• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Család konferencia a parlamentben

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata szervezésében "Választhatunk! Lehetőségek a családtámogatásban” konferenciát rendeztek a Parlamentben.

Egyesületünk alelnaköke, Nagy Lívia "Koraszülöttek és családjaik támogatása, Európai kitekintés" címmel tartott előadásában kiemelte, hogy évente több, mint 8000 újszülött
kezdi meg életét különböző besorolású koraszülött intenzív osztályokon, 8000 család formálódik az egészségügyi dolgozók segítségével. Számos osztályról hiányoznak a családbarát ellátás alappillérei, az egyik legjelentősebb a pszichés segítő szakemberek hiánya mind a szülők, mind a szakszemélyzet részére.

Család konferencia a parlamentbenEzen alappillérek közé tartozik a szülők 24 órás jelenléte és bevonása gyermekük ellátásába, a babák fájdalom és stressz menedzsmentje, a PIC környezeti hatásainak adaptálása, a babák megfelelő pozicionálása az ellátás során, a bőr-bőr kontaktus, kenguru módszer alkalmazása, az anyatejes táplálás, szoptatás támogatása és az alvás védelme.

Az újszülöttek és koraszülöttek a legkiszolgáltatottabb állampolgárok, legkevésbé képesek a jogaikat érvényesíteni vagy megvédeni, ezért rendkívüli és egyedi elbírálást igényel a velük való bánásmód, a kezelésükre fordított emberi és anyagi erőforrások.  

Az Európai Standardok az Újszülöttek Ellátásáért (European Standard of Care for Newborn Health) irányelvek létrejöttét betegképviselők (szülők) kezdeményezték a betegek (babák) érdekében. A szülők szerte Európából részt vettek az irányelvek kidolgozásának minden egyes lépésében. Közel 220 szakember, a világ 30 országából dolgozott együtt az irányelvek létrejöttén. Magyarországot Dr. Szabó Miklós, Gross Dorottya és Nagy Lívia képviselte az 5 éves projekt folyamat során. 150 szakmai társaság és szülőszervezet támogatja az evidenciákon alapuló irányelveket szerte Európából, melyek lefedik a teljes neonatológiai ellátást és a legmagasabb szintű ellátást szorgalmazzák.

Család konferencia a parlamentben

A Melletted a helyem Egyesület megalakulása óta azért dolgozik, hogy a családközpontú, fejlődéstámogató ellátás elterjedjen a magyar PIC osztályokon. Egyesületünk alelnöke cselekvésre kérte fel az újszülöttek egészségéért tevékenykedő egészségügyi szakpolitikusokat és civil szervezeteket, hiszen igen gyors és látványos pozitiv hatással lennének a magyar koraszülött ellátásra az európai standardok mielőbbi implementálása a mindennapokba. A megoldás kulcsa a kezünkben van, a Melletted a helyem Egyesület csapata a konferenciát követően az EMMI-ben stratégiai megbeszélésen vett részt a Családbarát ellátás, Anyatejes táplálást támogató és a Betegbiztonság irányelveinek mielőbbi bevezetéséről.

 

Család konferencia a parlamentben