• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

III. Nemzetközi koraszülött találkozó Szófia, Bulgária

"Tiny hope for a great Life" címmel immáron harmadik alkalommal került megrendezésre az a koraszülöttek ellátását támogató tanácskozás, melyen 5 kontinens 26 országának szakemberei  gyűltek össze az ellátás különböző területeiről. A találkozó célja, hogy a nemzetközi szülői szervezetek bevonásával és segítségével még hatékonyabbá tegyék a koraszülött babák ellátását és javítsák életminőségüket.

Lengyelországot, majd Kolumbiát követően ezúttal Bulgáriában került megrendezésre a találkozó a bolgár szülői szervezet és a bolgár neonatológiai társaság szervezésének köszönhetően, az AbbVie támogatásával.

Koraszülött konferencia Szófia

Hatalmas megtiszteltetés, hogy immáron második alkalommal kapott felkérést a részvételre a Melletted a helyem Egyesület. Magyarországot Nagy Lívia, egyesületünk alelnöke és szülői képviselője, illetve Prof Ertl Tibor neonatológus, Egyesületünk egyik alapítója képviselte.

A csúcstalálkozót Prof Maya Krasteva, a bolgár neonatologia társaság elnöke és Nina Nikolova a bolgár szülői szervezet (A Koraszülött Gyermekekért Alapítvány) elnöke nyitotta meg.  
A szófiai tanácskozás legfontosabb témái között szerepelt a koraszülött utógondozás problémája, mint Európa szerte a jelenlegi legégetőbb megoldásra váró feladat. Lehetőségünk volt részletes betekintést nyerni a német, holland, cseh, litván, szlovák és a libanoni utógondozásba.
A különböző országok utógondozó rendszereinek minőségi különbsége az adott állam pénzügyi támogatásának  függvényében mutatkozik meg.
Az elmúlt években Észtország egy olyan figyelemre méltó utógondozói rendszert dolgozott ki, melyet teljes egészében az állami biztosító rendszer támogat.
Felismerték, hogy a gyermek fejlődését a különböző fejlesztési módszerek csak úgy szolgálják, ha a gyermeket a szakemberek folyamatos együttműködése és kommunikációja mellett fejlesztik.

Koraszülött konferencia Szófia


Gyógytornász, logopédus, pszichológus már a koraszülött intenzív osztályon megismerve a babát és a családot egymással szoros együttműködésben figyeli, gondozza és kíséri a gyermeket egészen az iskolás évekig.
Az észt biztosítási rendszer nemcsak a szakemberek díját és a vizsgálatok teljes térítését vállalta magára, hanem maximálisan segíti a szülőket az utógondozás részvételéhez szükséges útiköltség térítésében.


Már évek óta nem a család pénzügyi vagy szociális helyzete határozza meg, hogy a gyermek a legmegfelelőbb ellátást kaphassa, ezzel is egyenlő esélyeket teremtve az utógondozás elérhetőségében. A család, mint a koraszülött ellátás alapja, már a koraszülött intenzív osztályon érződik, ahol a szülők aktív tagjai az ellátó személyzetnek. A családbarát megközelítés már hosszú ideje teljesen elfogadott az észt neonatológiában.

A csúcstalálkozó egyik legerősebb üzenete a szülők mielőbbi teljes integrációja az európai koraszülött ellátásba. Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a legjobb eredmény csak multifunkcionális csapatban érhető el, kiemelve a szülők jelenlétét, mint az ellátó csapat alappilléreit, hiszen csak így lehetséges, hogy az ellátást követően kompetens, gyermeküket ismerő szülők távozzanak a babájukkal otthonukba.

A találkozó kiemelt előadói: Silke Mader, az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekekért) elnöke, prof. Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka, a lengyel neonatológiai társaság elnöke, Dr. Jose Maria Solano, a kolumbiai neonatológia társaság elnöke, prof. Tibor Ertl a Szakmai Kollégiumok NenatológiaiTanácsának tagja, prof. Maya Krasteva, a bolgár neonatológia társaság elnöke, prof. Boriana Slunchev neonatalógus, prof. Ralitza Georgieva neonatológus.

Koraszülött konferencia Szófia

Lehetőségünk volt betekintést nyerni Szófia két koraszülött intenzív osztályának mindennapi ellátásába. Sajnos ebben a pillanatban a szülők jelenléte még nehezen biztosított a bolgár intenzív osztályokon. A legtöbb centrumban csak az édesanyának van lehetősége a babáját látogatni, és a látogatási idő is rendkívül limitált (heti 1 alkalom egyes centrumokban, de akad olyan intenzív osztály, ahol naponta egyszer pár percben láthatja gyermekét az édesanya).

HUSYN160368
Lezárás dátuma: 2016.12.19.