• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

EFCNI 15. szülő szervezetek találkozója

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, 2019 január végén az EFCNI újra megszervezte az európai szülői szervezetek találkozóját (POM) a németországi Freisingben. A 15. találkozón több, mint 30 ország 100 résztvevő képviselte a koraszülött babák és szüleinek érdekeit az európai, észak és dél-amerikai illetve az afrikai kontinensről. A találkozón lehetőség nyílt a nemzetközi szervezetek számára, hogy bemutassák munkájukat, tevékenységeiket és célzott projektjeiket a nemzetközi szülői képviselők csoportjának.


Eglin Katarina, a Das frühgeborene Kind e.V. németországi  szülőszervezet szóvivője bemutatta a németországi palliatív ellátás és etikai döntéshozatal irányelvei kidolgozásának és létrehozásának folyamatát, melyben a német szülő szervezet aktívan részt vett a szakemberekkel együttműködve.  A prezentációt követő megbeszélés folyamán láthatóvá vált, hogy szerte a világon még mindig kihívást jelent és még mindig tabu téma  a neonatológiai palliatív ellátás. A szülők, barátok és rokonok, valamint az egészségügyi szakemberek még mindig egyedül kell, hogy megküzdjenek a traumatikus helyzetekben.  

Corina Croituro, a romániai UnusiUnu vezetője bemutatta szervezetének jelentős előrelépését A Little Human in Therapy projektet, mely a kórházi környezetben a családközpontú gondoskodást valósítja meg. Az UnusiUnu által finanszírozott és szervezett FINE képzésekkel a kis betegek kórházi ellátásának orvosi szempontból megfelelő, mégis empatikus módon történő ellátásnak javítása a cél.


A POM résztvevői is élvezhették az  "Apa fókuszban"megható fotókiállítás képeit, amelyet Oleksandra Balyasna, a Ранні пташки (korai madarak), Ukrajna, az ukrán minisztérium támogatásával valósított meg.
A kiállítás hangsúlyozta az apák fontosságát, mint a gondozásban egyenlő partnerként résztvevő szülő szerepét. A kiállítás először Kijevben, a Koraszülöttek Világnapján került bemutatásra.

Az idei összejövetel az EFCNI legújabb nagyszabású projektje, a GLANCE - GLobal Alliance for Newborn CarE elindítása volt. A GLANCE a koraszülött babák és családjainak hálózatépítését és képviseletét globális szintre kívánja emelni.  A jövőben a világ különböző részeiről érkező szülők és családok egyesülnek, hogy világszerte az újszülöttek érdekeit képviselve a legjobb életkezdetetet biztosítsák számukra.

A POM első napja a hagyományos EFCNI díjátadó ünnepséggel zárult. Az idei nyertesek: az MTÜ Ennettysed csapata Észtországból, a norvég Prematurforeningen csapata, valamint a ghánai African Foundation for Premature Babies and Neonatal Care (AFPNC).  

A POM második napja megbeszélésekkel, workshopokkal, és nem utolsó sorban az új szülői tanácsadó testület megválasztásával telt. Az előző évekhez hasonlóan, az EFCNI meghívására nemzetközi előadók mutatták be a neonatológiában elért kiemelkedő eredményeiket.  Dr. Michael Zeller a passaui Dritter Orden Kórház neonatológusa, előadásában kiemelte a családintegráló ellátás bevezetésének előnyeit, kihívásait és az elmúlt évek adatait, melyből látható, hogy a befektetett energia és pénz a gyermekek egészség kimenetélenk javulását eredményezte.
Dr. Lukas Mileder a grazi orvosi egyetem neonatológusa lenyűgöző előadást tartott a neonatológiai szimulációs képzés fontosságáról és a SimCharacters által felépített és életre keltett Paul baba szerepéről a neonatológia gyakolati oktatása során.

A délutáni ülésen Dr. Jennifer Zeitlin, Rym El Farei és Anna-Veera Seppänen, az INSERM  párizsi intézetéből workshopot tartott „A nagyon koraszülött csecsemők és gyermekek gondozása, kezelése és nyomon követése Európában - a jelen és a jövő adatgyűjtése » - címmel. Allison McNulty workshopja  „Családi támogatás és önkéntesek bevonása” címmel nagy sikert aratott valamint   projektmenedzsmenttel és a kutatási projektekben részt vevő szülők feladatának fontosságáról zajlottak megbeszélések.
Ebben az évben újabb négy éves periódusra a szülőszervezetek tagjai megválasztották az EFCNI szülői tanácsának tagjait. Ahhoz, hogy az Európán kívüli EFCNI-hálózat még kiterjedtebb legyen, a követtkező négy éves periódusban két nemzetközi tag egészíti ki a nyolc tagú európai igazgatóság munkáját. Gratulálunk a megválasztott szülőknek: Oleksandra Balyasna - Ukrajna, Mandy Daly - Írország, Paula Guerra, Portugália, Alison McNulty - Észak-Írország, Livia Nagy Bonnard - Magyarország, Nina Nikolova - Bulgária, Asta Speičytė Radzevičienė - Litvánia és Dr. Eleni Vavouraki - Görögország, Selina Bentoom - Ghána és Gigi Khonyongwa-Fernandez - USA. Ezúton szeretnénk megköszönni a leköszönő tanács tagjainak elkötelezett munkáját! A találkozót egy vasárnapi interaktív workshoppal zártuk, ahol a résztvevők kiterjesztett tapasztalatokat szereztek a komplex klinikai kutatások tanulmányozásában és olvasásában.

Fényképek: EFCNI. Minden jog fenntartva!