• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A koraszülés élménye

A koraszülés élménye, még abban az esetben is, ha a gyermek jó túlélési és gyógyulási eséllyel jön a világra, nagy megrázkódtatást jelent mindkét szülő számára. A szülésre váratlanul kerül sor, a várandósság egy olyan fázisában, amikor a szülők még nem készültek fel gyermekük fogadására. A szakembereknek ennek megfelelő kommunikációval kell segíteniük az édesanyát és édesapát.

A koraszülöttel való első találkozás

A szülők első találkozása gyermekükkel a koraszülött intenzív osztályon az alábbiak szerint zajlik:

  • Életben van?
  • Mindene megvan?
  • Kire hasonlít és biztos, hogy a mi gyermekünk?A találkozás pillanatában, amennyiben megtörténik szemkontaktus az anya és a baba között, az anya érzi: Ő az én gyerekem. “(Sterne, 2009)

Sok szempontból különbözik az egészséges újszülöttel való találkozástól: életmentő beavatkozások, intenzív ápolás, magas fokú stressz jellemzi, attól függően, mennyire válságos a gyermek állapota.

Nemcsak az intenzív osztály környezete, de a gyermek látványa is sokkoló hatású lehet mind az anya, mind pedig az apa számára. A szülők órákon, napokon keresztül semmi mással nem foglalkoznak a baba születését követően, mint figyelik gyermeküket és ez a koraszülött intenzív osztályon sincs másképp.

A figyelés nem semmittevést jelent, így ismerik meg a szülők gyermekeik jelzését, tulajdonságait. Jellemzően kezdetben félnek megérinteni gyermeküket, nagyon fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a szülők már az első találkozás alkalmával, hogy milyen higiéniai előírásoknak kell eleget tenniük és hogyan nyúljanak gyermekükhöz.

Nagyon fontos, hogy az első találkozás legyen kellemes mind a baba, mind a szülők számára! Az érintés fontos a kötődés kialakulásához, és amint magabiztosabbá válnak a szülők, már akár meg is nyugtathatják a babát és fokozatosan bevonhatók a gondozási feladatokba. Kiemelendő a megfelelő, következetes kommunikáció a szülőkkel,az olyan apró figyelmességek, mint a szülők és a baba név szerinti szólítása, javítja a szülők közérzetét az ellátás során (Cleveland, 2008)

 

Koraszülés következményei a szülőkre nézve

A koraszülés ezért a szülők számára ugyancsak veszteségélmény: bár él a gyermekük, mégis megrendül szülői identitásuk, közös, pozitív jövőképük, anyai és apai szerepükkel kapcsolatos aktuális érzéseik.

A koraszülés sok esetben szorongáshoz, depresszióhoz vezet, melyet a szülő egyedül nem tud feldolgozni ezért fontos lenne az időben érkező szakember segítsége. Ugyan a családbarát ellátás alappillére a szülők pszichés támogatása, Magyarországon napjainkban még mindig nagyon ritka, hogy egy koraszülött intenzív osztály saját pszichológus, pszichiáter segítővel támogassa a szülőket.

Az elválás fájdalmas élmény mind a szülőnek, mind a koraszülött babának. Alapvető fontosságú a szülők és a csecsemő közötti közelség lehetőségeinek biztosítása. (Flacking et al, Welch 2012)

Koraszülők támogatása

A családbarát ellátás segíti a szülői kompetencia és a szülői érzések kialakulását.
A szülők bevonása a koraszülött gyermek gondozásába csökkenti veszteség- és sikertelenség érzésüket, támogatja. és erősíti szülői kompetencia-érzésüket.

A PIC osztályon történtek és a szakemberek kommunikációja hatással van a család későbbi életére, a gyermeknevelési módszerekre, akár egy újabb gyermek vállalására is. A fizikai és lelki elszigetelődés megelőzése érdekében érdemes sorstárssegítő csoportokhoz csatlakozni, melyet szakember vezet.

A veterán szülők történetei és támogatása segíti a frissen koraszült szülők napjait a mindennapi nehézségek leküzdésében.
Minél jobb a PIC élmény a szülő számára, annál boldogabban és teljesebben élnek, függetlenül attól, hogy egészségesen vagy maradandó károsodással éli életét a gyermek és ezáltal a család.

 

avatar

Nagy Lívia

alelnök - Melletted a helyem Egyesület

 

Nagy Bonnard Lívia a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja. Magyarországon született, immáron 16 éve a francia - svájci határon él Genf mellett. Három egészséges kislánya mellett, egy halmozottan sérült 14 éves kisfiút nevel.

Kisfia Budapesten született korababaként a várandósság 27. hetében, így a magyar koraszülött ellátás és utánkövető-fejlesztő rendszer mellett ismeri a francia és svájci ellátási helyzetet is. Dolgozott gyermekápolóként, majd kipróbálta magát a felnőttoktatásban, marketingben, vezetett saját vállalkozást. Kisfia születése hatására 2015 óta, magyar és nemzetközi szinten önkéntes munkában az újszülöttek ellátási minőségének javításáért dolgozik.

Részt vett a WHO és az UNICEF által 2018 ban kiadott Survive & Thrive: Transforming care for every small and sick baby’ című kiadvány elkészítésében.

Az európai szülőszervezet, EFCNI tanácsányak többszörösen megválasztott tagja.

Alapító tagja a GLANCE-Global Alliance for Newborn Care szervezetnek.

Jelenleg EUPATI képzésben vesz részt, mellyel európai szakértő betegképviselőként klinikai és gyógyszerkísérletekben illetve tanulmányokban képviselheti az újszülöttek és szülek érdekeit.


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!