• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Látogatási idő a koraszülött intenzív osztályokon

"A baba a főnök!"


Egy koraszülött kisbaba ellátása mindig komoly felkészültséget és összehangolt csapatmunkát igényel, Ő van a központban. Ahhoz, hogy egy törékeny PICi egészségesen mehessen haza, elengedhetetlen, hogy a számára biztonságot jelentő, szeretetet adó anya és apa a nap 24 órájában mellette lehessen! Ne csak 2-3x15 percre nézhesse meg, esetleg érinthesse, hiszen Ők nem látogatók, nem külső szemlélődök, hanem az ellátó csapat legfontosabb tagjai!

Éppen ezért bármilyen gyermekosztályon értelmezhetetlen a „látogatási idő” fogalma, hiszen az ellátó csapat a hét minden napján, a nap minden órájában ott van a gyermek körül!

koraszülött, koraszülött ellátás
Mit mond a törvény?


1997-es egészségügyi törvény, kapcsolattartási jog:

"(3) A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Cselekvőképtelen beteg esetén a fenti személy megjelölésére a 16. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személy is jogosult. E bekezdés alkalmazásában súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai gyógyszerrel sem szüntethetők meg, illetőleg pszichés krízishelyzetben van.

(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.

(5) A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

A gyermek szüleitől vagy hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani."

Ezt a jogot az osztály házirendje NEM írhatja felül, a törvényben foglaltaknak megfelelően kell kialakítani a házirendet!

Az 1997-es egészségügyi törvény itt olvasható

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.5