• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Szülői tanácsok a koraszülött intenzív osztályon!

Gratulálunk, szülő lettél!
A koraszülést követően, pillanatok alatt egy törékeny, apró pici baba őrangyalává válsz. Valószínűleg az első napokban nem érzed elég erősnek magadat ekkora felelősséghez, talán nem is nagyon érted mi történik körülötted, nem érted a speciális PIC nyelvet. Mi szülők, akik már megjártuk a PIC-et, abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy hogyan találd meg a benned rejlő szülői hangot, mellyel óvod, félted gyermeked és segíted a szakembereket, hogy kisbabád mielőbb megerősödjön, meggyógyuljon. 

Akár anyaként, akár apaként olvasod ezeket a sorokat nagyon fontos tudnod, hogy ugyan egy párt alkottok, de egyedülálló szerepet töltötök be a családotok életében, és talán másképp kezeltek egy olyan traumás élethelyzetet, mint amelyet a koraszülés idéz elő. Minden egyes PIC más és más, írott és íratlan szabályok szerint működik, de egy dolog biztos. Te, mint szülő annak a szakemberekből álló csapatnak a tagja vagy, amely ellátja, gyógyítja a gyermekedet. Annak a babának TE vagy a szülője, TE képviseled az érdekeit.

 

1. Legyél a babáddal - mellett, amennyit csak tudsz és amennyit engedélyez a házirend. A baba a TE hangodat ismeri már hónapok óta. Ez az egyetlen dolog, amibe ebben a nagyon új, ismeretlen környezetben kapaszkodni tud. A TE szeretettel, törődéssel teli hangodba.

2. Beszélj a babádhoz, teljesen mindegy, hogy ez mondóka, ének, mese vagy felolvasol neki a napi újságból. A lényeg, hogy a hangodat hallva akár ébren van, akár alszik, az agyi fejlődését segíted, és nyugtatólag hat rá a hangod.  Bizonyos PIC-ek használnak, illetve engedélyezik diktafon használatát az inkubátorban. Rögzítsetek altató dalokat, meséket, vagy akár anyai szívdobogást. A meséket, dalokat, verseket felmondhatja anya, apa vagy akár a tesó(k). De csak akkor szabad bekapcsolni a picinek, amikor a baba éber állapotban van. Mélyen alvó babát nem szabad felébreszteni.

3. Amikor a baba állapota elég stabil, érintsd meg a kisbabádat - az ápolók segítenek, megtanítják, milyen módon érintheted meg. Ne félj, nem okozol neki fájdalmat, szüksége van az érintésedre.

4. Beszélj tisztelettel, kedvesen a személyzettel. Értik és érzik az aggodalmad, hetekre hónapokra ők veszik át az "anya szerepet". Ne félj kérdezni, nincs rossz kérdés, és ha kell inkább sokszor kérdezz, mint egyszer sem. Te csak édesanya-édesapa szerettél volna lenni, nem végezted el az orvosi egyetemet. Nagyon fontos az állandó, nyitott komunikáció közötted és a babádat ellátó szakszemélyzet között. Győződj meg róla, hogy jól értetted, amit elmondtak neked, kérdezz vissza bátran, ha valami nem világos, készíts jegyzeteket, hogy a legközelebbi személyes orvosi beszélgetésnél elmondhasd aggodalmaidat, kérdéseidet a baba orvosának. Nagyon fontos, hogy ezek a beszélgetések nyugodt, intim környezetben történjenek. Kérheted, hogy a babától távolabb és ne az inkubátor mellett beszélgessetek a baba állapotáról. Abban az esetben, ha nem tudsz részt venni mindennap a baba életében amíg a PIC-en tartózkodik, kérj rendszeresen információt telefonon.

5. Ismerd meg a babád. Ha bármit észreveszel, ami egy picit is más, mint ahogy megszoktad, azonnal jelezd. A koraszülött babák egyik pillanatról a másikra képesek a stabil, jó állapotból súlyos, életveszélyes állapotba kerülni. A legnagyobb figyelem, és körültekintés mellett is előfordulhat, hogy a viziten az orvos még mindent rendben talál, majd pár perccel később a monitor bajt jelez.

6. Amennyiben lehetőség van rá, a lehető leghamarabb kérd, hogy a babádat kenguru módszerrel gyógyíthasd. Nagyon fontos a baba fejlődése és a közöttetek éppen ezekben a pillanatokban, napokban, hetekben kialakuló kötődés szempontjából. Ragaszkodj a módszerhez, ebben a pillanatban NÁLAD jobb inkubátort egyetlen gyógyászati segédeszköz cég sem gyártott.

Koraszülött, koraszülöttek, koraszülött ellátás

7. Annak érdekében, hogy mielőbb megtanulj minden gondozási feladatot amely a babád ellátáshoz szükséges, figyeld az ápolókat. Kérdezz tőlük bátran. Jelezd, hogy szeretnéd a segítségükkel kicserélni az első pelenkát, szeretnél részt venni a vizsgálatoknál, ezzel is csillapítva a baba esetleges fájdalmát (pl.: vérvétel), ha a fürdetés az esti órákban zajlik, és Édesapaként csak este tudod meglátogatni a babádat, kérd a személyzetet, hogy munka után te segítségeddel fürdessék gyermekedet. Így tudtok kompetens, erős szülőkké válni, és megismerni gyermeketeket.

Koraszülött, koraszülöttek, koraszülött ellátás

8. Nagyon ijesztő lehet a monitorok, pumpák, inkubátorok folyamatos hang vagy fény jelzése. Ne aggódj, ezek legtöbbször a személyzetnek szólnak, például hogy kiürült egy fecskendő, vagy a baba bőrétől elvált egy elektróda.

9. Édesanyaként a legjobb gyógyszert, (a jelenléteddel együtt) az anyatejet tudod biztosítani kisbabád számára. A szülést követően mihelyt beindul a tejelválasztás, és az állapotod engedi (pl.: nem állsz gyógyszeres kezelés alatt) a lehető leghamarabb kezd el a mell masszírozását, és kezd el fejni a melled. Az erre vonatkozó higiéniai előírásokról érdeklődj a nővérektől vagy a szoptatási tanácsadótól. Az anyatejnél, vagy PIC nyelven szólva a "folyékony arany"-nál nincs jobb táplálék egy korababa számára. Amennyiben nem tudsz egész nap a babád mellett lenni, a babád fényképét magad előtt tartva fejd az anyatejet. Amint lehet és a baba elég erős hozzá, már nagyon korán elkezdődhet a szoptatás. Abban az esetben, ha nincs tejed, esetleg elapad sem kell aggódnod. Ilyen esetben donor anyatejet kap a babád, amit a legnagyobb higiéniai előírásoknak megfelelően pasztőröznek.

10. Nagyon fontos tudnod, hogy egy korababa állapota leginkább egy hullámvasúthoz hasonlítható. Lesznek reményteljes és kevésbé boldog napok az ellátása során. Próbálj ezekben az embertpróbáló pillanatokban társat találni, aki átsegít ezen az időszakon pl.: barát, családtag, szülői csoport vagy valaki az ápolási csapatból, akiben megbízol.

11. Találd meg a módját, hogy elmesélhesd kisbabád megszületésének történetét, mindennapi megpróbáltatásait és legfőképp a boldog pillanatokat! Mivel a magyar PIC rendszerben nagyon kevés helyen látogathatja a babát a család a szülőkön, esetleg testvéreken kívűl, így megtudod mutatni mindenkinek a kisbabádat aki kedves és közel áll hozzád. A környezeted számára is még egyértelműbb lesz, milyen nehéz élethelyzeten mentek keresztül. Ha van kedved napról-napra, látogatásról-látogatásra írd le, vezess naplót mi történt a gyermekeddel. Készíts naponta fotót és ragaszd be a napi történések mellé. Írj blogot, amelyben olyan dolgokat is leírhatsz, elmondhatsz, amit nem biztos, hogy szeretnél a szeretteiddel megosztani (félelmek).

 


12. Vigyél neki kistakarókat, sapkákat, és ha már elég stabil az állapota, akár bodyt vagy pici rugdalodázókat is ráadhatsz.

13. Sajnos még elég kevés PIC-cen van lehetőség arra, hogy a testvérek is megismerjék a család új tagját. Nagyon fontos, hogy beszéljetek őszintén és sokat a kisbabáról és állapotáról, természetesen a testvér életkorának megfelelően. Tudják, hogy valami nem úgy történik, mint ahogy annak lennie kéne. Eddig boldogan, izgatottan várta az egész család a baba érkezését. Most ugyan megérkezett a baba, de mindenki aggódik, ideges és az édesanya kevés időt tud otthon tölteni. Mutassatok neki fényképeket, melyen a körülményekhez képest a lehető legkedvezőbb perspektívából láthatja a babát. Látszik a  baba kis keze a nagytesótól kapott ajándék mellett, de az is jó megoldás, ha az anya a kezében (felismerhető az anya keze pl. a gyűrűje alapján) tartja a baba pici lábacskáit, de akár az arca, egész teste is látható. A cél, hogy a kistestvér létezésének ténye valósággá váljon. A gyermeki képzelet és a valóság közötti különbség meg fogja nyugtatni. Kérjétek, hogy rajzoljon a babának és a nővérek szívesen kiragasztják az inkubátor falára, vagy válasszon neki egy játékot (könnyen fertőtleníthető) amely zenél, és beteszitek a baba mellé az ágyába.

Miközben zajlik a PIC élet, Édesanyaként fizikai és hormonális változásokon mész keresztül, Édesapaként pedig teljesen új családi szerepben találod magadat. Nagyon fontos, hogy saját egészségetekre is odafigyeljetek. Az alvás, megfelelő táplálkozás, a "kikapcsolódás" a traumás pillanatokból alapja, hogy egészségesek tudjatok maradni az ellátás ideje alatt (beteg szülő nem látogathat babát). Ha elveszettnek, szomorúnak érzitek magatokat, jelezzétek a személyzet felé és kérjetek segítséget szakembertől.

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 254

Átlagos értékelés: 5.0

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!