• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

EMMI Egyészségpolitika Főosztály Vezetőjénél, Dr. Sebestyén Beánál jártunk

A Fiatal Neonatológusok  Találkozója alkalmából Dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke meghívására Dr. Sebestyén Beáta, az EMMI Egészségpolitikai Főosztály vezetőjének köszöntőjével kezdődött meg az immáron negyedik alkalommal megrendezésre került szakmai konferencia.

A magyar egészségpolitika az elmúlt időszakban elköteleződött a család és bababarát szülészeti ellátás mellett és olyan szemléletváltást segítő módszereket és képzéseket támogat, amelyek segítik a legmagasabb színvonalú, bizonyítékon alapuló családközpontú irányelvek szerint  működő szülészeti és koraszülött ellátás elterjesztését az országban.

A megnyitót követő megbeszélésen alkalma volt személyesen is egyeztetni Inga Warennel, a FINE képzés alapítójával és Egyesületünk tagjaival a képzés során szerzett tapasztalatokról és a képzés további magyarországi megvalósításáról. A FINETA konferenciát megelőzően Prof. Warrennek alkalma volt betekintést nyernie a budapesti neonatológiai helyzetbe a Semmelweis Egyetem neontológusainak, Dr. Nádor Csaba és Dr. Szabó Miklós meghívásának köszönhetően. A Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályain tett látogatásán szerzett benyomásaival bővülve adott javaslatot az egészségpolitkusnak a mielőbbi szükséges lépések megtételéhez, mellyel véleménye szerint korábbi, nemzetközi tapasztalatai alapján hatékony és gyors változás érhető el a magyar koraszülött intenzív osztályok családbarát szemléletének elterjesztésében.

A megbeszélést további személyes egyeztetés követte az elmúlt napokban, melynek alapja az Európai Újszülött Ellátási Irányelvek (European Standards of Care for Newborn Health) mielőbbi implementálása és alkalmazása. Ezen irányelvek külön fejezete foglalkozik az ellátó szakszemélyzet megfelelő létszámával és képzésével, mely nélkülözhetetlen a betegbiztonság és családbarát ellátás megvalósításához.

A FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education) program alapozó képzése minden olyan koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakembernek (neonatológusnak, szakápolónak, segédápolónak, gyermeksebésznek, szemésznek, szülész-nőgyógyásznak) szól, aki megfordul a PIC-en és javítani szeretné a családközpontú fejlődéstámogató ellátást az újszülött osztályokon.

A FINE lépésről lépésre haladva mutat be jó neonatológiai ápolási gyakorlatokat. A fejlődéstámogató koraszülött ellátás az idegrendszert fejlesztő beavatkozás, ami közvetlen és közvetett bizonyítékokon alapul.
Ez a módszer olyan környezetet teremt, amely minimalizálja a stresszt a gyermek, a szülők és a személyzet számára és a baba agyi fejlődésének megfelelő szenzoros élményeket nyújt.

Az idegrendszer a koraszülött ellátás során is folyamatosan fejlődik és ha megfelelő célzottan támogató az ápolás, akkor jobb eredmények születnek, a baba hosszú távon is egészséges lesz.

A FINE képzés debreceni és nyíregyházi szakemberek képzésének szervezését és a "Bevezetés a családközpontú fejlődéstámogató ellátásba című tankönyv fordítását és kiadását az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány az EFOP-1.2.10-16-2016-00003 számú, "Mentorprogram az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére" projekt keretein belül finanszírozta.

A FINE képzés szegedi, gyulai és kecskeméti szakemberek képzésének szervezése és a Gyakorlati készségek a családcentrikus fejlódéstámogató ellátás terén című tankönyv magyar nyelvű kiadványa a Korábban érkeztem Alapítvány EFOP-1.2.10-16-2016-00002 "Mentorházak és mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik számára a Dél-Alföld Régióban" projekt által került finanszírozásra.

A FINE képzés miskolci szakembereinek képzése a GE Healthcare támogatásával került megrendezésre.