• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A szteroid profilaxis csökkenti a koraszülött babák agyvérzésének kockázatát

A szteroid kezelés, amely a koraszülöttek tüdejének érését hivatott elősegíteni megszületésük előtt, az agyvérzéstől is óvja őket megszületésüket követően, derült ki egy Kalifornia államban (USA) a Stanford Egyetem Orvosi Karának kutatási eredményei alapján. A szülés előtt adott szteroid kezeles felére csökkenti a koraszülöttek súlyos agyvérzésének kockázatát. A kutatást közel 26000 koraszülött esetében végezték 2007 és 2013 között, és kiderült, hogy ez a kedvező hatás még a legkorábban világra jött koraszülöttek esetében is megfigyelhető.

A kilencvenes évek és a kétezres évek elején végzett kutatások már felvetették, hogy a szteroidok a korababák agyát is védik, de a stanfordi csapat nem volt benne biztos, hogy ez az állítás megállja-e a helyét a mai modern neonatológiában. A team érdeklődése az extrém értelen babák felé fordult, akiket korábban nem vontak be a szteroiddal kapcsolatos kutatásokba.

"Amikor a szteroidokat először használni kezdtük, csak a 26 hetes, vagy annál idősebb babáknál alkalmaztuk. Most viszont igazolni tudtuk, hogy a 22-24. hétre született babák esetében is nagyon erős kedvező hatást gyakorol az agyra a szteroid kezelés. Ez a jövőben kitágíthatja azon koraszülött babák körét, akiknél javasoljuk a szteroidok adását."- Dr. Lee


Jelenleg a Nemzeti Egészségügyi Hivatal (USA) szerint fenyegető koraszülés esetén szteroid profilaxis azoknak ajánlott, akik  a 24. - 34. terhességi hetekben járnak.


A kutatásban a koraszülöttek legsúlyosabb szövődményének, az agyvérzésnek a gyakoriságát értékelétk ki. Az agyvérzés növeli a halálozás kockázatát, és a túlélőkben a súlyos idegrendszeri károsodások, a hydrocephalus ("vizfejűség"), a bénulások, és a pszichomotoros fejlődés elmaradásának rizikójával jár.
Azok a babákat vonták be a  kutatásba, akik a 22. és a 32. terhességi hét között jöttek világra, és születési súlyuk nem haladta meg az 1500 grammot. A vizsgált koraszülöttek 87%-a  szteroid profilaxist követően született. Az agyvérzés közel 33%-kal csökkent azon esetekben, ahol az édesanya kapott a szülést megelőzően szteroidot, azokhoz képest akiknek az édesanyja nem kapott, ráadásul az agyvérzések súlyosabb formáinak esetében a kockázat, még nagyobb mértékben,  50 %-al csökkent.


"Azt feltételezzük, hogy a szteroidok felgyorsítják az agyi erek éréset, ezzel erősítve azokat. Ennek köszönhetően kevésbé törőkennyé válhatnanak a babák agyi erei, és ellenállóbbak a vérnyomás gyors változásaival szemben, amely egyébként a stroke-hoz hasonló vérzést okozhat. Az agyvérzés aránya koraszülöttekben a nyolcvanas évek óta csökkent. Ez a kedvező változás valószínűleg nem egyetlen tényőre vezethető vissza, hanem annak köszönhető, hogy mind a megszületés előtt, mind azt követően a korábbikahoz képest sokkal job ellátást tudunk nyűjtani koraszülött babáknak.


A tanulmányt online publikálták március 24-én, a Perinatológiai folyóiratban.
A vezető szerző, Dr. Henry Lee gyermekgyógyász ,egyetemi adjunktus.
Társszerzőként közreműködött Julia Wei, a kalifornia Berkeley Egyetem Népegészségügyi Karának végzős hallgatója. a kutatás ideje alatt

Forrás: med.stanford.edu