• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

European Standards of Care Workshop III

2019. február 22-23. München
Az európai standardok ismerete és az azokhoz kötődő képzések kulcsfontosságúak és elengedhetetlenek, amennyiben a napi gyakorlati ellátásba is szeretnénk bevezetni azokat. Ezúttal 12 európai ország szülői képviselői gyűltek össze, és lépésről lépésre haladva megtanulták "olvasni" az irányelveket, majd különböző projekt menedzsment gyakorlatokat végeztek. Magyarországot Egyesületünk alelnöke, Nagy Lívia képviselte a két napos képzés során.

 A szülői szervezetek nagyon fontos partnerek az új irányelvek bevezetésének folyamatában országos és helyi szinten is. Ezen irányelvek nélkül szinte lehetetlen harmonizálni az Európában született koraszülött gyermekek ellátását és egyenlő esélyt adni nekik az egészséges életkezdethez.
A képzés során három a neonatológia teljesen különböző aspektusából választottunk irányelveket a higiénia, a táplálás, és az orvosi ellátás területéről és arra próbáltunk megoldást találni, hogy szülői képviselőként milyen eszközökkel tudjuk felhívni  hitelesen a döntéshozók figyelmét és meggyőzni őket az irányelvek bevezetésének fontosságáról.

European Standards of Care Workshop III

Miután megismertük a 12 európai ország hátterét az adott irányelvek tekintetében, gyakorlati példákkal segítettük egymást, hogy mielőbb megkezdődhessen a standardok bevezetése. A koraszülött újraélesztés és szimulációs oktatáshoz Ukrajnát vettük célba, akik ebben a pillanatban koraszülött mentőszolgáltatás hiányával küzködnek. A parenterális táplálás egyik irányelvének bevezetésében Macedóniát választottuk példának, ahol hatalmas probléma a parenterális táplálás megfelelő higiéniai hátterének megteremtése. A betegbiztonsággal kapcsolatos irányelv sikeres bevezetése Észak - Írország példáján került bemutatásra, ahol pár évvel ezelőtt egy fájdalmas és szomorú incidensben több baba meghalt higiéniai okokra visszavezethetőleg. Ennek következtében és a regionális szülői szervezet közbenjárására egy higiéniai minőségellenőrző bizottság kezdte meg a munkáját mely éves szinten kötelezően gyűjti az adatokat az észak-ír PICeken, folyamatosan auditálja azokat és publikálja nemcsak az egészségügyi kormányzat, de a társadalom irányába is.

A három példa irányelv:

https://newborn-health-standards.org/postnatal-support-transition-resuscitation/
https://newborn-health-standards.org/early-parenteral-feeding/
https://newborn-health-standards.org/environmental_hygiene/


Az újszülött egészségügyi ellátás európai irányelveit 2018 novemberében mutattuk be az Európai Parlamentben Brüsszelben.