• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Magyar Perinatológiai Társaság XV: Kongresszus

2017 október 5.-7. között  a gyönyörű, őszi színekbe öltözött Tapolcán került megrendezésre a Magyar Perinatológiai Társaság XV. Kongresszusa. A kongresszus témái között szerepelt a koraszülés - koraszülöttség komplex  szülészeti és neonatológiai megközelítése, az anyai betegségek és azok szűrése, kardiológiai és neurológiai vontakozások- következmények valamint a Korababák táplálása. Egyesületünk a kongresszus kezdetén "családbarát versenyt"  hirdetett az "Ápolás és Táplálás szekció" előadói között. Arra voltunk kíváncsiak, melyik előadás tükrözi leginkább a családbarát ellátás fontosságát vagy emeli ki annak kihívásait.


A színvonalas előadások közül megemlítenénk Márkus Anita beszámolóját a szoptatási ambulanciák működéséről, mindennapi küzdelmeikről, hiszen az édeasanyák még napjainkban is főleg saját kezdeményezésből keresik fel az ambulancián dolgozó szoptatási tanácsadókat ( kevés tej, lassú súlygyarapodás stb. miatt) és csak 25%-ban védőnő tanácsára, legritkábban a gyermekorvosok kérik az ambulanciák segtségét szoptatástámogatás ügyében.

Magyar Perinatológiai Társaság XV: KongresszusHarcsa Zsuzsa a SOTE 2. számú Női Klinika PIC nővére osztályuk családközpontú ellátásának elengedhetetlen, jövőbe mutató máködéséről, a nővérek szemléletváltásáról, munkájukra való hatásáról tartott beszámolót.

Egyesületünk tagjai (Dr. Gárdos, László, Dr. Nádor Csaba és Nagy Lívia) a szekció végeztével Bognár Márta előadását emelte ki és jutalmazta. Az előadás olyan, a koraszülött babák táplálását érintő mindennapi problémát közelített meg mind nővéri, mind szülői szemszögből, mely még mindig tabunak számít. A szoptatás és az anyatej pozitív hatásait nem lehet eléggé hangsúlyozni, de mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva sem a szoptatás sem az anyatejes táplálás nem megvalósítható? Ha nincs anyatej, adható-e kórházi körülmények között donortej? Ha nincs anyatejgyűjtő állomás, milyen feltételeknek kell megfelelnie a donortejnek, illetve minden esetben azt válasszuk a speciális koraszülött tápszerrel szemben?

2018 tavaszán Márta utazik velünk a stockholmi Ultra Early Intervention konferenciára, melynek a Karolinska Egyetem ad otthont, és témája a koraszülött gyermekek táplálása lesz.

A perinatológiai Társaság kongresszusain évről évre visszatérő téma a perinatális gyász kezelése mind az ellátó személyzet szemszögéből illetve a családok életére való hatásáról.

Szakemberek és érintett szülők bevonásával kerestük a választ, és indítottunk útjára egy folyamatos párbeszédet, hogy miként lehetne formálni és megreformálni a jelenlegi, mindenki számára fájdalmasan a háttérbe szorított, helyzetet, problémákat.

A kerekasztal beszélgetés a Korábban érkeztem Alapítvány és a Melletted a helyem Egyesület szervezésében került megrendezésre.

2017 áprilisában egyesületünk támogatást nyert Hajrá PICik címmel a NEA pályázatán (NEA-KK-17-M-0859), mely támogatásával és finanszírozásával ismeretterjesztő kiadványaink és koraszülött gyermekeket ábrázoló roll-upjaink megjelenhettek és eljuthattak a célközönséghez a kongresszus ideje alatt. Külön örömünkre szolgált, hogy a roll-up-okon megjelent gyermekek édesanyjai is részt vettek a konferencián.