• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A gyermek ellátása sérülhet, ha a szülők összetűzésbe kerülnek az egészségügyi személyzettel

(Healthday) - a legújabb tanulmány szerint a reklamáló szülők összezavarhatják annyira az egészségügyi team tagjait, hogy az meggyengíti az ellátás minőségét. Az egészségügyi team egy újszülött intenzív osztályon (PIC) rosszabb döntéseket hozhat azon szimulált sürgősségi esetekben, ahol a dühös szülő szerepét játszó színész gorombán bánt velük, derül ki a kutatásból.

A durva, udvariatlan viselkedés körülbelül 40%-ban magyarázta meg a megfelelő döntéshozatal variabilitását a kutatásban részt vevő csoportok között, közölte Amir Erez társszerző, a Floridai Egyetem Warrington Üzleti Főiskolájának professzora. "Aggodalomra ad okot a rengeteg egészségügyi hiba, viszont az orvosi szakma egyáltalán nem fordít figyelmet a szociális interakciók hatásaira, melyek befolyásolhatják a teljesítményt", mondta Erez. "Erre is figyelniük kéne, mert ez életeket menthet."

A kutatók arra is fényt derítettek, hogy az orvosok és nővérek "immunissá válhatnak" a lehetséges rosszindulattal szemben úgy, hogy számítógépes tréning segítségével csökkentik az emocionális érzékenységüket, mondta Erez.

A jelen tanulmányhoz négy egészségügyi csapatnak kellett egy egész napos, összesen öt sürgősségi esetet feldolgozó szituációsorozatban részt vennie egy izraeli oktató kórházban.

Három csapat úgy kezdte a napját, hogy egy "anya" megvádolta őket azzal, hogy félrediagnosztizálták gyermekét. A negyedik csoport "kontrollcsoportként" működött, és nem tették ki ilyen irányú stressznek.

A színész azt mondta a csapattagoknak, hogy "Tudtam, hogy másik kórházba kellett volna vinnem a gyermekemet, ahol nem harmadik világbeli orvoslást gyakorolnak!", majd megfenyegette őket, hogy átviteti gyermekét egy másik kórházba.

Az egyik csoport nem kapott felkészítést a szituációra. A második csoport azonban részt vett egy 20 perces számítógépes játékban az esetek előtt, amely dühös, és boldog arcokat mutatott nekik, így téve őket kevésbé érzékennyé ellenséges érzelmekkel szemben.

A harmadik csapat tagjait arra kérték az esetet követően, hogy írjanak egy elbeszélést a goromba esetről miután az történt, hogy csökkentsék annak lehetséges, hosszútávú  hatásait.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a rosszindulatú hozzáállás egy hatalommal bíró személy részéről befolyásolhatja az egészségügyi team teljesítményét, valamint ez a vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szülők részéről jövő gorombaság ugyancsak rossz döntések meghozatalára vezetheti az orvosokat és nővéreket, mondta Erez.

A számítógépes tréning az esetek előtt azonban kitörölte ezt a hatást úgy, hogy tudatalatt megemelte a csoport toleranciáját a negatív érzelmekkel szemben.

"Amikor megemeltük az emberek dühvel kapcsolatos érzékenységének küszöbét, nem teljesítettek rosszabbul, mint a kontrollcsoport.", mondta Erez.

Az elbeszélés írása a goromba megnyilvánulásról nem segítette a teljesítmény javulását, valószínűleg azért, mert ez a gyakorlat a résztvevők tudati szintjén hatott a tudatalattival szemben, vetette fel Erez.

A tanulmányt január 10-én publikálták a Pediatrics folyóiratban.

Ezen eredmények megmutatják, hogy az orvosok és a nővérek ugyanúgy sebezhető emberi lények, akik érzékenyek a nyers érzelmekre, mondta Dr. Brian Alverson, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kórházi orvoslás részlegének elnöke.

"A valóság az, hogy mikor emberként emocionálisak vagyunk, a logikus kognitív gondolkodás sokkal nehezebb", mondta Alverson, a province-i Brown Egyetem docense."Amikor érzelmileg támadnak, sokkal nehezebb ott ülni, és gyorsan fejben számolni."

Dr. Jessica Madden, a Clevelandi Kórház egyik neonatológusa hozzátette, hogy ezt a problémát könnyen ronthatja a tény, hogy az intenzív osztályon dolgozó csapatok sokszor magas stresszfaktorú környezetben kell, hogy dolgozzanak olyan kollégákkal, akiket alig ismernek.

"Folyamatosan olyan csapattagokkal dolgozunk együtt, akikkel azelőtt még soha", mondta Madden a PIC-ekről. "Szó szerint lehetséges, hogy életükben először találkoznak azok, akik a beteg babákat aznap ellátják."

A tréning jelen pillanatban az újonnan formálódott csapatok kommunikációjára fókuszál, "de nem veszi figyelembe azt a beteg-központú ellátási modellt, melyben a szülők igenis velünk vannak", mondta Madden.  "Az a stressz és aggodalom egy újabb rétege mely ránk rakódik miközben figyelni és fokuszálni próbálunk."

Mindemellett Alverson aggódik, hogy a kutatási eredmények kivetítése - például alkalmazásuk más osztályokon, ahol nincsenek kitéve a másodperc töredéke alatt hozandó élet és halál feletti döntéseknek - abba az irányba vezetheti az orvosokat és adminisztrátorokat, hogy lerázzanak magukról valódi és tartós problémákat, melyek kórházi rendszerüket érintik.

"Mikor a családok bejönnek és mérgesen, türelmetlenül viselkednek, az az esetek többségében egy általunk elkövetett dolog miatt van. Például ott hagytuk őket öt órán keresztül egy sürgősségi váróban anélkül, hogy beszéltünk volna velük", mondta Alverson. "Ez egy elvesztegetett lehetőség, melyben magunkba kellene néznünk, és megkérdeznünk, hogy hogyan végezhettük volna munkánkat eredményesebben annak érdekében, hogy az emberek boldogabbak legyenek."

Forrás: medicalxpress.com