• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Kenguruverseny 2016

A kengurumódszer népszerűsítését tűzte ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület figyelemfelkeltő akciója, melyben a Kenguruzás világnapja alkalmából versenyt hirdetett a PIC-ek közöt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák. A programban való részvételre az Egyesület honlapján lehetett jelentkezni, ahol egy héten át rögzítették a szülők a kenguruzások időtartamát. A verseny 2015. május 9.-től május 15. éjfélig tartott.

A versenyre 57 anyuka regisztrált az ország 11 perinatális intenzív centrumából, melyet egyéniben Tóthné Csábi Adrienn és Dani az SE I.sz.Gyermekklinika anyukája és babája (34 óra) nyerte, és még Dani hazatérése előtt átvették a Baby-Paradise Kft. ajándékát, egy Babysense II típusú légzésfigyelőt.

Az intézményi kenguruversenyt Kecskemét nyerte (124,5 óra). A nyereményeket és a vándorserleget a Fiatal Neonatológusok Találkozója (FINETA) rendezvényen tartott sajtótájékoztatón adtuk át Dr. Kelemen Editnek, a kecskeméti PIC vezető főorvosának és a PIC jelenlevő nővéreinek.

A nyereményeket (2 db kenguruzószék, plüss kenguruk, emlék plakett) az Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország felajánlásából tudtuk beszerezni. A látogatáskor beköltözött a 12 inkubátorral rendelkező osztályra 12 apró kengurumama kicsinyeikkel, hogy vigyázzák az apró babák álmát, és jelezzék a szülőknek, hogy gyermekük állapota lehetővé teszi az ölelő gyógyulást.

"A  koraszülöttek nagyon esendőek. Nagyon sok betegség fenyegeti őket. Nekünk úgy kell védenünk őket, mint a VIP embereket a testőrök. Úgy kell velük lennünk a családdal együtt, mintha nem lenne baj, nem lenne veszélyeztetettség, azért, hogy kiteljesedhessen az édesanyák és a gyermek kötődése, hogy anyatejjel tudják táplálni őket, kenguruzni tudjanak. Ha azonban baj van, azt időben fel kell ismernünk, és akkor szükséges az igen kemény terápiákat megkezdeni, és a legmagasabb szakmai színvonalon végrehajtani” - fogalmazott Dr. Szabó Miklós, Magyar Perinatológiai Társaság elnöke és a Melletted a helyem Egyesület egyik alapítója.

A kecskeméti PIC azon koraszülött intenzív osztályok egyike, ahol a nap 24 órájában jelen lehetnek a szülők gyermekük intenzív terápiája közben. A gyönyörű bababarát környezet kialakításában fontos szerepet kapott a szülők kényelme, akiknek saját pihenőszoba, fürdő és öltöző áll rendelkezésükre, illetve minden baba hazatérése előtt pár napot a mama szobában tölt, hogy összehangolódva, egymást már jól ismerve térjenek haza otthonukba.

A versenyben résztvevő orvosok nővérek és legfőképp szülők visszajelzései alapján a versenyt évről évre megismétli az Egyesület, abban bízva, hogy egyre több és több centrum alkalmazza az evidenciákon nyugvó, bizonyítottan jótékony hatású kenguru módszert.