedő betegek direkt légúti kezelésére is. Ugye milyen csodálatos az emberi szervezet?

iScience, Volume 23, Issue 11, 20 November 2020, 101735
Robust and Specific Secretory IgA Against SARS-CoV-2 Detected in Human Milk: Alisa Fox, Jessica Marino, Fatima Amanat, Florian Krammer, Jennifer Hahn-Holbrook, Susan Zolla-Pazner, Rebecca L.Powell

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!