• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

FINE 2

"...Nem csak magunkért gyűltünk össze kollégák, gyakorlatilag mindannyian itt vagyunk, akik ma nem a gyerekek mellett dolgozunk. Ez nem véletlen. Nem csak a mi PiC-ünkért, nem csak a megyénkért, nem csak a mi régiónkért jöttünk el. Az egész országnak üzenni szeretnénk... hogy elindultunk, hogy még mindig változni, pozitív értelemben változtatni akarunk."

Ezekkel a szavakkal indította útjára Dr. Horváth Zsolt neonatológus a Family and Infant Neurodevelopmental Education; FINE képzést Debrecenben 2018 szeptemberében. 2019. március 26-án elindult a Gyakorati készségek a családcentrikus fejlődéstámogató ellátás során, a FINE képzés középfokú szintje a debreceni és nyíregyházi koraszülött intenzív osztály résztvevőivel.

 


A képzés ezen szintje a tapasztalat útján történő tanulást ösztönzi, ezzel áthidalva a szakadékot az elmélet és gyakorlat, illetve a gondozó, a család és a csecsemő között. Célja a családbarát újszülött ellátáshoz szükséges kézségek fejlesztése, modellek kidolgozása a jó gyakorlatok elsajátításának érdekében, a fejlődést támogató ellátás egyénre szabott megközelítésével.
A kurzus 12-24 hetet vesz igénybe, hiszen a résztvevők saját ritmusukban  dolgoznak párban illetve egyénileg, heti 1-3 órás elosztásban. A debreceni és nyíregyházi csapat mentora Dr. Inga Warren, a FINE képzés tananyagának írója, képzett NIDCAP tréner.

A tanulók a képzés végére megismerik a koraszülött és betegen született újszülött babák kommunikációjának, magatartásbeli válaszreakcióinak jellemzőit és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a jó gyakorlatokat.


A nagyobb tudatosság és a babával szembeni érzékenység eredményeképpen képesek lesznek jobban érteni a babák fejlődési szükségleteit, illetve magabiztosabban osztják meg tudásukat a szülőkkel és kollégákkal, bátorítva őket, hogy figyeljék meg a baba viselkedését és reflektáljanak rá.


Dr. Warren bemutatta a tankönyv és a feladatlapok, kiértékelőlapok használatának módját és gyakorlati ötleteket adott a résztvevőknek azok hsználatához. A délelőtt folyamán fontos hangsúlyt kapott az aktív hallgatás és a reflexió, mint képzési metódus, melyek az egész képzés során kulcsfontosságú szerepet töltenek be.


A debreceni PIC vezetője, Dr. Kovács Tamás felajánlásával a középfokú képzésben részt vevők elkezdhették a babák megfigyelését a koraszülött intenzív osztályon a délután folyamán.
"A jó gyakorlat elengedhetetlen része a babák megfigyelése és annak elismerése, hogy a viselkedésük mennyire fontos" (Als, 1983).


A FINE képzés debreceni és nyíregyházi szakemberek képzésének szervezését az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány szervezésében az EFOP-1.2.10-16-2016-00003 számú, "Mentorprogram az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére" projekt keretein belül került megrendezésre.

Gyakorlati készségek a családcentrikus fejlódéstámogató ellátás terén című tankönyv magyar nyelvű kiadványa a Korábban érkeztem Alapítvány EFOP-1.2.10-16-2016-00002 "Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-Alföld Régióban" projekt által került finanszírozásra.