• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

EFCNI Díj

Az Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) éves konferenciáját és díjátadóját 2017. január végén Münchenben tartotta. Az EFCNI szervezete és Európát átszövő hálózata azért dolgozik, hogy az újszülött és koraszülött babákat, valamint családjukat megillető humánus ellátás és evidenciákon alapuló orvoslás Európa szerte egységes legyen. A szakértő gárda a szülőkkel közösen tesz azért, hogy a gyermekek hosszútávon az elérhető maximális egészségnek örvendjenek, legyenek akár koraszülöttek, akár extrém koraszülöttek, akár maradandó károsodással született babák.


Az EFCNI munkájában többek közt olyan neves szakértők vesznek részt, mint Kypros Herodotou Nicolaides professzor, akinek nevéhez a Down szindróma szűrésnél alkalmazott nyaki redő vizsgálat kifejlesztése fűződik, vagy Umberto Simeoni professzor, aki a koraszülöttek anyagcsere problémáinak kutatását végzi és kiemelten foglalkozik a cukorbetegséggel is.

A konferencia keretei közt az EFCNI Award nemzetközi díjat 2014 óta évente adják át. Minden évben legfeljebb három európai szervezet kaphatja meg az édesanyák és újszülöttek egészségének szentelt példamutató elkötelezettségéért és odaadásáért.

 Az eddigi díjazottak a következők voltak: Portugália, Bulgária, Olaszország (2014) ; Belgium, Görögország, Lengyelország (2015) ; Csehország, Litvánia, Szlovákia és Mexikó (2016) ; Magyarország, Írország, Franciaország (2017)

Magyarországon végzett kimagasló munkájáért a Melletted a Helyem Egyesületnek a díjat az EFCNI alapítója és elnöke Silke Mader, valamint alelnöke Nicole Thiele adta át a következő szavak kíséretében: 

"Az idei év díjával tisztelgünk hazátokban véghezvitt, változást hozó munkátok előtt. Csupán másfél éves fennállásotok óta, a Melletted a Helyem Egyesület képes volt felhívni a közmédia figyelmét, és általános érdeklődést generálni az egészséges terhesség és a koraszülés iránt. Megfeleltetek azoknak a kihívásoknak és betöltöttetek olyan hézagokat, amelyekkel a koraszülöttek és a sérült babák ellátásában merülnek fel. Áthidaltátok az interdiszciplináris vitákat és eszmecserét kezdeményeztetek különböző érdekcsoportok között - politikusoktól kezdve, az orvosokon és ápolókon át egészen a szülőkig. Sikerült magatok köré gyűjteni őket, hogy hangjuk egy erőteljes hanggá válhasson, mely fejlődésért és javulásért kiált az újszülöttek ellátásában. Csapatotok világítótoronyként ragyog a jövendőbeli újszülött ellátás struktúrájának partjainál.  Azért dolgoztok, hogy együtt, kéz a kézben – szülők és szakdolgozók partnerként, a babát a középpontba helyezve biztosíthassanak neki egészséges életet. Viszonylag fiatal szervezetként is jelentős terjedelmű és minőségű tájékoztató anyagot hoztatok létre, kiemelkedő kampányaitok, cselekvésre ösztönző felhívásaitok voltak, be tudtátok vinni a koraszülöttek szoptatásának témáját a parlamentbe, vitát indítottatok szakmai irányelvekkel kapcsolatban, előmozdítottátok a szakdolgozók képzését és edukációját, valamint költséghatékony, de fontos és bizonyítékokon alapuló irányelvek gyakorlatba ültetését követelitek; például a koraszülöttek szoptatásáért, vagy azért, hogy a szülők gyermekükkel lehessenek a nap 24 órájában."

A díjat a Melletted a Helyem Egyesület alelnöke, Nagy Lívia vette át.

 Európai Alapítvány az Újszülöttekért (EFCNI) éves konferenciáját és díjátadóját 2017