• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A PIC-ek fellegvara, Stockholm Karolinska Huddinge PIC

Egy PIC ajtó. Egy ajtó, amely előtt sok ezer szülő álmában újra és újra ott áll. Teljesen mindegy, hogy az az ajtó magyar vagy svéd, átlátszó vadonatúj vagy régi, átláthatatlan.  Sok-sok évtizede az a funkciója, hogy elzárja a beteg és korábban született újszülötteket a külvilágtól. Attól a világtól, ahová még nem szabadott volna megérkezniük, amelytől védeni kell őket, hiszen látható és láthatatlan veszélyek leselkednek rájuk.


De nem mindegy, hogy az ez az ajtó ki vagy kik által nyitható.

A svéd  oltalmazó és védelmező szerepet tölt be, hiszen minden olyan személy számára nyitható, aki szereti azt a kisbabát és várta világrajöttét, gyógyítja, ápolja és egyetlen cél lebeg a szeme előtt: a babát egészségesen, a lehető legjobb eséllyekkel útjára indítani élete kezdetén.

Amikor egy baba időre egészségesen megszületik az otthon melege várja, lesz egy babaágya vagy bölcsője, egy forgó-zenélő játszótársa, egy saját szobája a család otthonában.

Abban az esetben ha betegen vagy korábban érkezik  meg erre  a világra, a bölcsőt felváltja az inkubátor, a zenélő játékot a monitorok pittyegése, és a szobája egy hipermedikalizált kórházi szoba lesz.

A svéd PIC ajtók apró fantasztikus babaszobákat rejtenek maguk mögött és a családok számára a mindennapokhoz szükséges élettereket biztosítanak, hogy ebben az embertpróbáló időszakban emberként, az emberi méltóságnak és szükségeleteknek megfelelően éljenek együtt gyermekükel és a gyógyító személyzettel.

Tekints be ebbe a világba egy magyar PIC ápoló Gross Dorottya (Honvéd Kórház, Melletted a helyem Egyesület alapítója), egy magyar pedagógus, integrált szülő-csecsemő konzulens Hazay Tímea (A te hangodat ismerem kapcsolat fókuszú perinatális zenei program alapítója) és egy magyar koraszülő anya Nagy Lívia (Melletted a helyem Egyesület alapítója, EFCNI szülői tanácsának tagja) szemével.

Recepció

Megérkeztünk a szentélybe. Nagyon vártam és egyben nagyon féltem ettől a "találkozástól". Az elmúlt években, minden alkalommal, amikor egy-egy példaértékű európai PIC-en jártam, napokig szenvedtem a veszteség érzéstől. Minden alkalommal igazságtalanságnak éreztem, hogy az én gyermekem miért nem "azon" az osztályon gyógyult, miért voltam kirekesztve a gyógyulásából!

Mindenki tudja, aki egy PICit is érintett, hogy ebben a pillanatban a "svéd modell" a vezető példa a világ összes koraszülött osztálya számára.

Azon innovációkkal, rigorózus szabályokkal, és család-központúsággal melyek talán első hallásra túlzásnak tűnhetnek, olyan eredményeket tud felmutatni a koraszülött babák túlélési esélyeiben és hosszútávú egészségük megőrzésében, melyet a világ ámulattal bámul és amennyire lehet, saját környezetében saját adottságaival igyekszik lemásolni, alkalmazni.  

A saját szememmel szerettem volna látni, mitől olyan különleges a svéd neonatológia.

24 órán belül 2 PIC-et járhattunk végig, és ugyan a veszteség érzésem még hetekkel később is hatalmas, ismételten bebizonyosodott számomra, hogy egy csomó eljárás, ötlet vagy "szabály" nem kerül egy fillérbe sem. Nem pénz kérdés ezek megvalósítása. Ha lépésről lépésre ezeket elkezdenék alkalmazni a magyar koraszülött intezív osztályok, pillantok alatt mutatkoznának az eredmények, mind a csecsemő halandóságban, mind a babák  rövid és hosszútávú egészségi állapotában, táplálásában.

A recepció, érkezésünkkor az esti órákban már elcsendesedett. Itt dolgoznak azok a szociális segítők, akik leveszik az adminisztráció okozta terheket a család válláról. Az ő feladatuk minden olyan adminisztrációs feladat elintézése, mint a gyermek születési anyakönyvi kivontának megszerzése, egészségügyi biztosító rendszerben regisztrálása, a gyemek állapotának megfelelő szociális juttatások elintézésének folyamata.

Ezen bürokratikus, hosszú órákat igénylő ügyek csak elvennék a szülőket a gyerekük mellől, ami a krízis helyzetben levő babák állapotát rossz irányba befolyásolja. A babának a szülei megnyugtató jelenlétére van szüksége, mint fájdalomcsillapító, nincs is náluk jobb módszer.

A recepciótól balra a szülők konyhája, pihenője és mosókonyhája található, ahová nővér vagy orvos csak nagyon kivételes esetben lép be, hiszen ez a szülők területe. Ez az a hely, ahol egy PICit kiszakadhatnak a sötétből (igen, bent az intenzív részlegen a baba körül szinte teljes sötétség honol). Itt feltöltődhetnek, beszélgethetnek, tévézhetnek vagy éppen a nagyobb testvérrel elvégezhetik a házi feladatot. Ahogy Maggan (PIC nővér, aki bemutatta nekünk az osztályt) fogalmazott, hogy "egy kicsit kiszakadjanak a benti világból, mert nehéz, ami ott bent történik".

Dóri: Mikor megérkeztük Stockholm Huddinge negyedében lévő PIC osztályára és becsöngettünk a bejárati kapun, még nem tudtuk,  mi vár ránk odabent. Azt hittük ez is csak egy PIC-osztály, olyan, amilyet már tucatszor láttunk.

A szülői váró tágas, békés légkört biztosít, el lehet szeparálódni, ha az ember arra vágyik, és minden igényt kielégít. Itt a szülők tényleg maguk lehetnek, nem zavarja őket sem ápoló, sem orvos, és annyi időt tölthetnek itt, amennyit csak akarnak. Fontos megemlíteni, hogy ezen az osztályon is, mint a legtöbb nyugat-európai országban nem csak családtagok, de testvérek, és barátok is látogathatják a babát, a lényeg az, hogy egy szülő mindig bent legyen a látogatókkal. Ez abból a szempontból megkönnyíti a szülők helyzetét, hogy osztozhatnak a gyermek állapotából adódó fájdalmakban, vagyis megismertethetik családjukkal és barátaikkal történetük részleteit, megmutathatják gyermeküket akár barátaiknak is, és társra lelhetnek családjukban és barátaikban életük legnehezebb időszaka alatt. Nem szükséges az édesanyáknak egyedül megbirkózni a helyzetükkel, ha édesapának dolgoznia kell, és például a nagyszülők is támogathatják gyermeküket unokájuk kórházi tartózkodása alatt.

Timi: A terek üzeneteket adnak át nekünk mindig és mindenhol. Stockhlomban a PIC osztályokon nagyon tudatosan figyelnek a terek megalkotói ezekre az üzenetekre. Nekem ezeket üzenték:

Recepció, fogadó pult, szülői konyha, szülői pihenő szoba :


"Látom nagyon félsz, de nézd, itt neked is van helyed, dolgod. Ide tudsz leülni, itt tudsz kávét főzni, a kisbabád itt gyógyul majd a te segítségeddel."

2-es szint nővér - orvos részleg
 

Dóri: Maggan, a vezetőnk kezében egy varázslatos készülék van, ami lehetővé teszi az osztály halk, gép- és monitorpittyegéstől mentes légkörét. Ez egy csipogó, amely rá van kötve az osztály központi monitor-rendszerére csakúgy, mint az összes monitor, pumpa, és egyéb erre alkalmas készülék. Ezzel a technológiával biztosítják azt, hogy az osztály akkor is csendes, már-már az üresség érzését keltse, mikor teltházzal működnek. Itt nincs idegesítő monitor-pittyegés, nincsenek aggódó szülői szempárok, amik folyamatosan a monitorokat figyelik árgus szemekkel. Itt a szülők újszülöttjükkel tudnak foglalkozni zavaró külső ingerek nélkül, az ápolók pedig mindig tudhatják, hogy melyik baba épp milyen állapotban van, csak rá kell nézni csipogójukra, ha az csippan egyet halkan.

Livi: Nincsen nőver-orvos szoba! De vannak személyzeti pihenők, irodák  az osztályon, ahol pl. a számítógépekbe mindenki a személyes kódjával lép be, és kompetencia szintjének megfelelő információkat kap a babáról, a családokról munkaterületének megfelelően.

A személyzeti konyha, pihenő-átadó:
 

Dóri: "60 nap fertőzés nélkül", ez is lehetne a kép címe. Számolják ugyanis, hogy hány napja nem volt fertőzés az osztályon. Ez természetesen nem vonatkozik a más intézményekből már fertőzéssel a szervezetükben behozott babákra. A legtöbb, amit eddig számoltak, 108 nap. Ez több, mint ¼ év! Minek köszönhetőek ezek a nagyszerű eredmények? Megfelelő higienés rendszabályok lefektetése, betanítása, alkalmazása, és szigorú ellenőrzése az osztály összes dolgozója, valamint a szülők körében egyaránt. Huddinge PIC-osztálya sem tökéletes természetesen, Maggan elmesélte, hogy nemrég MRSA tört ki az osztályukon, viszont sikerült visszaszortani, és ennek ahogy látjuk, már 60 napja.

Természetesen van ápolói üzenőfal, ahol a legfrissebb, még folyamatban lévő kutatások, az osztályon folyó ellenőrzések vannak kifüggesztve, fontos információk az ápolók részére, valamint a már említett naptár az infekciómentes napokról. Hatalmas white-boardon láthatja mindenki, hogy melyik gyermekhez melyik ápoló van az adott műszakban beosztva, így sokkal könnyebb a tájékozódás.

A személyzet pihenője is káprázatos hely, ahogy azt a szülői pihenőhelység esetében már leírtam. Külön konyha, kanapék, és étkezőasztalok biztostják az ápolók és orvosok kényelmét. Itt csend van, és mindenki nyugodtan pihenhet, amikor ideje engedi.

Timi: Információs tábla a konyhában: "Sokan dolgoztok itt és sok az információ, gyorsan változnak a helyzetek. A rendszer, a tervezés a felesleges stressztől óv meg. Ebben segítek nektek. Írj ide minden fontosat!"

Már 62 nap fertőzés nélkül. Próbálom visszaidézni, hogy hány különböző fertőzésen ment keresztül a fiam14 hét alatt. Úgy, hogy én, az édesanyja szinte meg sem foghattam. Itt pedig jelen vannak a szülők, a tesók, a nagyszülők, szinte "boldog-boldogtalan" jön megy az osztályon. Végignézek magunkon, sem védőköpeny használata, amiben izzadtunk a férjemmel, se védőpapucs, sem védősapka.....az utcai cipőnkkel megyünk végig az osztályon. DE bárhová megyünk, Maggan árgus szemekkel figyeli, hogyan mosunk kezet, hogyan fertőtlenítünk! 62 nap fertőzés nélkül...érzem, ahogy szorul a gyomrom...
 

Az intenzív osztály mosókonyhája:

 

Minden textil és ápolási eszköz, ami a babáva közvetlen kapcsolatba kerül (takarók, inkubátor terítők, babaruhák, kissapkák, zoknik, kádak) itt kerülnek tisztításra és rögtön utána sterilizálásra.

Itt találjuk meg a kenguru pólókat, azok pontos szakszerű használatának útmutatója a falon kitéve segíti a nővérek munkáját.

Timi: Mosókonyha: "Látod, siettem, már megszárítottam annak az apró 1000 grammos babának a takaróját. Odaviheted neki, látom, hogy neked is ez a kedvenced. Siess! Aztán gyere vissza a kádért, mert nagyon várja az az apuka, tudod, ma fogod megtanítani őt arra, hogyan fürdesse meg a kisfiát. Neked is fantasztikus érzés lesz, tudom. Ismerlek."

Gyógyszertár:
 

Professzionalizmus, betegbiztonság - ez a 2 szó jut eszembe, ahogy kalauzunk megismerteti velünk a PIC gyógyszertár működését. A gyógyszerész 24 órában készíti össze a gyógyszereket a babáknak, de természetesen állapotuktól függően ez a nap folyamán változhat. Minden egyes gyógyszer használatának, összeállításának leírása megtalálható a számítógépben. A gyógyszerész minden gyógyszer összeállítását filmezi biztonsági okokból és oktatási célból, arra az estere, ha akkor lenne szükség adott gyógyszer összeállítására és felhasználására, amikor ő nincs jelen. Minden a PIC nővérek munkáját szolgálja, és nem utolsósorban folyamatosan tanítja és még véletlenül sem fordulhat elő, hogy megszégyenüljön, ha éppen elakad valamelyik folyamatban.

Dóri: A gyógyszerelőhelység ugyanúgy,mint a tejkonyha egy, az osztálytól teljesen elzárt szoba, ahol nap közben külön gyógyszerész dolgozik, aki csak a PIC gyógyszerszükségleteinek ellátásáról gondoskodik, segít az ápolóknak és az orvosoknak a gyógyszerek megfelelő elkészítésében és adagolásában, gyógyszeradatbázist ír, valamint protokollokat képes instrukciókkal, hogy az éjszakai műszakban is lehetősége legyen mindenkinek a legprecízebben elkészíteni és adagolni egy-egy adott gyógyszert.

Timi: Gyógyszertár: "Nem kell félned, könyörögnöd, izgulnod: mindig van mivel dolgoznod és mindig olyan munkát tudsz végezni, ami hozzád illik, amit  elképzeltél, amikor ezt a hivatást választottad. Vannak gyógyszereim, eszközeim, gyere vedd el! Gyógyíts velük!"

Tejkonyha
 

Dóri: Természetesen lehetőség szerint minden babát anyatejjel táplálnak, vagy ha ez valamilyen sajnálatos oknál fogva nem lehetséges, akkor donortejjel, amit hasonlóan Magyarországhoz, tejbankból vásárolnak.

Minden műszakban dolgozik laktációs szakember. Ő az, és csakis ő, aki a babák táplálásával foglalkozik. Az, hogy ennek köze van ezekhez a fantasztikus higiéniai eredményekhez, kétségtelen. Ő tanítja az édesanyát fejni, ő az, aki felelős az anyatej tárolásáért, adagolásáért stb...

Folyosók, személyzeti tárgyalók, raktár:
 

Mindennek megvan a helye,

Dóri: Az osztály hatalmas mérete folytán egy magyar egészségügyi dolgozó számára elképzelhetetlen méretű terek állnak rendelkezésre ezen az osztályon is. Mindenhol gyönyörű rend van, és patyolat tisztaság, amit nagyon irigylek a svédektől! Bárcsak nálunk is ilyen rend és tisztaság lehetne...!

Mivel a kórház területe megközelítőleg egyezik egy magyar falu alapterületével, ezért ha a dolgozóknak át kell menniük az egyik végéből a másikba, ahhoz közlekedési eszközt kell használniuk. A svédek igen leleményes népség, ilyen biztonságos rollerekkel közlekednek, ami elsőre viccesnek tűnhet, de ha belegondolunk, hogy pl. a Solna-i kórházban a PIC-osztály jelen pillanatban átmenetileg 900 méterre van a szülőszobától (ami azt jelenti, hogy muszáj készenlétben a szülészeten tartózkodnia egy neonatológus szakorvosnak és egy diplomás ápolónak) , így ha koraszülés van, a babát a PIC-re szállító team-nek viszonylag gyorsan át kell érnie a kórház egyik végéből a másikba.

Fontos tudnunk, honnan indultunk, és merre tartunk. Ez a koraszülött ellátással sincs másképp. Úgy gondolom, ez a muzeális korú inkubátor nem véletlenül pihen a PIC-osztály közepén, funkciója van: arra emlékezteti az ott dolgozókat (még a legfiatalabbakat is), hogy egy folyamatosan, és egyre gyorsabb ütemben fejlődő gépezet részei, amihez napról napra alkalmazkodniuk kell. Gyönyörű példája ez annak, hogy múltszázadbeli eszmék alkalmazása már barbárság szakmánkban ugyanúgy, mint a múltszázadbeli eszközök használata.

Ennél a résznél majdnem sírtam (mi sem példázza jobban szakmához való kötődésemet, mint az, hogy nem egy gépes gyerek szomorú története mellett pityeredek el, hanem azért, mert van olyan ország, ahol különböző osztályok TÉNYLEG aktívan kommunikálnak egymással): az osztálynak külön tárgyalóterme van, ahol nem csupán az osztály dolgozói ülhetnek össze megbeszélésekre, hanem összeköttetésben állnak a Karolinska Egyetem másik két PIC-osztályával (név szerint Solnával és Danderyddel), ami azt jelenti, hogy online kapcsolatba tudnak lépni egymással egy belső szerveren keresztül. Le-nyű-gö-ző.

Mi sem példázza jobban a csalládbarát szemléletet, mint az, hogy a 32 hétnél idősebb, de még PIC-osztályos ellátásra szoruló babákat édesapjuk  mellkasán, kenguruzás közben tudják áttolni a szülőszobáról az osztályra, ezzel biztosítva a kötődést Édesapa és gyermeke között. A 32 hetes határt a CPAP gép korlátai szabták meg, mivel csak hidegpárát tudnak biztosítani a kerekesszékre szerelt géppel.

Intenzív terápia 2-es szint, családi szoba
 

ÉS akkor megérkeztünk a számomra legfontosabb helyiségekhez.

Ezek azok a szobák, ahová a baba és a mama közvetlenül a szülést követően kerül abban az esetben, amikor a babának már nincsen szüksége intenzív terápiás kezelésre, megfigyelésre.

Minden a szülők kényelmét szolgálja. Couplet Care - jó lenne, ha lenne már magyar megfelelője ennek a számomra igen szívet melengető angol kifejezésnek. Félő, hogy még hosszú évtizedeket kell várnunk arra, hogy a magyar koraszülöttellátásban is egységként kezeljék a babát az édesanyjával és aggódó apukájával.

Dóri: Természetesen az Édesanyák automatikusan a PIC-osztályra kerülnek felvételre szülés, vagy császármetszés után, így rögtön olyan közel lehetnek gyermekükhöz, amennyire lehetséges. Ha a baba állapota nem igényel 3-as szintű intenzív osztályos ellátást, akkor rögtön a családi szobába tolják be szülei mellé, vagyis rooming-in rendszerbe, ha viszont intenzív megfigyelést igényel (mondjuk lélegeztető gépen van, vagy keringéstámogatást igényel, esetleg nem kielégítő az állapota és szorosabb monitorozásra szorul), akkor a szülők az intenzív osztályon, a babájuk inkubátora mögött található kétágyas szobák egyikében kapnak szállást, melyek természetesen mind saját fürdőszobával vannak felszerelve, valamint gyönyörű kilátás nyílik belőlük Stockholm városára!

Az pedig természetes, hogy a frissen szült Édesanyákat a szülésznő a PIC-en ápolja, és szülész orvosukhoz sem kell visszajárniuk kontrollra, hanem ők mennek az édesanyákhoz.

Hangszigetelt ajtók választják el a folyosót és a családi szobákat, valamint a folyosót, és az intenzív részleget, hogy ha véletlenül valaki hagoskodna a folyosón, nehogy behallatszon a szobákba.

Timi: Családi szobák:

"Tágasak, kényelmesek vagyunk és minden szükséges csúcstechnikával fel vagyunk szerelve. Itt a császármetszés után azonnal együtt lehetsz a korababáddal, a szülésznő és az orvosod rendszeresen ellenőriz téged. Nagyobb szobába költözhetsz pár nap múlva, itt aludhat a párod is, bejöhetnek a nagyobb gyerekeid is. Látod, lehet továbbra is olyan az életetek, mint egy családnak. De látod...üresek vagyunk. Itt állunk készen, felszerelve mindennel, amit a tudomány képes a gyógyítás szolgálatába állítani a gépek segítségével, szeretnénk segíteni, gyógyítani - de sajnos egyedül nem tudunk. Nem láttad az Embereket? Kevesen vannak...még itt is."

Intenzv terápia 3-as szint, családi szobák
 

A hely, ahol a veszteségérzésem csak tovább és tovább fokozódik. Egy monitorasztal, nővér-orvos állás amelyhez 3 inkubátor tartozik, és amely mögött 3 család kezdi meg életét gyermekével. Az inkubátortól pár lépésre található a  szülők fekhelye, fürdője, tévéje. Ebben a PIC-ben nincs arra lehetőség, hogy a baba a mama ágyában pihenhessen, de csak 24 órát kellett várnunk, hogy ezt is láshassuk saját szemünkkel az egyetem másik PIC részlegében (Solna). De én ezért is az életemet adtam volna 11 évvel ezelőtt (sőt ha jobban belegondolok, nekem az is elég lett volna ha engednek lekuporodni az inkubátor mellé, és nem küldenek ki a látogatási idő végeztével).

A falon minden műszakban elkészítik  a nagyon pontos beosztást, felkészülve arra az esetre, ha vészhelyzet lépne fel. Minden dolgozónak pontosan tudnia kell, mi a helyzete ezáltal feladata. A babák, amennyi időt csak lehet, a mama vagy a papa, de akár egy nagyobb testvér mellkasán töltik az idejüket. Csak akkor vannak inkubátorban, amikor a szülők éppen fürdenek, esznek, pihennek. Átlag kenguru idő 4-6 óra egyhuzamban. Az inkubátorba csak azok a textilek kerülhetnek, amik a szobában találhatóak, immáron második alkalommal kerültek fertőtlenítésre, és megfelelő hőmérsékletre fel lettek melegítve. A szigorú higiéniai előírások a személyzetre nézve kötelezőek. A szülők nem is engednek senkit gyermekük közelébe, akit nem láttak kezet mosni fertőtleníteni. Tudják, hogy végzetes lehet egy rosszul megmosott kéz, egy nem megfelelően fertőtlenített eszköz vagy textil. Anyaoroszlánként védelmezik a gyermeküket. Ahogy Maggan fogalmazott: "Mi csak akkor nyúlunk hozzájuk, ha nagyon muszáj. Tudjuk, hogy mi vagyunk a legveszélyesebbek a babára nézve. Itt vannak a szüleik, az ő dolguk a baba ellátása." 

Dóri: Az intenzív részleg is lenyűgöző, csakúgy, mint bármelyik másik. Csend van, rend és fegyelem, kellemes félhomály, és halkan kommunikáló ápolók és orvosok. Ami engem a leginkább lenyűgözött, az az elektronikus lázlap volt. Minden adat egy egységes szerverre fut be, ahol rögzítésre kerülnek nem csupán a gyermek adtai, de a monitor összes, a gyermek állapotáról készült adata, valamint az infúziós pumpák által beadott gyógyszeradagok, az egyéb beadott gyógyszerek, és az ápolás, vagy egyéb terápiás beavatkozások eseményei egyaránt. Nincsenek kézzel körmölt adatok, nincs felesleges írogatás. Sokkal higiénikusabb, környezetkímélőbb és időtakarékosabb megoldás, ahol az orvosnak nem kell minden kérdésével az ápolóhoz fordulnia, egyszerűen vissza tudja nézni akár a gyógyszerelést, akár a vitális paraméterek alakulását, akár a gépi beállításokat egy-egy gyermekkel kapcsolatosan. Ugyancsak le-nyű-gö-ző! J

 A szülőket olyannyira nem akarják kizárni az osztályról, hogy a vizitek alkalmával sem kell elhagyniuk a helyszínt. Felvesznek egy-egy fülhallgatót, és amíg egy másik szülőpár gyerekéről beszélgetnek az orvosok és az ápolók, addig nyugodtan zenét halllgathatnak, vagy csak a csendet, ahogy nekik megfelel. Amint gyermekükre  kerül a sor a viziten, leveszik a fejhallgatót, és részt vehetnek a megbeszélésen, elmondhatják véleményüket, és gyermekükkel kapcsolatos észrevételeiket, mivel Ők is ugyanolyan kompetens tagjai a babájuk ellátásáért felelős teamben, mint bármelyik ápoló, vagy orvos.

A resuscitatios tábláról csak annyit, hogy mindenkinek megvan a saját feladatköre egy-egy műszakban az újraélesztés folyamatában, még annak a személynek is, akinek nincs más dolga, mint a tanácstalan, rémült szülő mellett állni, támaszt nyújtani, segíteni, és tájékoztatni, ha kérdése van. Gyönyörű gesztus, nálunk is kéne ilyen személy!

Elkülönítő
 

Csak a kijelölt nővér mehet be, és csak annyit lehet benn, amennyit nagyon muszáj. Itt is a szülő a baba elsődleges ellátója. A folyosóról kapják a tiszta, fertőtlenített textilt, gyógyszert, anyatejet stb...

Műtő:
 

Dóri: Huddinge és Solna is rendelkezik saját műtővel, ahol kisebb sebészi beavatkozásokat végeznek, főleg ROP műtéteket, valamint intrauterin lézerkoagulatiot iker-iker transzfúzió esetén.

Kegyeleti szoba
 

Dóri: A kegyeleti szoba egy olyan helység, ami elengedhetetlen lenne minden intenzív részleggel rendelkező osztály működéséhez, magyarul alapfeltételnek kellene lennie minden PIC-, gyermek-, és felnőtt intenzív osztályon! Nyugodt légkör biztosítása,  a méltóság megteremtése a halottaknak, és a gyászoló család támogatása mind nagyon fontos aspektusai az egészségügyi személyzet munkájának. Fontos, hogy elvonulhassanak, és háborítatlanul elbúcsúzhassanak elhunyt újszülöttjüktől, ezt ezen az osztályon meg is tehetik, sőt, bizonyos esetekben még arra is van lehetőségük, hogy halott újszülöttjüket hazavigyék otthonukba, és megtartsák vallásuknak megfelelő gyásszertartásukat, vagy csak megfelelő módon elengedhessék halott babájukat.

Keresztelni is van lehetőség, és ami a legfontosabb, annyi ideig maradnak a babával, amennyi ideig szeretnének, lehet ez pár perc, óra napok  akár 1 hét is. Amennyi időre szükségük van.

Timi: "A legfájdalmasabb óráidban, napjaidban, heteidben kísérlek. Csendes vagyok, nem könnyű megtalálni az osztályon. Itt nem férünk el sokan. Azokkal lehetsz itt, akik számodra a legfontosabbak. Ajtóm van: becsukhatod. Függönyöm: elhúzhatod. Könnyebb az elválás, a mérhetetlen fájdalom elhordozása, ha sokat vagy vele, akiről álmodtál, akit vártál. Ha szeretnéd hazavinni legalább egy-két órára a kisbabádat, aki benned növekedett, de elveszítetted, megteheted. Itt ez a fehér hűtő-hordozó..."

Koraszülött mentő:
 

Timi: "Azért vagyok ilyen nagy és tágas, hogy minden családtag és szakember elférjen bennem. Nem lehetünk külön egymástól, hiszen szükségünk van egymásra, ugyanazért az apró kicsi életért küzdünk. Sietünk!"

Mozgó intenzív osztály, ez az első dolog ami eszembe jut, miután elhűlve látom még a sötét udvaron is, hogy ez messze nem úgy néz ki, mint amihez hozzászokott a szemem Budapest utcáin. Egy busz áll előttünk, amelyben lehetőség van inkubátoros, vagy bőr-bőr kontaktusban történő szállításra, természetesen a legmagasabb biztonsági előírásokat betartva.

Koraszülött utógondozó:
 

Timi: "Gondoltad volna? Most itt találkozunk. Én már sok mindent láttam, csak szólok: vigyázz, felborítja a kisasztalt! Nézd, felmászik a székre! Összefirkálja a falaaaat! Mikor is voltatok itt? Még csak 2 éve? Szaladj utána, kiment az ajtóóóón!!! J"

Nekem itt már nincs sok hozzátennivalóm. Van még hová fejlődnünk, sok-sok évtizeddel előttünk járnak.....engem már csak egy dolog érdekel. Hogyan lehet elérni, hogy ez az álom, a magyar koraszülött családok számára is valóság lehessen. A nagyon közeli jövőben!

Vezetőnk Maggan immáron 8 éve dolgozik a Karolinska Hudinge PIC-en. Ő a higiéniáért felelős nővér az osztályon, emellett folyamatosan koraszülött mentőzik, és évente önkéntes munkát vállal Tanzániában, betanítja, segíti az ottani dolgozók munkáját.

Az osztály 2009 és 2011 között került felújításra és nyerte el mostani formáját.

12 db 3-as szintű, 14 db 2-es szintű "ággyal"  inkubátorral és hozzá tartozó családi szobákkal rendelkezik. Mellette 2 elkülönítő szoba illetve 4 db családi szoba található a nagyobb testvérek éjszakai elhelyezésére (amennyiben szükséges, és nem tudják másképp megoldani a szülők).

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 368

Átlagos értékelés: 4.8