• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Dr. Nils Bergman Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel

Az Egyensúly Centrum  és a Korábban érkeztem Alapítvány regionális szülői szervezet meghívására Korai érintkezés és kommunikáció az újszülöttel  címmel előadás sorozatot tartott Dr. Nils Bergman Szegeden. Bergman professzor hosszú évek óta kutatja és tanítja a Kenguru módszert. A neves szakember meghívásával az volt a céljuk, hogy bemutassák a Kenguru módszert valamint annak gyakorlati alkalmazását, illetve elfogadtassák a magyar szakemberekkel a módszer gyerekmekek személyiségfejlődésére gyakorolt idegélettani jelentőségét és hatásait. Az előadás sorozatot Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke nyitotta meg, aki saját koraszülés történetén keresztül mutatta be a módszer fontosságát, illetve annak hiányának következményeit, majd beszélt az Egyesület munkájáról, céljairól.

A 3 napos előadás sorozat főbb témái :

- A korai bőrkontaktus tudományos alapjainak és bizonyítékainak bemutatása

koraszülött, koraszülöttekA Kenguru módszer története és azzal kapcsolatos kutatások 1979-ben kezdődtek Bogotában, majd Zimbabwe-ban folytatódtak 1987-1994 között. Megismerhettük a különböző élettani paraméterek alakulását a Kenguru módszer alkalmazása alatt, az agy anatómiai és fiziológiai fejlődését a perinatális időszakban illetve a szeparáció idegrendszeri hatásait az újszülött és az anya szemszögéből. Ma már bizonyítékokon alapuló evidencia hogy a folyamatos bőrkontaktus az anyával nagymértékben növeli az anyai kompetens viselkedést és erős hatása van az anya-baba párost védelmező apa szerep kialakulásában.

Számos kísérlet bizonyítja a folyamatos bőrkontaktus és a sikeres anyatejes táplálás – szoptatás összefüggését, illetve a szoptatás kritikus szerepét az agy fejlődésében.

- Az alvás létfontosságú szerepe az idegrendszer fejlődésében

Az előadó segítségével áttekintettük az alvás szakaszait, annak jellemzőit, a magzat, az újszülött, a koraszülött és a csecsemő felnőttétől eltérő alvási mechanizmusát: az alvás - a hormonok termelődése és az emlékezet kapcsolatát. Megdöbbentő volt látni a képekkel videókkal illusztrált előadás során, hogy a szülés módja hogyan befolyásolja ezen biológiai folyamatokat és milyen következményekkel jár, ha az újszülött éberségi állapota csökken

Az újszülött tökéletesen képes biztosítani saját szükségleteit az anyjával való bőrkontaktus révén. Ettől megfosztva lesz az újszülött gyámoltalan, sebezhető. Az előadás ezt az alternatív paradigmát és néhány következményét tárgyalta.

koraszülött, koraszülöttek

- Szoptatás, anyatejes táplálás, mint LEGJOBB táplálék a koraszülött baba táplálására

Az előadó bemutatta a hordozás és a szoptatás előnyös hatásait az anya és a csecsemő szemszögéből, végigvezette ezen folyamatok pozitív és negatív hatásait a korai elválasztás és a nők újbóli munkába állásával kapcsolatos tézisek kapcsán. Érdekes és izgalmas volt látni, hogy a külöböző kultúrák és társadalmi előítéletek, beidegződések  milyen módon befolyásolják a csecsemő és gyermek gondozását, nevelését.

Az előadás egyik legnagyobb élménye a koraszülött babák  szopási képességeit bemutató rész volt, mely szembe megy  a mai magyar koraszülött intenzív osztályok többségének gyakorlatával.

Képekkel, videókkal illusztrálva láthattuk ezen apró babák szopási jeleit. Dr. Bergman részletesen bemutatta a koraszülött baba magatartás mintáit, az élettani szopási és alvási ciklus alapjait, majd az evések gyakoriságának élettani okait

- Neurológiai támogatás a szülészeteken és a PIC osztályokon

A látás, hallás, szaglás fejlődésének idegtudományi alapjain keresztül a hallgatók megismerhették a hang és a fény hatásanak összefüggéseit, a koraszülött babák érzékelési mechanizmusait, az anya-újszülött szeparáció epigenetikáját.

A szakember ötleteket adott arra a rengeteg hogyan? kérdésre, melyet a jelenlevő szakemberek a mindennapokban hasznosíthatnak egy jobb, minőségibb perinatális ellátási gyakorlat érdekében.

koraszülött, koraszülöttek

- KMC Gyakorlati bemutató

A szegedi gyermekklinika PIC osztálya hozzájárult a kenguru módszer gyakorlati bemutatójához. Dr Bergman először demonstrációs babán mutatta behogyan helyezzük el bőrkontaktusba a PICit az anyával, vagy az apával, biztosítva légútjait. Nagyon fontos elméleti, majd gyakorlati tanácsokat adott  az ápolóknak és az orvosoknak, hogy pontosan hogyan menedzseljék a folyamatot.. Élményadó volt, ahogyan személyes példájával rávilágított, hogy a támogató kommunikáció és a szülőkkel való tapintatos és bátorító viselkedés mennyire befolyásolja a sikeres bőr-bőr kontaktus létrejöttét. Ezúton szeretnénk megköszönni Klárának és Csanádnak, hogy közreműködtek Bergman professzor gyakorlati előadásában, és örömmel hallottuk, hogy PICi Ármin azóta is naponta biztonságosan és hosszan kenguruzik a szüleivel. Az első közös családi képük is az első kenguruzáshoz köthető.

koraszülött, koraszülöttek