• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

KENGURUVERSENY 2024 SZABÁLYZAT

2024-ben is megrendezésre kerül a Melletted a helyem kenguruversenye!
A verseny időtartama: 2024.05.15. 12:00 - 2024.06.15. 23:59

Kik kenguruzhatnak?

Mindenki, akit PIC3-ban ápolnak.

 

Kik regisztrálhatnak a versenyre?

Minden 1500 gramm vagy az alatti születési súlyú PICi valamint ebben az évben a súlyos állapotú újszülöttek és szüleik kenguru gondozása is kiemelten figyelmet kap a zsűri által.
A kenguruversenyhez szükséges adatokat a PICAPP mobil alkalmazás segítségével tudják rögzíteni a szülők. A Kengurunaplóban az első kenguruadat felvételénél megjelenő „hozzájárulás” gomb megnyomásával jelezhetik részvételüket a kenguruversenyben.

Kengurus részvétel

A versenyben az vehet részt, aki 1500 gramm vagy alacsonyabb születési súlyú korababájával vagy súlyos állapotú babájával (pl: teljes testhűtésben, iNO lélegeztetésben részesült újszülött) a megszületést követően, a lehető legkorábban „szakszerűen” kenguruzik  és erről fényképet küld, A kenguruzás időtartama minimum 1 óra (irányelv szerint 2 óra), maximum 4-6 óra lehet (4 óránál több nem telhet el két fejés között).

 

Ki lesz a nyertes?

Mindenki, aki kenguruzik.

Melyik PIC lesz a bajnok?

Ahol az 1500 gramm alatti PICi kenguruk fényképeit és kenguru adatait a versenykiírás szempontjai szerint elemezve, az öttagú szakmai zsűri szerint a babák és szüleik számára a legoptimálisabban valósult meg a kenguruzás.

 

A zsűri elnöke:

Bakos Tímea (PIC nővér Nyíregyháza, FINE1, FINE2)

 

A zsűri tagjai:

  • Csomárné Erzsébet (PIC nővér Korányi FINE1)
  • Liptai Beáta (PIC nővér Bókay, FINE 1)
  • Paréj Petra (PIC nővér Baross, FINE1)
  • Nagy Lívia (édesanya, FINE1, FINE2)

 

Az értékelés és döntéshozás Zoom konferencia keretében történik, elsősorban a lent megadott minőségi és szakmai szempontok alapján.

 

A KENGURUVERSENY 2024 ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAI FONTOSSÁGI SORRENDBEN

  • Képi dokumentációval alátámasztott, szakmailag megfelelő kenguruzás
  • Kenguruzás légzéstámogatást igénylő babával
  • Kenguruzás apával, ikrek esetén mindkét szülővel, nagyszülővel
  • Legjobb feltöltött történet
  • Teljes kenguruzással töltött idő / regisztrált gyermek hányados

NŐVÉR KÜLÖNDÍJ!

Ezt olyan nővér kapja, aki videófelvétellel mutatja be, hogy a FINE alapelveknek megfelelően „idegrendszerbarát” módon történik az inkubátorból kenguruzáshoz való kiemelés.

  • Felhívjuk a figyelmet, hogy ebben az évben az elbírálás szempontjai az adott PICen összesen „kenguruban” töltött idő másodlagos szempont lesz a zsűri szempont rendszerében. Ezúttal a kenguru módszer megvalósulásának szakmai szempontjai, a baba állapota és a kenguruzást végző szülők, nagyszülők leírása alapján választjuk ki 2024 nyertesét.