• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Az ápolók munkakoöruülményei és az anyatejes táplálas

Egy kutatás a Nemzetközi Ápoláskutatási Folyóiratban arra enged következtetni, hogy ha a PIC-en dolgozó ápolók munkakörülményei jobbak, és magasabb a végzettségük (minimum Bsc), az osztály pedig megfelelő létszámmal működik, több babát engednek haza anyatejes táplálással.

Azokon az újszülött intenzíveken jobbak a munkakörülmények, ahol biztosítják ápolóiknak az időt és a forrásokat, valamint támogatóbb ápolásvezetéssel és együttműködésen alapuló munkakapcsolatokkal rendelkeznek ápolók és orvosok között. Ezek a faktorok elősegítik az ápolók azon irányú képességét, hogy segítsék az anyákat a szoptatásban, ami jelentős mértékben növeli azon újszülöttek arányát, akik anyatejet kaphatnak hazabocsájtásukkor.
 

Az anyatejet, mint legmegfelelőbb tápanyagforrást tartják számon csecsemőknél, főleg koraszülötteknél valamint a kis súllyal született újszülötteknél. Ennek ellenére a kis súllyal született újszülöttek 52%-át bocsájtják haza tápszerrel a PIC-ekből, és csupán 42% mehet haza anyatejes táplálás mellett, írja a cikk.
A kutatás alapjául egy korábbi kutatás szolgált, amelyet a Robert Wood Johnson Alapítvány Interdiszciplináris, az ápolás minőségét kutató kezdeményezése (INQRI)  támogatta. Az új kutatást Sunny Hallowell, PhD, PPCNP-BC, IBCLC, a Villanova Egyetem Ápolástan Tanszékének egyetemi adjunktusa vezette.

Anyatejes táplálás - koraszülött ellátás

A kutatócsoport lefolytatott egy másodelemzést egy INQRI támogatta ápolói kérdőív formájában, mely 5614 ápolót, és 97 PIC-et vizsgált anyatejjel történt hazaengedés arányának megállapítására. Ezek az osztályok 6997 nagyon alacsony súlyú újszülöttet láttak el (501 és 1500 gramm születési súly között). Ezen PIC-ek a Vermont Oxford Hálózat részei, amely az ellátás minőségének javításáért létrejött együttműködő szervezet.
 

Más egyéb faktorok, mint például a laktációs konzultáns jelenléte nem okozott szignifikáns hatást azon újszülöttek hányadában, akiket anyatejjel engedtek haza, írja a cikk.

"Az ápolók által elősegített szoptatás volt legnagyobb hatással arra, hogy az újszülöttek anyatejet kaptak-e hazabocsájtásukkor." Eileen T. Lake, PhD, RN, FAAN, az INQRI egyik kutatásvezetője így nyilatkozott: "Mindazonáltal az ápolói faktor az osztályon - nevezetesen a végzettség szintje és a jó munkakörülmények - magasabb arányban eredményeztek anyatejjel történő hazabocsájtást. Eredményeink beszélnek helyettünk annak fontosságáról, hogy a kórházak befektessenek a jobb munkakörülmények és ápolóik megfelelő végzettségi szintjének elérésébe annak érdekében, hogy minél több újszülött távozhasson anyatejes táplálás mellett az osztályokról, amely biztosítja számukra a legmegfelelőbb tápanyagellátást, és jobb feltételeket teremt életük kezdetén."
 

A kutatócsoport tagjai voltak még: Jeanette Rogowski, PhD, az egészségügyi-gazdaságtan egyetemi professzora az Egészségügyi Rendszerek és Politika Tanszéken a Rutgers School of Public Health-en; Diane Spatz, PhD, RN-BC, FAAN, a perinatális ápolás professzora, és Helen M Shearer táplálkozástudományi óraadó tanár a Pennsyilvaniai Egyetem Ápolástan Tanszékén; Alexandra Hanlon, PhD, ápoláskutatásért felelős professzor a Pennsylvaniai Egyetem Ápolástan Tanszékén, valamint Michael Kenny, MS, közegészségügyi elemző, a Vermonti Egyetem Egészségtudományi Tanszékén