• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Fineta 2.0 beszamoló

2017 június 8 és 10-e között immár második alkalommal került megrendezésre a FINETA 2.0, azaz a Fiatatal Neonatológusok Találkozója Kecskeméten a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával. A konferencia témája  a lélegeztetés, surfactant kezelés fontossága, a kardiológiai fejlődési rendellenességek és az új diagnosztikai és terápiás eljárások voltak.

Ismételten kiemelt fontosságot kapott a szülők szerepe és jelenléte koraszülött gyermekük intenzív ellátási ideje alatt, amely igen nagy létszámú részvevőt és hallgatóságot vonzott. A szekciót Prof Umberto Simeoni előadása nyitotta meg “Az élettel és az élet végével összefüggő döntések a neonatológiában: a szülők és az ellátószemélyzet közötti együttműködés” címmel. Előadásában kifejtette, hogy ugyan a jogrendszer a legtöbb európai országban kivétel nélkül megköveteli, hogy az orvosok hiánytalan információval lássák el a szülőket a gyermekük egészségügyi állapotát illetően, azonban ez a mai napig nam valósul meg . E mögött a jogszabály mögött az az erkölcsi kötelesség munkálkodik,mely szerint tisztelni kell a szülők autonómiáját/döntési előjogát, és engedni kell őket szülői szerepük gyakorlásában. Az információ megfelelő kommunikálása maga után vonz egy őszinte párbeszédet különösen adott körülmények között. Az információnak megfelelőnek kell lennie, pl. alkalmazkodnia kell a terápiás szituációhoz és a szociokultúrális, valamint érzelmi kontextushoz (környezethez). A megfelelő párbeszéd kialakításához elengedhetetlen az empátia, és az információnak igaznak kell lennie, éppen ezért a titkolózást kerülni kell, valamint a terápiából adódó bizonytalanságokat érdemes kiküszöbölni. Végezetül az információnak őszintének és koherensnek kell lennie az összes résztvevő fél részéről, ami gyakran különböző időpontokban,és különböző helyszíneken hangzik el. Az édesanya és édesapa egyéni nézöpontját egyaránt meg kell hallgatni és figyelembe kell venni. A gyermekünkkel

(Professzor Umberto Simeoni a Lausanne-i ( Svájc)  Egyetem Orvosi és Biológiai karának professzora, aki  a Gyermekgyógyászati Klinika valamint  az "Egészség és  betegségek gyermekkori gyökereit kutató intézetet" igazgatója.  Strasbourgban a Louis Pasteur Egyetemen szerezte meg a diplomáját Franciaországban, ahol később mint a gyermekgyógyászat professzora és mint a Strasbourgi Egyetemi kórház neonatológiai- és gyermekgyógyászati intenzív -osztály igazgatójaként dolgozott egészen 2001-ig. Ezt követően az Aix-marseille-i Egyetem neonatológiai és gyermekgyógyászati tanszékének igazgató professzora  volt és az AP-HM Marseille-i egyetemi kórházban tevékenykedett 2014-ig.

Tudományos tevékenységének homlokterében az egészség és egyes betegségek újszülöttkori eredetének kutatása áll. Elsősorban a méhen belüli növekedés zavar, a koraszülöttség, az anyai túlsúly és a gesztációs diabetes  kardiovaszkuláris rendszer újszülöttkori programozódására gyakorolt hatásait kutatta. Professzor Simeoni a perinatális bioetikai területén  is elmélyült munkát végzett. Több, mint 150 tudományos közlemény, könyvfejezet első vagy társszerzője, több, mint 300 alkalommal szerepelt meghívott előadóként rangos nemzetközi tudományos neonatológiai rendezvényeken.)

kapcsolatos szerepük ugyanúgy különbözik, ahogy a gyermek állapotáról alkotott képük is különbözhet.

A közel 2 órás megbeszélés, csak úgy, mint az előző évben, ismét lehetőséget adott a szakmai résztvevők és a szülők párbeszédének folytatására, melyet olyan előadók és témák alapoztak meg, mint Hostyánszky Gabriella gondoltai a mentálhigiénés segítés és az anyatejes táplálás támogatásásának fontosságáról, Monostori Dóra, mint szakember és mint érintett édesanya beszámolója a „Rossz hír” közléséről az intenzív ellátásban a hazai és nemzetközi ajánlások figyelembevételével. Mikics Éva 3 előadást tartott a konferencia ideje alatt, de ezekből a legemlékezetesebb, és nehéz volt könnyek nélkül végighallgatni gyermeke megrázóan rövid életéről, és haláláról, ennek feldolgozásáról szóló gondolatait.

Vidám perceket szerzett a hallgatóságnak Csiki Andrea nővér « Öreg nővér vs. fiatal neonatológus (eltérő látásmóddal azonos célokért) előadásával, melyet a konferencia végén a szervezők külön díjjal jutalmaztak.

Egyesületünk tagjai is aktívan részt vettek az előadásokban, Gross Dorottya európai és hazai tapasztalatait osztotta meg a családbarát ellátásról szakápolói szemszögből illetve Nagy Lívia, mint érintett édesanya az EFCNI Standards of Care (A koraszülött ellátás követelményei) projektről tartott beszámolót.

A kongresszus ideje alatt (2017. június 9-én, pénteken délben) tartott sajtótájékoztatóján került sor a kenguruzás világnapja alkalmából a Melletted a helyem Egyesület által szervezett „kenguruverseny" díjátadására is, melyet 2017-ben is a Bács-Kiskun Megyei Kórház PIC részlege nyert meg. Ebben az évben már 13 PIC szállt versenybe a megtisztelő vándordíjért.

A díakat közösségi finanszírozásból, a Jóögyekért mozgalommal közösen gyűjtöttük, és a konferenciát közvetlen megelőzően adtuk át a verseny első 3 helyezettjének az összegyűlt összegből vásárolt kenguzuzószékeket, kenguruzó polokat.

Az egyéni versenyt is a Kecskeméten született Jókai Léna baba nyerte, aki édesanyjával, Szrakity Ritával közösen szintén részt vett a díjátadón, és ünnepélyes keretek között átvették azt az autósülést, amelyben már egészen apró koraszülött babák is biztonsággal utazhatnak speciális támasztéka segítségével.

2017 áprilisában egyesületünk támogatást nyert Hajrá PICik címmel a NEA pályázatán (NEA-KK-17-M-0859), mely támogatásával és finanszírozásával ismeretterjesztő kiadványaink és koraszülött gyermekeket ábrázoló roll-upjaink megjelenhettek és eljuthattak a célközönséghez a konferencia ideje alatt. Külön örömünkre szolgált, hogy a roll-up-okon megjelent gyermekek édesanyjai is részt vettek a konferencián