• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A koraszülés élménye

A koraszülés élménye, még abban az esetben is, ha a gyermek jó túlélési és gyógyulási eséllyel jön a világra, nagy megrázkódtatást jelent mindkét szülő számára. A szülésre váratlanul kerül sor, a várandósság egy olyan fázisában, amikor a szülők még nem készültek fel gyermekük fogadására. A szakembereknek ennek megfelelő kommunikációval kell segíteniük az édesanyát és édesapát.

A koraszülöttel való első találkozás

A szülők első találkozása gyermekükkel a koraszülött intenzív osztályon az alábbiak szerint zajlik:

  • Életben van?
  • Mindene megvan?
  • Kire hasonlít és biztos, hogy a mi gyermekünk?A találkozás pillanatában, amennyiben megtörténik szemkontaktus az anya és a baba között, az anya érzi: Ő az én gyerekem. “(Sterne, 2009)

Sok szempontból különbözik az egészséges újszülöttel való találkozástól: életmentő beavatkozások, intenzív ápolás, magas fokú stressz jellemzi, attól függően, mennyire válságos a gyermek állapota.

Nemcsak az intenzív osztály környezete, de a gyermek látványa is sokkoló hatású lehet mind az anya, mind pedig az apa számára. A szülők órákon, napokon keresztül semmi mással nem foglalkoznak a baba születését követően, mint figyelik gyermeküket és ez a koraszülött intenzív osztályon sincs másképp.

A figyelés nem semmittevést jelent, így ismerik meg a szülők gyermekeik jelzését, tulajdonságait. Jellemzően kezdetben félnek megérinteni gyermeküket, nagyon fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a szülők már az első találkozás alkalmával, hogy milyen higiéniai előírásoknak kell eleget tenniük és hogyan nyúljanak gyermekükhöz.

Nagyon fontos, hogy az első találkozás legyen kellemes mind a baba, mind a szülők számára! Az érintés fontos a kötődés kialakulásához, és amint magabiztosabbá válnak a szülők, már akár meg is nyugtathatják a babát és fokozatosan bevonhatók a gondozási feladatokba. Kiemelendő a megfelelő, következetes kommunikáció a szülőkkel,az olyan apró figyelmességek, mint a szülők és a baba név szerinti szólítása, javítja a szülők közérzetét az ellátás során (Cleveland, 2008)

 

Koraszülés következményei a szülőkre nézve

A koraszülés ezért a szülők számára ugyancsak veszteségélmény: bár él a gyermekük, mégis megrendül szülői identitásuk, közös, pozitív jövőképük, anyai és apai szerepükkel kapcsolatos aktuális érzéseik.

A koraszülés sok esetben szorongáshoz, depresszióhoz vezet, melyet a szülő egyedül nem tud feldolgozni ezért fontos lenne az időben érkező szakember segítsége. Ugyan a családbarát ellátás alappillére a szülők pszichés támogatása, Magyarországon napjainkban még mindig nagyon ritka, hogy egy koraszülött intenzív osztály saját pszichológus, pszichiáter segítővel támogassa a szülőket.

Az elválás fájdalmas élmény mind a szülőnek, mind a koraszülött babának. Alapvető fontosságú a szülők és a csecsemő közötti közelség lehetőségeinek biztosítása. (Flacking et al, Welch 2012)

Koraszülők támogatása

A családbarát ellátás segíti a szülői kompetencia és a szülői érzések kialakulását.
A szülők bevonása a koraszülött gyermek gondozásába csökkenti veszteség- és sikertelenség érzésüket, támogatja. és erősíti szülői kompetencia-érzésüket.

A PIC osztályon történtek és a szakemberek kommunikációja hatással van a család későbbi életére, a gyermeknevelési módszerekre, akár egy újabb gyermek vállalására is. A fizikai és lelki elszigetelődés megelőzése érdekében érdemes sorstárssegítő csoportokhoz csatlakozni, melyet szakember vezet.

A veterán szülők történetei és támogatása segíti a frissen koraszült szülők napjait a mindennapi nehézségek leküzdésében.
Minél jobb a PIC élmény a szülő számára, annál boldogabban és teljesebben élnek, függetlenül attól, hogy egészségesen vagy maradandó károsodással éli életét a gyermek és ezáltal a család.

 


Keresés

Támogasd Őket, támogass bennünket!