• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Koraszülöttek világnapja 2017

2017. November 17-én,  a Koraszülöttek Világnapja alkalmából sajtótájékoztató és szakmai konferenciából álló ünnepségsorozatot rendezett Egyesületünk a Honvéd Kórház konferenciatermében, majd a nap végén a lila színben ünneplő Lánchíd lábánál a Te hangodat ismerem program alapítójával Hazay Tímeával énekeltük a PICik himnuszát az egybegyűlt családokkal és szakemberekkel. A szervezésben és lebonyolításban partnereink voltak a Szakmai Kollégium Védőnői tagozta, a  Fiatal Családosok Klubja  (FICSAK) és a Magyar Honvédség.


A sajtótájékoztatót megelőzően a résztvevő politikusok, szakemberek és a sajtó munkatársai látogatást tettek a koraszülött intenzív osztályon, melyen politikusaink láthatóan elérzékényületek a csöppségek láttán.  Tiszteletüket fejezték ki az ott dolgozók és a szülők erőfeszítéseit látván, illetve mélyen meghatotta őket a babák harca, mindennapi küzdelmei az életben maradásért.
 

Kun Szabó István vezérőrnagy köszöntője nyitotta meg sajtótájékoztatókat.

Rétvári Bence, helyettes államtitkár, (Emberi Erőforrások Minisztériuma) megható beszédében a koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakemberek munkáját emelte ki, és köszönetet mondott emberfeletti munkájukért, melyet a PICi babákért és szüleikért tesznek. Kiemelte a védőnők szerepét az kórházi ellátást követően,  mint a családok legerősebb segítő partnereit.

Vargha Tamás, miniszter helyettes (Honvédelmi Minisztérium) büszkén és örömmel, adta át Magyarország legcsaládbarátabb koraszülött osztályának azt az ultrahang készülék gépet, mellyel a jövőben  még pontosabb, a PICik szívbetegségeit precízebben feltérképező  eszköz állhat a szakemberek segítségére.

 Dr. Nádor Csaba, a PIC osztályvezető főorvosa és Egyesületünk elnöke köszönő beszédében átadta Marci, még ebben a pillanatban is  kórházi ápolásban részesülő koraszülött baba üzenetét, melyet  minden magyar országgyűlési képviselőnek címzett. Ezen képeslapokat Rétvári államtitkár-helyettes úr ígéretéhez híven  a napokban eljutatt minden politikusnak. Felhívta a figyelmet, hogy ezen az estén is, csak úgy mint immáron 3 éve minden Koraszülöttek Világnapi eseményünk keretében,  a Lánchíd ismét lila színben ünnepeli a magyar koraszülött babákat illetve a mai naptól a gyulai, kecskeméti és veszprémi PIC-ek is a nap 24 órájában nyitva állnak a szülők előtt, hiszen a szülő az szülő és nem látogató, a családbarát ellátás alapja, a szülő jelenléte!

Koraszülöttek világnapja 2017

Koraszülöttek világnapja 2017

Somogyi - Soós Anita, a FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) képviselője felhívta a figyelmet a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására rendezvényre, mely példátlan összefogásról tanúskodik, Adventi Jótékonysági Vásár bevételéből a koraszülött kisbabákat és családjukat fogják támogatni, hiszen nagyon fontos hogy a korábban érkezett kisbabák és családjaik megfelelő támogatásban részesüljenek, és a Melletted a helyem Egyesülettel közösen valódi segítséget kívánnak nyújtani számukra. A vásár teljes bevételét felajánlva olyan eszközöket vásárolunk, melyekkel a picik anyatejes táplálását segíthetjük.. A vásár részleteit a www.jotekonysagivasar.hu oldalon tekinthető meg. 

A sajtótájékoztatót egy szakmai konferencia követte, melynek  fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és házigazdája Demeter János és Nádor Csaba (MH Egészségügyi Központ) szakemberek voltak.

Tamás Róbert orvos dandártábornok, orvos igazgató és Demeter János osztályvezető főorvos köszöntötte az egybegyűlt szakembereket.

Bálint Koppány szülész-nőgyógyász előadása egy teljesen új megvilágításba helyezte a császármetszáéssel világra jövő babák ellátásátt. Kiemelte, hogy a családbarát szülészeti ellátásé a jövő és a legfontosabb a természetes szülés, mint minden újszülött megszületésének a legjobb és legoptimálisabb  módja, Amennyiben erre nincs lehetőség, törekedni kell a lehető legtermészetesebb módon zajló császármetszés kivitelezésére, melynek egy nagyon összeszokott, pontosan megkoreografált csapatmunka az alapja.
 

Az aranyóra és az anyatej fontosságáról tartott előadást  Fazekas Anita védőnő, aki ebben az ébven A Magyar családokért kitüntetést vehetett át a Parlamentben a Szoptatás Világnapján.

 

Szabó Elvira intenzív terápiás szakasszisztens magával ragadó és nagyon informatív ellátása a stresszmentes koraszülött ellátásról számos olyan kérdést vetett fel, mint zajszennyezés, káros fényhatás, felesleges és nem a baba biológiai ritmusához alkalmazkodó orvosi-ápolói beavatkozások, melyek sajnos a mai napig mindennaposak az ország legtöbb koraszülött intenzív osztályán és kedvezőtlenül hatnak a babák fejlődésére.
 

Nagy Lívia koraszülött gyermek édesanya, Melletted a Helyem Egyesület alelnökeként saját családja történetén keresztül hívta fel a figyelmet a magyar családok pszihés, fizikai és anyagi problémáira, melyek az intenzív ellátás során léphetnek fel.
 

Nádor Csaba neonatológus és Egyesületünk alelnöke bemutatta a Picifilmek filmsorozat első részét, melyben az apai jelenlét fontosságára hívjuk fel a figyelmet, akik eddig méltatlanul kiszorultak a koraszülött intenzív osztályokról, Az apák jelenléte segíti az édesanya pszihés támogatását, maximálisan bevonhatók a baba körüli napi teendőkbe és új, az anyától eltérő ingereket, impulzusokat adnak a babájuknak.

https://www.facebook.com/mellettedahelyem/videos/1617726694954309/

Koraszülöttek világnapja 2017