• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

PICik szülei - avagy koraszülött ellátás a szülők szemszögéből

A Melletted a helyem Egyesület és az Abbvie Kft. a Magyar Perinatológiai Társaság XIV. Kongresszusának keretein belül nagy sikerrel megrendezte a PICik szülei - avagy koraszülött ellátás a szülők szemszögéből című szimpóziumát. A beszélgetés négy fő téma köré épült: Látogatási idő - kenguruzás, Anyatejes táplálás, Kommunikáció orvos - nővér - szülő között és Szülői kompetencia a PIC ellátást követően.

Az elmúlt hónapok eseményei alapján bebizonyosodott, hogy egyre nagyobb az érdeklődés és igény egy olyan párbeszéd kialakítására, melyben az egészségügyi szakemberek és az ellátásban résztvevő babák szülei egymást segítik, ezzel támogatva a magyar koraszülött ellátás színvonalának növelését.

A PICik szülei - avagy koraszülött ellátás a szülők szemszögéből című szimpóziumon 13 szülő osztotta meg tapasztalatait, gondolatait a PIC-en töltött időszakról és az azt követő élményekről. Ez a merőben új, innovatív  kezdeményezés (mely reményeink szerint hagyományt is teremt) lehetőséget adott az ellátás minden résztvevőjének, hogy az inkubátor mellől, a megszokott környezetből elmozdulva konkrét, a mindennapi munkát érintő kérdésekre választ kaphassanak, vagy legalábbis együtt elkezdjék megkeresni a megoldás kulcsát.

koraszülött, koraszülött ellátásKülön örömünkre szolgált, hogy a szimpóziumon nemcsak neonatológusok és intenzív terápiás ápolók, hanem védőnők és házi gyermekorvosok is részt vettek, hiszen ezek a  szakemberek kulcsszerepet játszanak a baba hazaérkezését követően a szülői kompetencia megerősítésében. Minél többet tud a védőnő, gyermekorvos a PICi történetéről, annál hatékonyabban tudja segíteni a szülőket a szoptatásban - az anyatejes táplálás fenntartásában, megfelelő fejlesztések ajánlásában és az otthoni környezet adaptálásában.

A szimpóziumot Dr. Szabó Miklós, az MPT elnöke és a Melletted a helyem Egyesület alapítója nyitotta meg, felhívva munkatársai figyelmét arra, hogy mennyire fontos, hogy meghallgassák az ellátásban részesülő gyermekek szüleit, mint a babák érdekeit képviselő legfontosabb, az ellátásban egyenrangú félnek tekintendő „szakembereket”.

Nagy Lívia, az Egyesület magyarországi koraszülőket képviselő alelnöke saját koraszülött anyai élményein keresztül járta körbe a szimpózium legfontosabb témaköreit, betekintést engedve egy korábban érkezett baba szüleinek, testvérének életébe és nehézségeibe, melyet az ellátás 14 hete alatt tapasztaltak.

Gross Dorottya, Az Egyesület nővéreket képviselő alelnöke nagyon erős önkritikát gyakorolva emelte fel szavát az ellátásban résztvevő kisbabák érdekében. Szerinte a családbarát és legfőképp bababarát ellátás legfontosabb tényezője a szülői jelenlét, hiszen annak a baba állapotára történő pozitív hatása mára már kutatásokkal bizonyított. Nagyon őszintén hibának jellemezte a szülők kizárását, gyermeküktől elválasztását a jelenlegi ellátási rendszerben.

Dr. Ferenczi Andrea, egyetemi adjunktus - Pszichológiai Intézet, Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszék, Károli Gáspár Református Egyetem - előadásában  az anyai kötődésről és annak formáiról, a szülők (krízis helyzetben szinte törvényszerűen) megváltozott, beszűkült tudatállapotáról, felismerésének fontosságáról és az ebben a helyzetben alkalmazandó hatékony kommunikáció fontosságáról beszélt. Egymás jobb megértése, az együttműködési készség növelése, a bizalom erősítése és a kölcsönös motiváció mind elengedhetetlen a jó, családias légkör megteremtéséhez az osztályokon. Nagyon fontosnak tartja, hogy az érintettek - szülők, orvosok, nővérek - egyaránt meghallgassák egymás történeteit, hogy világosabban lássák saját szükségleteiket és a többiekét is. A konfliktusok mindig abból bontakoznak ki, hogy sem felismerni, sem kifejezni nem tudják az érintettek, hogy mit szeretnének, mit várnak el a környezetük szereplőitől.

Rengeteg kutatás és evidencia bizonyítja, hogy a koraszülöttnek az életfunkciói biztosítása mellett, szülei testközelségére, és a tőlük kapott biztonságra egyaránt szüksége van.

koraszülött, koraszülött ellátás

Meghallgatva az ország különböző PIC-ein átélt szülői történeteket, egyértelműen körvonalazódott mennyire vegyes ebben a pillanatban a szakemberek szülőkhöz való hozzáállása. A konzervatív, a szülőt, mint látogatót kezelő ellátás mellett, egyre több és több, olyan koraszülött intenzív osztály működik, mely már - már partnerként, az ellátás fontos szereplőjeként tartja számon és kezeli a szülőt.

Egyre több hazai PIC tárja ki ajtaját és szívét a szülők előtt, és hatalmas empátiával fordulnak a megtört, álmaiktól megfosztott, gyászoló, krízishelyzetben lévő családokhoz. A párbeszéd során mindkét fél egyetértett abban, hogy a kommunikáció terén van mit javítani, mely probléma már a szülőszobán, majd az ellátás során is folyamatosan jelentkezik nővérek, és orvosok részéről egyaránt, és mennyire fontos, hogy a szülők társadalmi, képzettségi és szociális hátteréhez tudjanak idomulni. Égető szükség lenne az ellátásban résztvevő szakemberek folyamatos képzésére ezen a téren.

Dr. Nádor Csaba, az Egyesület elnőke - Honvéd Kórház PIC osztályának Főorvosa- egy olyan átfogó felmérés elkészítését sürgeti, melyben világosan láthatók azok a hiányosságok, melyek ebben a pillanatban az ellátást nehezítik, annak érdekében, hogy ezeket kiküszübölve ugyanolyan eséllyel kezdhessék meg életüket a PICik, mint a nyugat-európai illetve skandináv országok koraszülöttjei.

A szimpózium négy órája sajnos igen rövidnek bizonyult, és még rengeteg megválaszolandó kérdés maradt. Minden résztvevő a szimpózium melőbbi folytatását és témaköreinek kiterjesztését sürgette, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az azóta is folyamatosan érkező pozitív visszajelzések.

Nagyon köszönjük a megjelent szakembereknek, hogy időt szakítottak ránk és minden tudásukkal és szimpátiájukkal segítik munkánkat. Hatalmas köszönet a szülőknek, akik egy-egy pillanatban régen eltemetett, fájó emlékeket visszahívva majd vicces, pozitív, szeretetteljes történeteikkel elkötelezett segítőinkké váltak.

A rendezvény az AbbVie Kft. támogatásával jött létre. A megjelent tartalom a szerző saját álláspontját és szakmai véleményét tükrözi, azt a támogatás ténye nem befolyásolta.

 

Engedélyezési szám: HUSYN160290

Lezárás dátuma: 2016. szeptember 27.