• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülést átélt szülők pszichés támogatása

Egyre több tanulmány igazolja, hogy az éretlen vagy beteg újszülött perinatális intenzív centrumban (PIC) történő ápolása traumatikus életesemény a szülők számára. Pszichés szempontból nehézséget okoz a várandós időszak hirtelen lezárása, anya és gyermeke váratlan elszakadása. Sérül a szülők kompetencia érzése, életüket nem várt és nem tervezett események határozzák meg, felforgatva a család egészének az életét. A pszichés tartalékok kimerülése ellenére ezt a küzdelmet végig kell csinálni, nem lehet kiszállni belőle - a kórházi tartózkodás alatti folyamatos fizikai, pszichés és mentális terhelést nem mindenki kezeli problémamentesen.  Így nem meglepő, hogy koraszülést átélt szülők esetében több pszichés zavar fordul elő.

Pszichés zavar Nők Férfiak
Depresszió
 1. héten 39%
  1. hónapban 40%
 1. héten 60%
  1.hónapban 36%
Poszt-traumás stressz zavar
 1. héten 23%
  6.hónapban 24%
  18. hónapban 26%
1. héten 33%

 

Mindkét pszichés zavar negatívan hat az anya-újszülött interakcióra, kedvezőtlenül torzítja a szülői viselkedést. Éppen ezért fontos a szülőknél tapasztalható pszichológiai problémák minél korábbi kiszűrése illetve kialakulásuk megelőzése.

Ennek érdekében az az optimális, ha a perinatális intenzív centrumban ápolt koraszülöttek mellett lévő szülők is folyamatos támogatást kapnak. A fizikai és érzelmi támogatásnak szerves része a koraszülöttel való folyamatos kapcsolattartás, a kenguru módszer biztosítása, a szoptatás támogatása. Nélkülözhetetlen, hogy a szülők minél több pontos információt kapjanak a koraszülött fejlődéséről, ellátásáról. Erősítjük a szülői kompetenciákat és lehetőséget teremtünk a család támogató hatásának a megtapasztalásához. A szülők felépülése sokkal gyorsabb, ha a támogató munka ott folyik, ahol a koraszülöttet is ellátják. Éppen ezért a világon sok PIC maga szervez támogató szülői illetve anyacsoportokat.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő PIC-ben 2009. júliusa óta szervezünk támogató anyacsoportot, egy pszichológus és egy pszichiáter kolléga vezetésével. A lehetőséget eddig csaknem 200 anyuka vette igénybe. Pozitív visszajelzéseik szerint a heti egy-másfél órában erőt meríthetnek mások tapasztalataiból, javulásából. A csoport könnyebbé teszi a bizonytalanság, a kórházi közeg elviselését, az idő múlásának a nehézségét. Képes csökkenteni az egyedüllét kínzó érzését, a család, az otthoni környezet hiányát. A csoporttagok megértő társai egymásnak az érzelmek őszinte megélésében, az önvád, a bűntudat és a félelem nyílt megosztásában.  A csoport fontos feladata a megélt gyász, veszteség kezelése, támogatása.

 

A folyamatos oktatás, tájékoztatás részeként kölcsönözhető könyveket biztosítunk az érdeklődők számára. Ezekben az anyukák saját időbeosztásukhoz igazodva tudnak olvasni a koraszülöttek viselkedéséről, életben tartásuk kifinomult módjáról, a legkisebbek szoptatásának titkairól.

 

A támogató csoport folyamatos működéséhez elengedhetetlen a friss érintettek jól időzített, pontos és rendszeres tájékoztatása a szülők által igénybe vehető lehetőségekről. Kislány és kisfiú koraszülött érkezése után eltérő színű meghívót kapnak az anyukák a csoporton való részvételre.

 

 

A Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáján történő munkához egyre nagyobb segítséget kapunk a városban működő ReNatal Munkacsoporttól. Az ottani szakemberek önkéntes segítségével a jövőben több fejlesztést is tervezünk:

 1. havi egy alkalommal „családi összejövetel” megszervezése
 2. pihenő zenecsoport, mesecsoport illetve relaxációs csoport biztosítása
 3. korábbi korababákkal és szüleikkel való találkozás
 4. frissítő masszázs az anyukák számára
 5. a látogatóba érkezett családtagok számára kedvezményes szálláshelyek felkutatása
 6. zárt Facebook csoport működtetése, ahonnan korrekt információk tölthetők le.

 

Dr. Török Zsuzsa PhD klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Debrecen