• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Stockholmi PIC orvos és nővér szemmel

2017 október 5.-7. között  Tapolcán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai Társaság XV. Kongresszusa melynek kezdetén Egyesületünk “családbarát versenyt”  hírdetett az “Ápolás és Táplálás szekció” előadói között. Arra voltunk kiváncsiak, melyik előadás tükrözi leginkább a családbarát ellátás  fontosságát vagy emeli ki annak kihívásait.

 

 

Egyesületünk tagjai (Dr. Gárdos, László, Dr. Nádor Csaba és Nagy Lívia) a szekció végeztével Bognár Márta előadását emelte ki és jutalmazta. Az előadás olyan, a koraszülött babák táplálását érintő mindennapi problémát közelített meg mind nővéri, mind szülői szemszögből, mely még mindig tabunak számít. Márti velünk utazott Stockholmba, ahol évente megrendezésre kerül az Ultra Early Intervention konferencia, melynek a Karolinska Egyetem ad otthont. Témája ebben az évben a koraszülött gyermekek táplálása volt. A konferencia programjában ebben az évben is szerepelt a PIC látogatás, és mi örömmel sétáltunk körbe Európa egyik legcsaládbarátabb koraszülött intenzív osztályán.

Stockholmi PIC

Egy PIC ajtó. Egy ajtó, amely előtt sok ezer szülő álmában újra és újra ott áll. Teljesen mindegy, hogy az az ajtó magyar vagy svéd, átlátszó vadonatúj vagy régi, átláthatatlan.  Sok-sok évtizede az a funkciója, hogy elzárja a beteg és korábban született újszülötteket a külvilágtól. Attól a világtól, ahová még nem szabadott volna megérkezniük, amelytől védeni kell őket, hiszen látható és láthatatlan veszélyek leselkednek rájuk.

De nem mindegy, hogy az ez az ajtó ki vagy kik által nyitható.

A svéd oltalmazó és védelmező szerepet tölt be, hiszen minden olyan személy számára nyitható, aki szereti azt a kisbabát és várta világrajöttét, gyógyítja, ápolja és egyetlen cél lebeg a szeme előtt: a babát egészségesen, a lehető legjobb esélyekkel útjára indítani élete kezdetén.

Amikor egy baba időre, egészségesen megszületik az otthon melege várja, lesz egy babaágya vagy bölcsője, egy forgó-zenélő játszótársa, egy saját szobája a család otthonában.

Abban az esetben, ha betegen vagy korábban érkezik meg erre a világra, a bölcsőt felváltja az inkubátor, a zenélő játékot a monitorok pityegése, és a szobája egy hipermedikalizált kórházi szoba lesz.

A svéd PIC ajtók apró fantasztikus babaszobákat rejtenek maguk mögött és a családok számára a mindennapokhoz szükséges élettereket biztosítanak, hogy ebben az embert próbáló időszakban emberként, az emberi méltóságnak és szükségleteknek megfelelően éljenek együtt gyermekükkel és a gyógyító személyzettel.

Tekints be ebbe a világba egy magyar PIC ápoló Tóth Noémi (PIC nővér, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár), Bognár Márta (osztályvezető főnővér helyettes/ápolási kordinátor, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár) Dr. Zátonyi Adél (PIC osztályvezető főorvos, Békés Megyei Központi Kórház, Gyula) egy magyar koraszülő anya Nagy Lívia (Melletted a helyem Egyesület alapítója, EFCNI szülői tanácsának tagja) szemével.

Adél: Már évek óta vártam a lehetőségre, hogy saját szememmel is végignézhessem a leghíresebb stockholmi koraszülött intenzív osztályt.

Habár délután érkeztünk, a járóbeteg forgalom már lezajlott, mégis jöttek-mentek a dolgozók. Meglepett a csendesség, nyugalom, ami körülvett bennünket.

Márti: Megérkeztünk a PIC bejáratához. Lívia többször megkérdezte: “Felkészültetek?” Amikor bementünk szinte egyből világossá, vált számunkra, hogy miért tette fel a kérdést. Egy olyan világ tárult elénk, amit álmainkban sem tudtunk elképzelni, pedig az odaúton már sok mindent elmesélt nekünk. Hatalmas terek, rend, minden a helyén. De ami még fontosabb, a biztonságérzet. A szülők szabadon közlekednek az osztályon. Természetes résztvevői kicsinyük ápolásának. Ahányan elmentek mellettünk, mindenki mosolyogott. Volt olyan családi szoba, ahol éppen a nagyszülők látogatták unokájukat. Ebben a nehéz helyzetben a családnak hatalmas a támogató ereje. Egy koraszülött ellátását az egész családra kiterjesztik. Itt tényleg el lehet mondani: “Család születik”.

A szülők részére hatalmas tartózkodó hely van kialakítva, a falakon kis betegeikről fotók, emlékek. Mosókonyha: mivel a szülők folyamatosan bent tartózkodnak babájuknál, még az időre sem kell hazamenniük, hogy mossanak. Minden adott számukra.

Svéd adatok szerint az édesanyák 67, az édesapák közel 50 %-a részt vesz a PIC-en a babájuk ápolásában, ottani életében.

Noémi: Nagyon vàrtam màr a nagy talàlkozàst, bevallom őszintén a saját munkahelyemen kívül én még nem jártam más PIC osztályon. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, tudván, hogy világviszonylatban ez az egyik legkiemelkedőbb koraszülött intenzív osztály. Nagyon izgatott voltam, végre a saját szememmel győzödhettem meg arról, hogy ez nem mese, ez a valóság.

Lívia mielőtt beléptünk volna többször megkérdezte : Felkészültetek? Nem nagyon értettem a kérdést akkor, ma már értem miért kérdezte és a válaszom : NEM.

Borzasztó nagyok a különbségek a magyarországi viszonyokhoz képest – ezt sajnos ki kell mondani- de ami a legjobban megfogott és ami nem pénz kérdése, az a nyugalom, béke, csend, tisztaság, tisztelet, mindent megtenni az anya-gyerek kapcsolatért, maga a CSALÁD kapcsolatáért, hogy a kórházi környezetben is családként működhessenek.

A recepció,

Stockholmi PIC

Stockholmi PIC

Érkezésünkkor az esti órákban már elcsendesedett. Itt dolgoznak azok a szociális segítők, akik leveszik az adminisztráció okozta terheket a család válláról. Az ő feladatuk minden olyan adminisztrációs feladat elintézése, mint a gyermek születési anyakönyvi kivonatának megszerzése, egészségügyi biztosító rendszerben regisztrálása, a gyermek állapotának megfelelő szociális juttatások elintézésének folyamata.

Ezen bürokratikus, hosszú órákat igénylő ügyek csak elvennék a szülőket a gyerekük mellől, ami a krízis helyzetben levő babák állapotát rossz irányba befolyásolja. A babának a szülei megnyugtató jelenlétére van szüksége, mint fájdalomcsillapító, nincs is náluk jobb módszer.

A recepciótól balra a szülők konyhája, pihenője és mosókonyhája található, ahová nővér vagy orvos csak nagyon kivételes esetben lép be, hiszen ez a szülők területe. Ez az a hely, ahol egy PICit kiszakadhatnak a sötétből (igen, bent az intenzív részlegen a baba körül szinte teljes sötétség honol). Itt feltöltődhetnek, beszélgethetnek, tévézhetnek, vagy éppen a nagyobb testvérrel elvégezhetik a házi feladatot.

Márti: Míg végigvezettek bennünket az osztályon, sokszor elgondolkodtam, hogy mi az a megmagyarázhatatlan furcsa érzésem, valami hiányzott. Aztán rájöttem: a csend. Itt nem jelzi csipogó hang a monitorok működését. Minden monitor, gép, infúziós pumpa egy központi monitor-rendszerre van kötve. Ez a rendszer pedig rá van kötve a minden nővér zsebében megtalálható készülékre. Ez a csoda egy hangjelzéssel figyelmeztet, ha a baba étékei romlanak. És ez minden alkalommal így történik, a szülők számára észrevétlenül.

A személyzeti konyha, pihenő-átadó:

Stockholmi PIC

Stockholmi PIC

Nincsen nővér-orvos szoba! De vannak személyzetipihenők, irodák az osztályon, ahol pl. a számítógépekbe mindenki a személyes kódjával lép be, és kompetencia szintjének megfelelő információkat kap a babáról, a családokról munkaterületének megfelelően.

Adél: Az édesanyáknak kialakított pihenő rész nagyon irigylésre méltó. Mi most alakítjuk ki az új NIC részlegünket, de csak álmodhatunk erről. Tényleg minden feltétel adott, hogy az édesanyák, távol otthonaiktól, mégis komfortosan érezzék magukat.

A nővér pihenő-étkezővel is épp ez a helyzet. Ha pár percre is, de kizökkenni a koraszülött intenzív feszített légköréből, valóban felüdülés. A nosocomiális fertőzéstől mentesség "számláló" szép példája az ellátás minőségére, szeretnénk mi is elérni ezt.  A dolgozók elégedettsége és problémáinak jelzése nagyon fontos a közösség építésében. Ilyet is láttunk a  nővéri üzenő falon.

Noémi: Fontos hangsúlyt fektetnek mind a szülők és az ápoló személyzet kényelmére. A személyzeti tartózkodóban nagyon tetszettek a kifüggesztett táblák, amik naprakész információkat tartalmaztak. Kihez melyik baba tartozik (egy nővér-egy baba) ezen jót mosolyogtam magamban. Esetleges resuscitációnál kinek mi a feladata és naptáron jelölik az infekció mentes napokat.

Márti: Nagyon nagy gondot fordítanak arra, hogy minél hosszabb ideig ne alakuljon ki fertőzés az osztályon. Ott tartózkodásunkkor a 30.fertőzés nélküli napnál tartottak. Nagyon jó gyakorlatot vezettek be. Az ápolók maguk közül kiválasztottak egy alkalmas kollégát, akinek a munkaidejének 20 %-át a kézhigiéne ellenőrzése teszi ki. Folyamatosan kézmintákat vesz. Amennyiben valakinél pozitív eredményt tapasztal, azt csak vele beszéli meg, és újra átveszik a kézfertőtlenítés menetét, rávilágítva arra, hogy hol csúszott hiba a folyamatba.

Nagyon jól láthatóan jelzik a betegzónák kezdetét, ahová csak szigorú kézfertőtlenítést követően lehet belépni. Minden ajtó előtt és mögött, valamint a betegzónák előtt ki vannak helyezve a kézfertőtlenítők.

A személyzeti tartózkodó a szülőkéhez hasonlóan tágas, kényelmes. Itt függesztik ki a fontos információkat, a napi beosztást. Megkérdeztük, hogy mikor jöhet ki az ápoló étkezni, a válasz az volt: amikor éhes. Fontos, jelezze a bent maradó kollégájának, hogy a babák felügyelete folyamatos legyen.

Kérdeztem, hány ápoló dolgozik az osztályon. Hát itt nem egy minimumrendelet határozza meg, hanem a kis betegek száma. Ugyanis minden ápolóhoz egy koraszülött tartozik. “Be nem teljesülő álom” számunkra.

Már 30 nap fertőzés nélkül. Próbálom visszaidézni, hogy hány különböző fertőzésen ment keresztül a fiam14 hét alatt. Úgy, hogy én, az édesanyja szinte meg sem foghattam. Itt pedig jelen vannak a szülők, a tesók, a nagyszülők, szinte “boldog-boldogtalan” jön megy az osztályon. Végignézek magunkon, sem védőköpeny használata, amiben izzadtunk a férjemmel, se védőpapucs, sem védősapka, az utcai cipőnkkel megyünk végig az osztályon. DE bárhová megyünk, Minden nővér árgus szemekkel figyeli, hogyan mosunk kezet, hogyan fertőtlenítünk! 30 nap fertőzés nélkül…no comment.

Az intenzív osztály mosókonyhája

Stockholmi PIC

Minden textil és ápolási eszköz, ami a babával közvetlen kapcsolatba kerül (takarók, inkubátor terítők, babaruhák, kissapkák, zoknik, kádak) itt kerülnek tisztításra és rögtön utána sterilizálásra.

Itt találjuk meg a kenguru pólókat, azok pontos szakszerű használatának útmutatója a falon kitéve segíti a nővérek munkáját.

Gyógyszertár

Stockholmi PIC

Professzionalizmus, beteg biztonság – ez a 2 szó jut eszembe, ahogy kalauzunk megismerteti velünk a PIC gyógyszertár működését. A gyógyszerész 24 órában készíti össze a gyógyszereket a babáknak, de természetesen állapotuktól függően ez a nap folyamán változhat. Minden egyes gyógyszer használatának, összeállításának leírása megtalálható a számítógépben. A gyógyszerész minden gyógyszer összeállítását filmezi biztonsági okokból és oktatási célból, arra az estere, ha akkor lenne szükség adott gyógyszer összeállítására és felhasználására, amikor ő nincs jelen. Minden a PIC nővérek munkáját szolgálja, és nem utolsósorban folyamatosan tanítja és még véletlenül sem fordulhat elő, hogy megszégyenüljön, ha éppen elakad valamelyik folyamatban.

Adél: A gyógyszer előkészítő helység a maximális biztonságra törekvést mutatja. Nem beszélgetnek közben, teljes figyelmet az adagolásra, higiénés szabály betartására szentelik, eredményesen. És minden van!

Márti: Egy külön helyiség a gyógyszerelésnek. A gyógyszerek ABC sorrendben. Egy kamera rendszer rögzíti a gyógyszerek összekészítését. A gyógyszerelés személyre szabott, nagyon pontos protokollok követése mentén történik.

Noémi: Külön szoba a gyógyszereknek! Gyógyszerész naponta készíti össze a babák gyógyszereit, mindent kamera és számítógép rögzít (adag összeállítása, felhasználása …BETEGBIZTONSÁG!

Tejkonyha

Stockholmi PIC

Adél: IBCLC-ként nagyon figyeltem az anyatejes táplálással kapcsolatos momentumokra. A tejkezelő és a hozzá tartozó hűtő ipari, magas minőségű. Az anyai kórtermek mindegyikében megtalálható korszerű fejőgép is hozzájárul a kényelemhez és biztonsághoz.

Minden műszakban dolgozik laktációs szakember. Ő az, és csakis ő, aki a babák táplálásával foglalkozik. Az, hogy ennek mennyi köze van ezekhez a fantasztikus higiéniai eredményekhez, szinte kétségem sincs. Ő tanítja az édesanyát fejni, ő az, aki felelős az anyatej tárolásáért, adagolásáért stb.

Márti: Mivel az édesanya már a legelső pillanattól be van vonva babája ápolásába, magas arányban anyatejjel tudják táplálni picinyüket. De azért itt is előfordul, hogy valamilyen oknál fogva nincs anyatej, akkor azt donortejjel pótolják. Most, hogy így visszagondolok, nem láttam még a tejkonyhában sem tápszert. J

Az anyatejes táplálás sikerességéhez nagymértékben hozzájárul, hogy minden műszakban laktációs szakember dolgozik.

Noémi: Laktációs szakember minden műszakban jelen van. A babák anyatejjel vannak táplálva, ha ez nem lehetséges donortejjel pótolják. Mivel az édesanyák minden pillanatban a babájuk mellett lehetnek stresszmentes környezetben, így az anyatejes táplálás szinte minden esetben megoldható.

Mindennek megvan a helye,

Stockholmi PIC

Márti: Mint már az elején írtam, hatalmas terek vannak, kórtermenként egy inkubátor. Minden nagyon tágas, mindennek megvan a helye. Példás rend. A fogyóeszköz raktárban ABC szerint vannak az egyszerhasználatos eszközök, számunkra elképzelhetetlen mennyiségben. Ha jelen van az édesapa, akkor rajta Stockholmi PICkenguruzva tolják ki a babát, egy speciálisan felszerelt tolószéken. Ennek egy feltétele van, hogy a koraszülött 32 hétnél idősebb legyen.

Nincsenek külön orvosi vagy nővéri szobák, hanem tágas személyzeti tartózkodók vannak. Itt találhatók a személyzet létszámához megfelelő mennyiségű számítógépek, ahová mindenkinek saját belépési kódja van, megfelelő kompetencia szinttel megjelölve.

Adél: A koraszülött  szülészetről történő átszállításához szükséges rendszerek könnyen elérhető raktárban sorakoznak, egy mozdulattal elővehetők, a karfás székben ülő édesapával egy nasal CPAP lélegeztetés is megoldott, szemmel láthatóan „rutinból”.

Noémi: Mindennek megvan a helye- és ez így van. Az éppen nem használt műszereket külön szobában tárolják, hogy ne legyen útban. Raktáron folyamatos felszereltség a fogyóeszközökből. Raktárban!

Intenzív terápia 2-es szint, családi szoba

ÉS akkor megérkeztünk a számomra legfontosabb helyiségekhez.

Ezek azok a szobák, ahová a baba és a mama közvetlenül a szülést követően kerül abban az esetben, amikor a babának már nincsen szüksége intenzív terápiás kezelésre, megfigyelésre.

Minden a szülők kényelmét szolgálja. Couplet Care – jó lenne, ha lenne már magyar megfelelője ennek a számomra igen szívet melengető angol kifejezésnek. Félő, hogy még hosszú évtizedeket kell várnunk arra, hogy a magyar koraszülöttellátásban is egységként kezeljék a babát az édesanyjával és aggódó apukájával.

Márti: Azok a babák, akik nem igényelnek intenzív ellátást, családi szobába (rooming-in) kerülnek édesanyjukkal.

Minden családi szobában kórteremben kenguruzásra alkalmas szék, fejőgép, méret szerinti vizsgáló kesztyűk sorozata.J

Az intenzív részlegen minden helyiségben egy inkubátor van. A helyiség mögött pedig a szülők szobája, saját fürdőszobával. Ezeket a szobákat tényleg csak kisebb pihenésekre használják, mivel a nap nagy részét kenguruzással töltik. Az átlag kenguruzással eltöltött idő összefüggően 4-6 óra. A kenguruzás alatt a szülő tudja a legjobban megfigyelni a baba alvási ritmusát, így csak azért, mert etetési idő van nem ébresztik fel. Mivel a babának megvan a saját biológiai órája, és Ő azon nem tud változtatni, a szülőknek és az ápolóknak kell megváltozni, a babához igazodni.

Adél: A szülést követő mama-baba elhelyezés komfortos, tágas szobákban, monitorizálásra is lehetőséget adva, de mégis együtt. Esti órában találkoztunk az édesapákkal, akik munka után jöttek a "családhoz".  Ha szeretne, maradhat éjszakára, Rá is gondoltak a kialakításnál.

Intenzív terápia 3-as szint, családi szobák

Stockholmi PIC

Stockholmi PIC

Stockholmi PIC

A hely, ahol a veszteségérzésem csak tovább és tovább fokozódik. Egy monitorasztal, nővér-orvos állás amelyhez 3 inkubátor tartozik, és amely mögött 3 család kezdi meg életét gyermekével. Az inkubátortól pár lépésre található a szülők fekhelye, fürdője, tévéje. Ebben a PIC-ben nincs arra lehetőség, hogy a baba a mama ágyában pihenhessen, de csak 24 órát kellett várnunk, hogy ezt is láthassuk saját szemünkkel az egyetem másik PIC részlegében (Solna). De én ezért is az életemet adtam volna 12 évvel ezelőtt (sőt, ha jobban belegondolok, nekem az is elég lett volna, ha engednek lekuporodni az inkubátor mellé, és nem küldenek ki a látogatási idő végeztével).

A falon minden műszakban elkészítik a nagyon pontos beosztást, felkészülve arra az esetre, ha vészhelyzet lépne fel. Minden dolgozónak pontosan tudnia kell, mi a helyzete ezáltal feladata. A babák, amennyi időt csak lehet, a mama vagy a papa, de akár egy nagyobb testvér mellkasán töltik az idejüket. Csak akkor vannak inkubátorban, amikor a szülők éppen fürdenek, esznek, pihennek. Átlag kenguru idő 4-6 óra egyhuzamban. Az inkubátorba csak azok a textilek kerülhetnek, amik a szobában találhatóak, immáron második alkalommal kerültek fertőtlenítésre, és megfelelő hőmérsékletre fel lettek melegítve. A szigorú higiéniai előírások a személyzetre nézve kötelezők. A szülők nem is engednek senkit gyermekük közelébe, akit nem láttak kezet mosni fertőtleníteni. Tudják, hogy végzetes lehet egy rosszul megmosott kéz, egy nem megfelelően fertőtlenített eszköz vagy textil. Anyaoroszlánként védelmezik a gyermeküket.

Adél: És a PIC, na igen, ettől elolvadtam. Minden koraszülött egység mögött a szülői szoba. Édesanya tényleg minden mozzanatot észlel, részt vesz az ellátásban, látja a változást. Így lehetőség van a folyamatos kommunikációra.

A textil melegítő-fertőtlenítő tovább növeli a biztonságot a  nosocomialis fertőzésekkel szemben. Az ellátó egységek műszaki felszereltsége kifogástalan, a szervezettséggel együtt.

Márti: Még az eddiginél is nagyobb csend. Sem egy kapkodó mozdulat, sem gyors lépések, sem az ápolók hangja, sem a monitorok csipogása nem zavarja meg a csendet. Ha egy kis probléma adódik, az ápolónő észrevétlenül teszi a dolgát. Paraván mögött édesanya kenguruzik lélegeztetett babájával a félhomályban. Nagyon meghitt a kapcsolat. Minden adat egy elektronikus lázlapon van rögzítve. Belegondolok, nálunk mennyi időt vesz el a pontos, percről-percre történő adminisztráció.

A vizitek menetébe is bevonják a szülőket. Közvetlenül hallhatják, hogy mi történt, mik a tervek. Ők is elmondhatják, mit tapasztaltak.

A részleg közepén egy ovális személyzeti pult. Itt történnek a szülők és orvosok között a néha kellemetlen hírt közlő beszélgetések. Hírtelen állapot rosszabbodás, nem várt esemény. Ezt nem az inkubátor mellet beszélik meg, hanem messze a babától. Ő ne hallhassa ezeket a szavakat.

A nem várt eseményekre is felkészültek. Egy táblán műszakonként rögzítve van, hogy kinek mi a dolga, ha resuscitatióra kerül a sor. Még ebben az esetben sem lehet egy felesleges mozdulat sem, ami esetleg időveszteségbe kerülne.

Noémi:  Nem hiszek a szememnek… ! Modern, csendes, meghitt itt is a félhomály…elsőre meg nem mondanám, hogy ez egy intenzív részleg. Hol a csipogás, a nyüzsgés az aggódó tekintetek, a folyamatosan pörgő nővéri jelenlét ? Itt nyugalom van. Valahol hallom a C-pap hangját és belesek a paraván mögé. Egy anyuka kenguruztatja a babáját a nagyszülők és apuka jelenlétében. Itt lehetnek akár a testvérek vagy a család barátai. A beteg zóna szent hely, oda csak alapos kézmosás és fertőtlenítés után lehet belépni. A szülők állandó jelenléte itt is természetes, a szülők szobája  a baba ellátóhelyisége mögött található közvetlenül.

Elkülönítő

Stockholmi PIC

Csak a kijelölt nővér mehet be, és csak annyit lehet benn, amennyit nagyon muszáj. Itt is a szülő a baba elsődleges ellátója. A folyosóról kapják a tiszta, fertőtlenített textilt, gyógyszert, anyatejet stb...

Adél: Az elkülönítő minden szükséges biztonsági rendszerrel felszerelve. A szabályok egyszerűek, csak a legszükségesebb kontaktus. Profik.

Kegyeleti szoba

Stockholmi PIC

Stockholmi PIC

Márti: Régi álmom, sőt még a Magyarországon jelenleg érvényben lévő minimumrendelet értelmében is szükséges lenne minden PIC-en kegyeleti szobára. Ismerve a jelenlegi helyzetünket, ez a legtöbb helyen nem került kialakításra, főleg helyszűke miatt.

Itt van. Egy szülőnek a legnagyobb fájdalom, ha gyermekét veszíti el. Ez az a helyiség, ahol zavartalanul, méltósággal elbúcsúzhatnak picinyüktől. Ez az a hely, ahol vallási hovatartozásuknak megfelelően, megkeresztelhetik gyermeküket. Ebben a nehéz pillanatban nélkülözhetetlen a család támogatása. Számunkra az is furcsa, hogy amíg nálunk 2 óra eltelte után, elviszik az osztályról a meghalt koraszülöttet, itt akár egy hétig is maradhat, addig, amíg mindenki el tud búcsúzni TŐLE. Ez egy nagyon fontos része a gyászfolyamat elindulásának. Még arra is van lehetőség, hogy egy speciális babahordozóban hazavihetik babájukat, akár betehetik egy rövid időre kiságyába is. Az idő itt nem számít. Annyi időt kap a család, amennyi számukra szükséges.

Noémi: Mindenhol kötelezővé tenném. Egy hely, ahol méltón, csendben elbúcsúzhatunk kicsi szerettünktől, bármennyi időre is van szüksége a családnak. Bármennyire is igyekszünk megteremteni a szülőknek a meghitt búcsú lehetőségét, egy ilyen szoba nélkül azt kell mondjam, hogy lehetetlen!

Stockholmi PIC

Koraszülött utógondozó:

Stockholmi PIC

Stockholmi PIC

Adél: A koraszülött utógondozó a játékosságával, tágas tereivel szintén a családok várakozás közbeni kényelmét szolgálja. A szakmai team pedig gördülékenyen segíti a babák fejlesztési igényét.

Nekem itt már nincs sok hozzátennivalóm. Van még hová fejlődnünk, sok-sok évtizeddel előttünk járnak.

Engem már csak egy dolog érdekel!

Hogyan lehet elérni, hogy ez az álom, a magyar koraszülött családok számára is valóság lehessen. A nagyon közeli jövőben!

Adél: Összességében még mindig a nyugalom, fegyelmezett profizmus hatott rám leginkább. Szeretnék hasonló körülmények között dolgozni.