• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Apróság, de nagy segítség lehet a koraszülöttek arcvédő párnája

Az arcvédő párna kifejezetten a koraszülött intenzív osztályokon használt légzéstámogató eszköz kíméletesebb rögzítéséhez használható kiegészítő elem, melyet egy anyuka az inkubátorban lévő babája mellett álmodott meg kislánya arcocskája védelmében. A prototípus egy kedves tatabányai doktornő ügyes kezei által készült.


Az édesanya ezt az arcvédőeszközt magánkezdeményezésben szeretné terjeszteni az ország minden koraszülött osztályán, ezzel támogatva az ott ápolt csecsemők egészséges fejlődését. Kislányunk, Sára 2015. Január 1-jén, várandósságom 26. hetében terhességi toxaemia miatt túl hamar jött világra. Nehéz 104 nap következett. Nem igazán tudtuk mi vár ránk, de alkalmazkodtunk az új élethelyzethez és amennyire csak lehetett igyekeztünk kivenni a részünket az ápolásából. Persze a legtöbb, amit szülőként tehettünk, hogy az első pillanattól gyermekünk mellett voltunk és tettük, amit a helyzet igényelt. Kenguruztunk vele, mellünkre vettük, zenét játszottunk, meséltünk, elláttam anyatejjel, amint lehetett szoptattam. Idővel egy-egy vizit alatt segédkezhettem, a nővérkék és az orvosok bevontak az ellátásába. Ahogy Sára fejlődött, a lélegeztetőgép használatát elhagyhatta, de légzéstámogatásra még hosszabb ideig szüksége volt. BiPAP, majd a CPAP mód alkalmazása mellett volt légzése egyensúlyban.

koraszülött arcvédő párna

Ebben az időszakban nem hagyott nyugodni a puffadt kis szeme, az arcába vágó rögzítőszalag látványa. A megfelelő működés érdekében az orreszközt/orrmaszkot erősen kellett rögzíteni az orrhoz.Úgy láttam, hogy a babánk szenvedett ettől a kellemetlen szorító érzésétől, talán fájdalmai is voltak. Segíteni akartam rajta. Voltak különféle ötletek, próbálkozások gézzel, szivaccsal, de egyik sem bizonyult igazán hatásosnak, tartósnak.

Aztán az egyik doktornőnél jött a nagy ötlet és saját kezűleg varrt Sára számára egy arcvédő párnácskát.

Ennek használatával sokkal kisimultabb lett Sára arca, kevésbé puffadt a szeme. Fejformájában a kis körtére hasonlító deformitás sokat enyhült. Nagyon bíztam a párnácskában, reméltem, hogy az orrlyukak védelmében is szerepet játszik majd. Így is lett, azok kevésbé feszültek, nyomódtak. Habár a megfelelő nyomás biztosításához továbbra is erősen kellett rögzíteni az eszközt, ez a megoldás mégis egy finomabb, már nem annyira “agresszív” kezelést tett lehetővé. Ettől kezdve elkezdtem a sokszorosítást, a "védelmi eszközök" csendes napokon az inkubátor mellett készültek, hogy az osztály más babákon is tudja azokat alkalmazni. Különböző méretekben varrtam őket, így az egészen piciktől kezdve a nagyobbacskákra is készült megfelelő. Összetételét tekintve az anyaga puha polár, kétrétegű, a külső felületén két gomblyukkal, melyeken átvezethető a rögzítőszalag.

Így a belső része teljes egészében rásimul, így védi a baba arcát. Mivel nagyon pozitív volt a tapasztalatunk és egyértelmű, hogy ez az apróság is sokat jelentett gyermekünk számára, szeretném ezt az eszközt jótékonysági alapon népszerűsíteni az ország koraszülött intenzív osztályain. A párnácskák kézzel, folyamatosan készülnek. Igyekszünk segítőimmel minél többet gyártani, hogy hamarosan mindenhova eljuttathassuk és minél előbb alkalmazni tudják más légzéstámogatásra szoruló újszülötteken, koraszülötteken is . Bízom benne, hogy az orvosok, nővérek és a szülőtársak a párnácska megismerése után maguk is ösztönzik majd ennek az apróságnak a használatát.

Ezzel kapcsolatosan további információ az alábbi elérhetőségek valamelyikén kérhető.

Bucskó Edit
+36 20 801 5290
faceprotectorforcpap@gmail.com
edit.bucsko@koraszulott.com
www.facebook.com/faceprotector