• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

EFCNI és GLANCE állásfoglalás az ukrajnai helyzetről

Elborzadva és hitetlenkedve figyeljük az ukrajnai eseményeket. Tanúi vagyunk, hogy embereknek félelemben és bizonytalanságban kell menekülniük a hazájukból, miközben a politikusok igyekeznek hatékony diplomáciai megoldásokat találni a jelenlegi és jövőbeni ukrajnai generáció szenvedéseinek sürgős megszüntetéséhez.


Az újszülötteket, és különösen a koraszülött és beteg újszülötteket és családjaikat támogató szervezetként -más szülő és betegszervezetekkel együtt- kijelenthetjük, hogy nemcsak Ukrajnában, hanem világszerte ezek a sebezhető csecsemők a konfliktus legfiatalabb áldozatai. Fájdalmas azt látnunk, hogy a körülmények hogyan veszélyeztetik a várandós nők, anyák perinatális gondozását az egészségügyi intézményekben, különösen ott, ahol a koraszülött és beteg újszülött gyermekek sürgős ellátást igényelnek.
Egyetlen háború sem hoz ki hősöket győztesen. A háború csak szenvedést, veszteséget és traumát okoz. A harc az trauma, a csata az trauma. Ugyanígy a vetélés, egy halvaszületés vagy koraszülés is az. Főleg, ha az olyan helyen történik, ahol egy újszülött forrásszegény környezetben, óvóhelyen születik, ahol nem kapja meg a megfelelő egészségügyi ellátást, ahol nem volt számára lehetőség gyógyszert, meleget, vagy oxigént biztosítani.
Globális szülő és betegszervezeteink teljes mértékben támogatnak bennünket, és egyetértünk abban, hogy sürgős felhívást intézzünk a politikai döntéshozók nemzetközi közösségéhez:
azonnal vessenek véget a háborúnak, hogy a konfliktus ne kerüljön további édesanyák és újszülöttek életébe.
Számos nemzetközi jótékonysági szervezet támogatja a humanitárius segélyezést (Vöröskereszt, MSF, UNICEF). Továbbá a lengyel neonatológiai társaság értesített bennünket, hogy az ukrajnai Perinatális Intenzív Centrumoknak segélyalapot hoztak létre. (Összefogás a koraszülöttekért! néven - Koalicja dla wcześniaka). Ez a szervezet segíti erőforrásokkal az újszülöttek intenzív ellátást Ukrajnában, valamint a koraszülöttek szállítását a háború sújtotta területről Lengyelországba.

Fordította: Kovács Ági
Lektorálta: Dr. Nádor Csaba

European Foundation for Care of Newborn Infants
Global Alliance for Newborn Care

PDF dokumentum letöltése