• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata konferenciát rendezett az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából 2016. Augusztus 1-én a Parlamentenben "Az anyatejes táplálás jelentősége" címmel.


Bábiné Szottfried Gabriella (Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat) köszöntőjét követően, Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár nyitotta meg a szakmai konferenciát, és saját családi emlékein keresztül illetve anyai példáját bemutatva emelte ki a női és anyai szerep fontosságát a mai magyar társadalomban.

dr. Várady Erzsébet neonatológus szakorvos, IBCLC szoptatási szaktanácsadó az édesanya szűk és tág környezetének hozzállását és a társadalom szerepét emelte ki a sikeres anyatejes táplálás eléréséhez, melyek együtt és külön – külön is befolyásolják az anya hozzáállását, attitűdjét az anyatejes táplálással kapcsolatban.

Dr. Gárdos László neonatológus főorvos az újszülött gyermek szemszögéből mutatta be, miért is jó szoptatott kisbabának lenni

Silke Mader (EFCNI - Európai Alapítvány az Újszülött Gyermekek ellátásáért) a Szerencsejáték Service Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság támogatásával érkezett Magyarországra. Ő saját koraszülésének élményét, gyermekeinek történetét megosztva a hallgatósággal hívta fel a szakmai egybegyűltek figyelmét, mennyire fontos az anya jelenléte, pszihés támogatása a koraszülött ellátás során a sikeres anyatejes táplálás eléréséhez. Külön kiemelte a védőnők szerepét, hiszen a kórházi ellátást követően, az otthonukba hazaérkező kétségekkel teli édesanyák támogatása és segítése nélkülözhetetlen a hosszantartó szoptatás elérése érdekében.


Hazay Tímea "A te hangodat ismerem" program vezetője, megénekeltette az egybegyűlteket.  Annak a három népdalnak a hangjai töltötték be a Parlament felsőházi üléstermét amelyet a szülők a leggyakrabban választanak babájuknak.


Dr. Szabó Miklós előadásában kihangsúlyozta, hogy jóllehet Magyarországon magas a készség a szoptatásra a várandósok között, ahhoz azonban közösségi támogatásra van szükség, hogy vágyukat valóra is tudják váltani. A jelenleginél több és az anyák számára finanszírozottan hozzáférhető laktációs szaktanácsadóra van szükség.  Az egészségügyi szakemberek szoptatással kapcsolatos továbbképzésére és ismeretterjesztésre a csecsemőtápszerek marketingjét ellensúlyozó évtizedes programot kell indítani.


Bábiné Szottfried Gabriella Winston Churchill egyik híres mondatával zárta a konferenciát:
„Nincs annál jobb nemzeti befektetés, mint a kisbabák tejjel való táplálása.”