• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Megelőzés. Írta: Prof. Dr. Bódis József

A WHO meghatározása alapján a fogantatástól a 37-42. hétig tart a magzat normál kihordási ideje. Az érett újszülöttek súlya 2500-4500g között mozog. Definíció szerint a betöltött 24-37. terhességi hét között született újszülötteket koraszülötteknek hívjuk. Nagyon sokáig a 28. terhességi hetet tekintették a koraszülöttség alsó határának. A magzat fejlődése során nagyjából innentől válik képessé az önálló életre, bár sok szerve, a légzése és a keringése még nem elég fejlett ahhoz, hogy segítség nélkül alkalmazkodni tudjon a külvilághoz.

Ennek megfelelően elkülöníthető egy igen magas kockázatú csoport, amibe olyan koraszülöttek tartoznak, akik a 28. terhességi hét előtt, vagy 1000g alatti születési súllyal jöttek világra. Az ő ellátásuk, gondozásuk ma is igen komoly, több egészségügyi ágazat összehangolt tevékenységét igényli.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már jobbak a kicsik kilátásai, hiszen míg egy 1000 grammos baba túlélési esélye 10 éve csupán 30 százalék volt, ma már 90 százalék körül mozog. Meg kell jegyezni azonban, hogy egy 24. terhességi héten világra jött újszülött életkilátásai így is 50%, a 25. terhességi héten világra jötté 65% körül mozognak. A koraszülés lehetséges következményei súlyosak: a koraszülöttet agyi és gerincvelői vérzés, légzési nehézség, fertőzések, elhúzódó súlyos sárgaság, bélelhalás stb. veszélyezteti. A szülés körüli (7 napon belüli) újszülött-halálozás jelentős része a koraszülés következménye. A rövid távú kockázatok mellett nem kevésbé fontos megemlíteni a hosszú távú következményeket (érzékszervi-, értelmi-, mozgássérülések, magatartás-, figyelemzavar, tanulási problémák) melyek igen komoly terhet rónak a szakszemélyzetre, és a családra is.


 Így aztán mindannyiunk elemi érdeke, hogy a várandósság során megelőzzük, felismerjük és illetve idejében kiszűrjük a szülés idő előtti beindulását előidéző, valamint a magzatot veszélyeztető faktorokat.
A koraszülések aránya világszerte 4-18% körül mozog. Legmagasabb az arány Afrikában (16-18%), legalacsonyabb a skandináv országokban (4%). Az Európai Unióban átlagosan 6%. Hazánkban ez az arány 8,5-9% körül van, amivel az utolsók között vagyunk.  
A megelőzést nehezíti, hogy csak kb. az esetek felénél találunk konkrét kiváltó okokat a háttérben. Ilyen okok lehetnek különböző anyai betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, epilepszia) amik a várandósság során anyai és magzati veszélyállapothoz vezethetnek. Ezért rendkívül fontos, hogy a krónikus belgyógyászati betegséggel kezelés alatt álló hölgyek még a teherbe esés előtt, a gyermekvállalás tervezése idején megfelelő ellátásban részesüljenek. Gyógyszerelésük, illetve nyomon követésük a megváltozott helyzetnek megfelelően történjen. A tapasztalat azt mutatja, hogy a várandósok egy része terhes tanácsadásra nem jár rendszeresen, így kockázati faktorok kiszűrése sem lehet megfelelő.


Ha a kórelőzményben koraszülés, több vetélés szerepel érdemes a méh fejlődési, szerkezeti rendellenességeit kizárni. Ilyenek lehetnek pl. méhsövény, jóindulatú méhizomzat elváltozások (myoma), melyek igen gyakoriak. A myomák az esetek nagy részében problémát nem okoznak, de nyomon követésük szükséges, mert ha növekedésnek indulnak vetélést okozhatnak, illetve a magzat méhen belüli elhelyezkedését befolyásoló tényezővé válhatnak.
Méhnyak elégtelenségről beszélünk, ha a méhszáj rendszeres fájás tevékenység nélkül tágulni kezd. Oka általában korábbi műtéti beavatkozás (pl. több terhesség megszakítás, méhszájat érintő műtétek,). A magzatburok idő előtti megrepedéséhez vezethet, így érdemes a méhnyak hosszát ultrahang vizsgálattal is ellenőrizni terhelő szülészeti kórelőzménnyel rendelkező várandósoknál. Demográfiai, szociális, genetikai faktorok szintén befolyásolják a koraszülés kockázatát. Ezeket kevésbé tudjuk befolyásolni. Közhely ugyan a különböző káros szenvedélyek magzatkárosító hatása, ennek ellenére a statisztikák szerint továbbra is a várandós nők 14-15%-a rendszeresen dohányzik. Fontos megjegyezni, hogy a passzív dohányzás nem kevésbé veszélyes. A különböző meddőségi gyógyszeres kezelések, valamint műszeres beavatkozások következtében megemelkedett a többes terhességek száma, emellett az anyai életkor is kitolódott. Az alacsony (18év alatti) anyai életkor valamint a magas (37 éve felett) életkor egyaránt emeli a koraszülés kockázatát.


Általánosságban elmondható, hogy a koraszülések jelentős részét az anyai stressz okozza, ami alatt mindazon folyamatokat érjük, melyek az anyai szervezetben a stresszhormonok szintjét emelik. Ez lehet fertőzés (pl. elhanyagolt fogágy betegség, vesemedence gyulladás), mely védekezésre készteti a szervezetet, de lehet lelki eredetű is. Várandósság alatt a magas progeszteron szint érzelmileg kiegyensúlyozottabbá teszi a hölgyeket, de ha túl sok felkavaró, bosszantó, szomorú, vagy ijesztő esemény történik a környezetükben az idő előtti méhtevékenység kialakulásához vezethet. Rendkívül fontos tehát a személyes higiéné betartása. Fertőzés gyanúja (különösen hőemelkedés, vagy láz) esetén a kismama forduljon orvoshoz. Lehetőleg kerülje az olyan élethelyzeteket melyek érzelmileg felkavarják, bár ez nem mindig könnyű. Ha a beosztása, vagy a munkakörülményei stresszt okoznak, a táppénz indokolt lehet.


Szakorvosi vizsgálat javasolt a várandósság alatt, ha rendszeres (1 órán belül 4-nél több), kellemetlenné váló méhösszehúzódások jelentkeznek, ha magzatvízcsorgás jelentkezik, vagy annak gyanúja merül fel, illetve ha hüvelyi vérzés lép fel. Ha a magzat sokkal kevesebbet mozog a megszokottnál, vagy hosszú ideig nem mozog és nem reagál az anya által keltett ingerekre a magzat szívműködését ellenőrizni kell. Várandósság alatt a hüvelyváladék általában bővebb, de ha nagy mennyiségű, kellemtelen szagú, vagy égő érzést, viszketést okozó hüvelyi folyás jelentkezik, érdemes azt kezelni. A magzat fejlődését a méh méretbeli növekedése kíséri. Ez a méh függesztő szalagjainak feszülése okán kiválthat alhasi, akár alsó végtagba sugárzó fájdalmakat. Ennek ellenére, ha korábban nem tapasztalt, éles, főleg alhasi, vagy deréktáji fájdalom jelentkezik, vizsgálat indokolt, hogy a terhességet, vagy az anyát veszélyeztető eltéréseket (húgyúti fertőzés, pangás, epeúti rendellenességek, lepénytapadási, -keringési rendellenesség) ki lehessen zárni. Ugyanezen okból, ha a várandós a szokásosnál gyakoribb vizelési ingert, illetve vizeletürítéskor csípő, égő érzést észlel, vizeletvizsgálat, szükség esetén gyógyszeres terápia javasolt. A rutin gondozás része a rendszeres vizeletvizsgálat, valamint a vérnyomásmérés. Egy kiugró érték általában nem igényel kezelést, ám ilyenkor érdemes naponta többször a vérnyomást ellenőrizni. A legalább két alkalommal, legalább 140/90 Hgmm-es mért vérnyomásérték már gyógyszeres kezelést igényel. Ha erős fejfájás alakul ki, vagy a várandós látászavart észlel, illetve 160/90 Hgmm, vagy afeletti vérnyomás esetén azonnal vizsgálat javasolt.


Természetesen a várandósság fiziológiás folyamat, nem betegség és senkit sem szeretnénk beteggé tenni. A korábbiaktól eltérő tüneteket, panaszokat azonban nem szabad elhallgatni, jelentéktelennek venni. Ilyen pl. a bőrviszketés, ami gyakori panasz. Az esetek döntő többségében nem jelez problémát, a hason, ill. háton jelentkezik. A bőr fokozott vérellátása, feszülése, szárazsága okozza. Ha a viszketés a végtagokra terjed, vagy kellemetlené válik laborvizsgálat szükséges az esetleges epepangás kizárása céljából, mely extrém esetben akár anyai májbetegséghez, lepényfunkciós eltéréshez vezethet. A folyadék retentio (ödéma, lábdagadás) egészséges terheseknél is előfordul, a szervezet szöveteinek megnövekedett folyadéktartalma, illetve az alsó végtagok vérkeringésének romlása okozza. Nagymértékű növekedése (a lábak reggel ébredéskor is bedagadnak, a vizesedés a karokra, illetve az arcra is kiterjed, illetve a hirtelen nagyfokú súlygyarapodás) azonban szoros megfigyelést tesz szükségessé, mert magas vérnyomáshoz társulhat, magzati, ill. -anyai veszélyállapot előfutára lehet.


Sajnos a szakmai ajánlások betartása mellett, rendszeres terhes gondozással sem lehet a koraszülések jelentős részét megelőzni, de a tünetek megfigyelésével és azok az orvos, vagy a védőnő felé jelzésével a várandós sokat tehet akár a kockázatok csökkentése érdekében, akár annak érdekében, hogy egy esetleges koraszülés minél későbbi terhességi korban következzen be.

 

Referenciák:

  1. World Health Organization (November 2014)."Preterm birth Fact sheet N°363". who.int. Retrieved 6 Mar2015.
  2. What causes preterm labor and birth?".http://www.nichd.nih.gov. 03/11/2014. Retrieved 7 March2015.
  3. Blencowe H, Cousens S, Oestergaard M, Chou D, Moller AB, Narwal R, Adler A, Garcia CV, Rohde S, Say L, Lawn JE. National, regional and worldwide estimates of preterm birth. The Lancet, June 2012. 9;379(9832):2162-72. Estimates from 2010.
  4. Bánhidy F, Acs N, Puhó EH, Czeizel AE (2007). "Pregnancy complications and birth outcomes of pregnant women with urinary tract infections and related drug treatments".Scandinavian Journal of Infectious Diseases 39 (5): 390–397.
  5. Goldenberg RL, Iams JD, Mercer BM, Meis PJ, Moawad AH, Copper RL, Das A, Thom E, Johnson F, McNellis D, Miodovnik M, Van Dorsten JP, Caritis SN, Thurnau GR, Bottoms SF (1998). "The preterm prediction study: the value of new vs standard risk factors in predicting early and all spontaneous preterm births. NICHD MFMU Network".American Journal of Public Health 88 (2): 233–238.
  6. "What are the risk factors for preterm labor and birth?".http://www.nichd.nih.gov/. 03/11/2014. Retrieved 7 March2015.
  7. "What are the symptoms of preterm labor?".http://www.nichd.nih.gov/. 11/06/2013. Retrieved 7 March2015.
  8. Hillier SL, Nugent RP, Eschenbach DA, Krohn MA, Gibbs RS, Martin DH, Cotch MF, Edelman R, Pastorek JG, Rao AV (1995). "Association between bacterial vaginosis and preterm delivery of a low-birthweight infant. The vaginal infections and prematurity study group". New England Journal of Medicine 333 (26): 1737–1742.
  9. Jeffcoat MK, Geurs NC, Reddy MS, Cliver SP, Goldenberg RL, Hauth JC (2001). "Periodontal Infection and Preterm Birth". Journal of the American Dental Association 132 (7): 875–880.

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 263

Átlagos értékelés: 4.9