• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Egyesületünk segítségével az Anyatejes Táplálás Hete és a Szoptatás Világnapja alkalmából "Fókuszban az édesapák" címmel konferenciát szervezett a Parlament Felsőházi Termében. Az immáron hagyománnyá vált konferencia, mely harmadik alkalommal került megrendezésre, ezúttal a család támogató szerepére kívánta felhívni a figyelmet, hiszen főleg az édesapák segítsége és támogatása nélkül az egészségesen, betegen vagy korábban érkezett kisbaba anyatejes táplálása nagyon nehéz.


A konferenciát Dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a kizárólagos anyatejes táplálás fontosságát a baba életének első 6 hónapjában és hangsúlyozta a donor anyatej program és az Anyatejgyűjtő Állomások kiemelt szerepét.

Egyesületünk alelnöke Afonyiné Kaló Tünde személyében először tartott előadást koraszülött intenzív osztályon dolgozó nővér a Parlamentben. Előadásából készítettünk egy összefoglalót, hiszen példaértékű az a szemléletváltás, amelyen a miskolci PIC orvosai és nővérei az elmúlt években keresztül mentek.

Tünde előadásában kiemelte majd részletesen taglalta a koraszülés azonnali majd későbbi hatásait, hiszen a koraszülés megváltoztatja az anyává, az apává, a családdá válás folyamatát.

Napjainkban Magyarországon minden tizedik baba a koraszülött intenzív osztályon kezdi meg életét, sokszor a szülőktől elszeparálva egy másik helyiségben, másik emeleten, másik épületben, másik kórházban, másik városban.

A szülők érzelmi reakciói a korábban érkezett babával kapcsolatban teljesen mások, mintha időre született újszülöttek esetében.

Az érett és a koraszülött gyermek születését követő érzelmi reakció és alkalmazkodási folyamat teljesen eltérő, hiszen az időre született babák szüleit felkészülten éri az újszülött érkezése, ellentétben a "koraszülő" szülők esetében, akiket váratlanul ér a baba hírtelen megérkezése.

Koraszülésnél a szülők kudarcot és veszteséget élnek meg, el kell gyászolniuk "egy elképzelt terhességet, szülést, gyermeket" egy befejezetlen, megszakított érzelmi felkészülés közepette. A stresszes állapotot tovább növeli a folyamatos aggódás a gyermek életéért, egészségéért.

Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában
 
Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában

Egészséges szülést követően az anya és az apa válik azonnal a baba elsődleges gondozójává, együtt hagyják el a kórházi falakat.

Koraszülést követően a baba elsődleges gondozói az orvosok és a nővérek lesznek, az anya és az apa "üres kézzel" távozik a kórházból.

A szülők önbecsülése csökken, emellett olyan pszichológiai feladatokkal kell megküzdeniük, mint felkészülni baba életének lehetséges elvesztésére.

A koraszülött baba eközben az életéért harcol, melyet a szeparáció negatív irányba befolyásolhat.

Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában
 
Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásában

Az újszülött és a koraszülött is a szeparációra speciális stressz válasszal reagál, melynek következtében bélműködését lelassíthatja, hogy életműködéseit fenntartsa.

Az osztály dolgozói felismerték, hogy nem elég a modern és korszerű intenzív osztályos ellátás, valami másra is szükség van a baba egészséges gyógyulásához. A koraszülöttek ellátásában történt változások az elmúlt években az ellátó személyzettől merőben új szemléletet és hozzáállást vár el.

A szülő már nem csak külső szemlélője a gyermekével történteknek, hanem gondozóként részt vehet a PIC életében. Az ellátásban így egyre nagyobb szerepet kap a szülő támogatása és kompetenciájának erősítése is. Fontossá válik a család felkészítése, segítése a nem várt nehéz élethelyzet "túlélésére".

Magyarországon 21 PIC működik, amelyekben a technikai háttér szinte azonos az elmúlt években történt fejlesztéseknek köszönhetően és az ellátási folyamatok is hasonló szakmai elvek szerint folynak.

DE!

Az infrastruktúra és a kubatúra az ország területén eltérő, a humán erőforrás hiányának nagysága és összetétele változó mértékű és ugyan az ellátó személyzet képzettsége hasonló, de szemlélete, hozzáállása, motiváltsága a változásra különböző erősségű.

Mások a megvalósíthatósági lehetőségek, ütemek, de a cél közös és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél rövidebb idejű legyen a szeparáció, minél több legyen az anyatej és minél optimálisabban kezdődjék el az anyává, apává, családdá válás folyamata.

Egységben az erő: az édesapák szerepe a koraszülöttek anyatejes táplálásábanAz anyatejes táplálást segíteni csak képzett és nyitott személyzettel lehet, akik megfelelő információval látják el a szülőket.
Az anya mielőbbi bevonása és informálása elengedhetetlen, hiszen a korai táplálást az első életnapon (1-2 órán belül) meg kell kezdeni.
A cél, hogy a baba mihamarabb megkaphassa az "védőoltásként" működő anyatejet.
Egészséges újszülött esetén az apa része a szoptatási tanulási folyamatnak.
Az apák szerepe a PIC-ben merőben más.
Az első információt az apa kapja meg a babáról, és mint egy kapocs működik az anya és a baba között, hiszen Ő "szállítja"az információkat az anya számára.
Fontos lenne, hogy ne idegengént tekintsen a saját újszülött gyermekére, segítsük, hogy felismerje jelenlétének fontosságát és bevezessük a PIC mindennapi életébe.
Ne feledjük, az apa is stresszes állapotban van!
Aggódik a gyermek és az anya egészségéért, minden felelősség őt terheli a kialakulóban lévő család miatt.
Miközben az anyát támogatja érzelmileg, a saját érzéseivel is meg kell küzdenie. Férfiként mindig erősnek kell mutatkoznia, de nem biztos, hogy van ereje a PIC-ben lenni.

Az apákat is természetesen a baba állapota érdekli, melyet az Őt körülvevő gépek által mért adatok, számok alapján értékelnek. Az apát megfelelő információkkal kell ellátni és segítséget is kérhetünk tőle.

Az apa figyelmét is fel kell hívni az anyatejes táplálás előnyeire! Lényeges hangsúlyozni, hogy mennyire sokat segíthet a baba hamarabbi gyógyulásában.

 

Nagyon fontos kiemelni a Kenguru módszer fontosságát, mely sok más pozitív hatása mellett (testhőmérséklet stabilizálás, fájdalomcsillapító hatás stb.) segíti a baba-apa kapcsolat mielőbbi kialakulását.

A családbarát ellátás a koraszülött intenzív osztályon segíti a szülői kompetencia megerősödését az ellátás során. Híd a kórház és az otthon között!
A szülők részt vehetnek a baba ellátásban, segíti az igény szerinti szoptatás támogatását.
Az apa hosszabb ideig együtt lehet az anyával és a kisbabával.
Az anya nem érzi magát egyedül a terhekkel, könnyebb az egymásra hangolódás folyamata.
Az apa támogatása biztos hátteret ad az anya és a baba számára.
Az anya kiegyensúlyozottsága segíti az anyatejes táplálás sikerességét.
A szülői jelenlét és a gondozói viselkedés hozzájárul a baba optimális fejlődéséhez, a család megszületéséhez.