• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülött Utógondozó Centrum Genf, Svájc

A Genfi Egyetemi Gyermekkórház (HUG) megnyitotta Koraszülött Fejlesztő és Utógondozó Centrumát. A centrum megnyitásának célja és egyben mottója:Megadni a lehetőséget minden gyermeknek, hogy a saját képességei szerint tudjon fejlődni. Még igen élénken emlékszem azokra a napokra, amikor utógondozáson kellett megjelennünk a kisfiammal. Ugyan Eduárd Genf helyett Budapesten született meg terhességi toxémia következtében, a koraszülött utógondozását és fejlődésének követését már a genfi PIC neurológusai és gyermekorvosai végezték.

A PIC mellett egy vizsgáló szobában összezsúfolva beszélgettünk órákon keresztül a gyógytornásszal, gyógypedagógussal, pszichológussal, a gyermekorvossal és a neurológussal. Hónapokkal előtte már időpontot kellett egyeztetnünk, hiszen naponta csak 1 gyermek vizsgálatára volt lehetőség. » Nagy Lívia (Melletted a helyem Egyesület alelnöke, EFCNI szülői tanácsának tagja).

Prof. Petra Hüppi és Prof. Stefan Sizonenko, a Koraszülött Utógondozó vezetőinek kérésére, az egyetemi kórház különböző köz- és magánalapítványok pénzügyi segítségével egy 3 szintes fejlesztő centrumot hozott létre. Teljesen átalakítva a kórház előadótermének belső tereit (anélkül, hogy kívülről az épület egységét megbontották volna) egy építész segítségével hatalmas gyermek és családbarát tereket (várótermeket, vizsgálószobákat, konzultációs szobákat) alakítottak ki. Természetes fényekkel megvilágított színes ablakok hatására egy sokszínű pillangóra emlékeztet az épület.

A központ igazgatója, Petra Hüppi professzor, az EFCNI Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, helyettese Stéphane Sizonenko professzor. Svájc francia kantonjaiban ebben a pillanatban ez az egyetlen olyan centrum, ahol a fejlődési zavarok korai felismerése és diagnosztizálása zajlik, valamint korai intervenciót biztosít azon gyermekek számára, ahol felmerül akár mozgásbeli akár kognitív probléma.

Minden gyermek a legfontosabb tünetek vagy kockázati tényezők alapján személyre szabott fejlesztésben és utógondozói programban vesz részt. Egy-egy vizsgálat 3-4 órát is igénybe vesz és naponta 1-2 gyermek teljes kivizsgálását tudták elvégezni a helyhiány miatt, az új centrum létrejöttével egyszerre 6 családot tudnak fogadni a szakemberek.

A multidiszciplináris csapat tagjai gyermekgyógyászok, neurológusok, pszichológusok, pszihiáterek, gyógypedagógusok, gyógytornászok és étkezési – táplálási tanácsadók.

Ilyen volt:Ilyen lett: