• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

GLANCE Meeting

Az EFCNI (European Foundation for Care of Newborn Infants), az  Európai Szülőszervezet kezdeményezésére megalakult a GLANCE (Global Alliance for Newborn Care), a Globális Összefogás az Újszülöttek Ellátásáért.
Az alapító bizottsági találkozót 2019. június 30.-a és július 1.-e közöt tartották Münchenben.

Az alapító bizottság 5 kontinens, 15 országából érkezett sokat tapasztalt szülői szakértőiből áll, s magában foglalja az EFCNI szülői tanácsadó testületének tagjait, valamint az EFCNI vezetőségét. Az egyeztető megbeszélés célja a GLANCE stratégiai tervének potenciális, a közeljövőben induló projektjeinek kidolgozása volt.


GLANCE MEETING

Világszerte mintegy 30 millió újszülött születik évente túl hamar, kis súllyal vagy betegen, a legmagasabb halálozási és fogyatékossági kockázattal. 2017-ben körülbelül 2,5 millió újszülött halt meg élete első 28 napjának valamelyikén, s ezen babák körülbelül 80% -a alacsony születési súllyal, kétharmaduk pedig koraszülöttként jött világra. Ezen túlmenően, becslések szerint 1 millió túlélő PICi vagy betegen született baba egész életére szóló, hosszútávú következményekkel (mozgás-, értelmi- és érzelmi fejlődés kihívásaival) kell, hogy szembenézzen.


Az alapítók egyetértettek abban, hogy nagyon nagy szükség lenne a szülők, az édesanyák, édesapák és az újszülöttek autentikus “hangjára“, képviseletére globális szinten, hiszen pillanatnyilag a szülők és az újszülöttek képviselete országok, kontinenesek határaira korlátozódnak.


A GLANCE célja, hogy a világ minden régiójában létrehozzon és támogasson egy erős, egységes, globális a szülők és a babák hangján megszólaló betegképviseletet, figyelembe véve a családok kultúrális, történelmi és társadalmi-gazdasági hátterét és szükségleteit.