• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Kenguru verseny eredmények 2016

A Kenguruzás világnapja alkalmából a Melletted a helyem Egyesület kenguruversenyt hirdetett a PIC-ek között 2016. május 9.-15. között azzal a céllal, hogy népszerűsítse az evidenciákon nyugvó, bizonyítottan jótékony hatású kenguru módszert. Egy vándorserleggel szeretnénk hagyományt teremteni az adott évben legtöbbet kenguruzó PIC kitüntetésére.

A kengurumódszer és a családbarát megközelítés népszerűsítése elsődleges feladata és célkitűzése az Egyesületnek. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás (tehát a bőr-bőr kontaktus) hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert az egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében. A módszerről 2003-ban publikált szakkönyvük számos nyelvre lefordítva több ezer koraszülött központ munkáját segíti.

"Kenguruzás közben a koraszülött babák gyógyulnak. A módszer segíti a stabilabb szívműködés és légzést, hosszabb nyugodt alvási periódusokat biztosít és a  kognitív fejlődést is támogatja. A kenguruztatott koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb, ami azzal magyarázható, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasán stresszmentes környezetben pihenhetnek. Mivel stabilabbak az életfunkcióik, így energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre A kenguruzás pozitívan hat a szülői elégedettségre is, és segíti az anyatejes táplálást is így koraszülöttek kevesebb időt töltenek a kórházban" - Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az Egyesület elnöke.

A programhoz az Egyesület honlapján lehetett csatlakozni, ahol számos segítséget adtunk nemcsak a szülőknek, de a nővéreknek is a kezdeményezés sikere érdekében.

 

 

Számos médium kiemelt helyen adott hírt a verseny és a módszer fontosságáról ezzel is ráiránytíva a társadalom figyelmét az úszülött és koraszülött ellátás fontosságára.

Minket is meglepett a résztvevők száma, és a verseny népszerűsége. Fantasztikus hetet zártunk!
Az ország 20 PIC-éből 11-en csatlakoztak a versenyhez, 57 PICi kenguruzó baba élvezte szüleinek kényeztető ölelését és gyógyult karjaikban.

Az intézményi kenguru versenyt Kecskemét (124,5 óra), az egyénit Tóthné Csábi Adrienn és Dani az SE I.sz.Gyermekklinika anyukája és babája (34 óra) nyerte.

koraszülött, koraszülött ellátás


Biztosak vagyunk abban, hogy az ország összes PIC-ében sok olyan anyuka és apuka is kenguruzott ezen a héten, akik nem neveztek a versenyre.
Bíztatunk mindenkit, hogy jövőre is csatlakozzon.  Tegyük láthatóvá, hogy mennyire nyitottak vagyunk a babák és a családok támogatására!

 Intézmény  Összes kenguru idő  Összes kenguru idő
 Kecskemét PIC  7477 perc  5 nap, 4 óra, 37 perc
 Veszprém PIC  7124 perc  4 nap, 22 óra, 44 perc
 Szeged PIC  4645 perc  3 nap, 5 óra, 25 perc
 I-es Gyermek PIC  4551 perc  3 nap, 3 óra, 51 perc
 Miskolc PIC  4320 perc  3 nap, 0 óra, 0 perc
 Pécs PIC  3551 perc  2 nap, 11 óra, 11 perc
 Honvédkórház PIC  2436 perc  1 nap, 16 óra, 36 perc
 Győr PIC  2388 perc  1 nap, 15 óra, 48 perc
 Zalaegerszeg PIC  2175 perc  1 nap, 12 óra, 15 perc
 Debrecen Szülészet NIC  1531 perc  1 nap, 1 óra, 31 perc
 Nyíregyháza PIC  726 perc  0 nap, 12 óra, 6 perc