• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Mire van szüksége a szülőnek a koraszülött intenzív osztályon?

A koraszülést követően, ami a legtöbb esetben váratlanul, egyik pillanatról a másikra következik be a várandósság során, a szülők nincsenek felkészülve sem lelkileg sem fizikailag a hosszú kórházi tartózkodásra és nem tudják mire lesz szükségük a koraszülött intenzív osztályon.

Veterán, koraszülött ellátást megjárt szülőként praktikus tanácsokkal és hiteles információkkal segítjük a szülőket ebben az embert próbáló, traumatikus élethelyzetben a mindennapokat. Ezzel a listával nemcsak a szülőknek, de nagyszülőknek és a barátoknak is segítséget adunk ötletekkel, hogyan támogathatják a leghatékonyabban szeretteiket!

P.I.C. Lista

Íme a P.I.C.-i lista

 

 • Jegyzetfüzet és toll
 • Egyszerhasználatos fényképezőgép, mely a baba inkubátora alatti kis szekrényben tárolható, és ha éppen nem tud a szülő gyermeke mellett lenni, a személyzet fényképeket készíthet a különleges pillanatokról, illetve az első kenguruzásról!
 • Mosható textil pelenka, plüss játék melyet használat előtt jó, ha az édesanya pár percig közel tart a bőréhez. Az anya illata fájdalomcsillapító hatású a baba számára!
 • Plüss vagy termo takarók, melyeket mind az inkubátorban, mind a kenguruzás során lehet használni.
 • Sapkák és zoknik, melyek fontosak főleg a kenguruzás során!
 • Amennyiben az osztályon nincs elérhető kenguru pulcsi, olyan hálóing vagy ing, mely elől könnyen nyitható.
 • Kézi tükör, melynek segítségével látható a baba arca kenguruzás közben.
 • Fényképek a családról (apa-anya-testvér(ek)), rajzok a testvérektől, melyek emlékeztetik a személyzetet, hogy a baba ennek a családnak a része!
 • Egy neszeszer táska az inkubátor szekrényben, amelyben azokat a tárgyakat, amelyeket a család szeretne emlékbe megtartani (pl.: név karkötő, köldökzsinór csonk, CPAP sapka)
 • Mellszívó és sterilizáló készülék otthoni használatra, illetve a kórházi mellszívó tartozéka saját használatra, hiszen az anyatej fejése alapvető a koraszülött baba legfontosabb gyógyszeréhez, az anyatejhez!
 • Hűtőtáska az anyatej szállításához. Lefejt anyatejnek doboz vagy zacskó és alkoholos filc a megjelöléshez! Jó ha ven bekészítve papírtörlő és mellbimbó védő, amennyiben szükség lenne rá.
 • Osztályonként eltérő, hogy milyen baba ápolási termékekre van szükség, melyet a személyzet a szülőktől kér. A Picinyke.hu weboldalán megtalálhatóak azok a speciális c-pap cumik, lepedő alátétek, apró pelenkák és a családtagoknak egyéb ajándék ötletek, melyeknek megvásárlásával Egyesületünk munkáját támogatod!

 

Érdemes a hivatalos iratokat, családtámogatási juttatásokat, kedvezményeket mihamarabb elintézni annak érdekében, hogy a család anyagi terhei enyhülhessenek, és ne essenek el egyes támogatásoktól azért, mert véletlen kifutnak az igénylési határidőkből.

avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!