• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

A Magyar Perinatológiai Társaság XVII. kongresszusa

 A Magyar Perinatológiai Társaság XVII. kongresszusa ebben az évben a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és a frissen alakult Neonatológiai Tanszéki Csoport szervezésében Siófokon került megrendezésre.

A konferencia elsői napján a számos magas szinvonalú előadás közül kiemelnénk a Családbarát szülészet, elvárások és megoldások szekciójában Kussinszky Anikó (Alapvető jogok biztosának hivatala, esélyegyenlőségi és gyermekjogi főosztályának vezetője) előadását, melyben bepillantást nyerhettünk az ombudsman munkájába, mely a családbarát ellátás jogi vonatkozásait rmutatta be. Előadásában a betegjogok közül kiemelte az emberi méltósághoz való jog, a kapcsolattartás és a tájékoztatáshoz való jogokat valamint a gyermek jogait.

Dr. Nádor Csaba előadás

Egyesületünk elnöke Dr. Nádor Csaba  az Európai újszülött ellátási szabványok (European Standards of Care)  jelentőségére és mielőbbi magyarországi adaptálásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A szabványok az európai szülöszervezet, EFCNI kezdeményezésére 220 szakember, mint multidiszciplináris team bevonásával és összehangolt munkájával készült el.


A konferencia második napján az előadók az anyatejes táplálásra és a koraszülött gyermekek utánkövetésére, fejlesztésére fókuszáltak, valamint bemutatásra kerültek a fejlődési rendellenességek kezelésében alkalmazott új intervenciók.


A találkozó kiemelt üzenete számunkra, melynek szellemében dolgozik Egyesületünk:
"Bármely társadalom igazi fokmérőjét az jelenti, ahogyan legkiszolgáltatottabb tagjaival bánik." (Gandhi) hiszen "Emberi méltósága és élete mindenkinek érinthetetlen, aki ember, függetlenül fizikai és szellemi fejlettségétől, illetve állapotától, és attól is, hogy emberi lehetőségéből mennyit valósított meg, és miért annyit."


Nagy Lívia
Melletted a helyem Egyesület alelnöke
EFCNI szülői tanácsának tagja