• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Családi konferencia 2018

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége “Családnak lenni” címmel immáron második alkalommal rendezett konferenciát a Parlamentben. Megtisztelő meghívásukra ebben az évben is betekintést nyújthattunk előadásunkkal a koraszülést átélt családok életébe.

A konferenciát Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és a Konferencia fővédnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte: “ A család egy különleges szövetség. Védelmet ad, oldja a kétségeket és támaszt nyújt a bajban. A család egyben a hiteles önismeret világa is.”

Novák Katalin államtitkár 3 nő, 3 különbőző életutat megjárt család történetén keresztül világított rá: "Családnak lenni nem rózsaszín álom, hiszen a félelem, teher, csalódás érzése, betegségek és akár egyedüllét, a magány is nehezítheti egy család életét. A gyermekvállalás csak a kezdet, ami nem biztos hogy zökkenőmentes, és gyermeket nevelni rengeteg lemondással jár. A mindennapok állandó megmérettetést jelent, úgyis mint anya, apa, férj – feleség: a család számára, hiszen a gyermekeknek nagyon fontos az állandó jelenlét. De az emberi lét legnagyobb boldogságforrása maga a család."

Ezt követően Novák Katalin a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság által alapított Pro Familiae Hungariae díját vette át ünnepélyes keretek között.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2016-ban alapított, A Magyar Családokért díj átadására is sor került.   Ebben az évben Dr. Nádor Csaba, a Honvédkórház PIC főorvosa, Egyesületünk elnöe vehette át, mint Magyarország egyik legkiemelkedőbb és legfigyelemreméltóbb perinatális szakembere, aki nemcsak a koraszülött kisbabát, de egész családját gyógyítja osztályán, hiszen hitvallásuk szerint Család születik a koraszülött intenzív osztályon!

Közel egy évtizeddel ezelőtt, Főorvos Úr és csapata szembe menve minden akkoriban Magyarországon alkalmazott gyakorlattal, az evidencia alapú orvoslást  és a non-invazív ellátást helyezte előtérbe a megszokott ellátási protokollal szemben intenzív osztályán.

Megvizsgálva és értékelve a legfrissebb nemzetközi tudományos kutatások eredményeit, munkatársai segítségével elkezdte azokat adaptálni osztályán.

A csapatában 29 nővérrel, 13 orvossal, 3 védőnővel, segédápolóval és egyéb szakemberekkel multidiszciplináris csapatként összefogva családbarát szemlélettel végzik mindennapi feladataikat, harcukat a korábban érkezett kisbabák életéért.

A csapat minden tagja a koraszülött babát helyezi az ellátás középpontjába, és minden gyermek saját igényei szerinti ellátást kap az osztályon.

Egy olyan koraszülött intenzív osztályt hozott létre (lecsavarozva az intenzív osztály ajtaja mellett levő látogatási idő táblát), ahol a szülő szülőként, a gyógyító team tagjaként vesz részt gyermeke ellátásában.

A szülők a nap 24 órájában együtt lehetnek gyermekükkel, így biztosítva a gyermek mielőbbi egészséges gyógyulását a bőr-bőr kontaktus (kenguru módszer) alkalmazásával, amelynek eredményeként szignifikánsan nő az Édesanya tejtermelése. Az anyatej gyógyszer, „kincs” , védőoltás, számos olyan koraszülötteket fenyegető betegséggel szemben hatásos, mint a szem ideghártyájának leválása, a BPD és a bélelhalás, mely a koraszülött babáknál halálos kimenetelű is lehet.

Ismerve a statisztikákat, melyek egyértelműen mutatják sebezhetőségét a koraszülést átélt pároknak, pszihés támogatást nyújtva, az egész családot gyógyítja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje ezen családok szétválását, a testvérek és a nagyszülők bevonásával.

Csapatával segíti azon intenzív osztályokat (oktatással, nővéri tapasztalatcserével), akik a családbarát szemléletváltás mellé álltak.

Az ünnepélyes pillanatokat követően Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet igazgatója pár percen ismertette Kopp Mária munkásságának örökségeit a mai magyar népesedéspolitikában.

A tavalyi rendezvényen Egyesületünk alelnöke, Nagy Lívia “A koraszülő család, mint erőforrás” címmel tartott előadást, és anyaként megélt emlékeit osztotta meg a hallgatósággal.  Ebben az évben Paksi Álmos egyesületi tagunk, “Koraszülött érkezése egy édesapa szemével” című előadásával hívta fel a figyelmet a szülői jelenlét fontosságára a koraszülött ellátás során.

Előadásában kiemelte, hogy az embertpróbáló hetek, hónapok alapja a bizalom az egészségügyi személyzet felé, amely rendkívül törékeny, és nem megfelelő kommunikációval, a szülői jelenlét korlátozásával nagyon gyorsan sérülhet.

Csömóné Lindmayer Katalin, az AnyaBaba Mozgalom elnöke a szülészeti alternatív lehetőségeket mutatta be a konferencia résztvevőinek, kiemelve a „a biológiai norma” irányának újra felfedezését, és a mi szívünkhöz közel álló kenguru módszer fontosságát.

Nagy Anna az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke bemutatta a hamarosan megnyíló Egyszülős Központ működését, fontosságát. Kiemelte, hogy egyre nő az egyszülős családban felnövekvő gyermekek száma és az egyedül maradó szülők még mindig stigmákról, elszigetelődésről számolnak be, holott ma a statisztikák szerint minden negyedik család egyszülős család Magyarországon.

Bábiné Szottfried Gabriella az Erzsébet Táborok működését, sokszínű lehetőségeit ismertette majd Szőnyi Kinga zárta a konferenciát XVI. Benedek Pápa szavaival:

„A család a hozzánk legközelebb eső kórház, a gyerekeink első iskolája, és egyben a legjobb, legszebb öregek otthona is.”