• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Minden Újszülött Mindenhol

Minden Újszülött Mindenhol: a szakadékok eltüntetése az újszülött ellátásban - a WHO és az Unicef bemutatta “Survive and Thrive” [Túlélni és gyarapodni] című globális jelentését a WHO Genfben megrendezett Egészségügyi Világgyűlésén
Nagy Bonnard Livia cikke

Az EFCNI szülői tanácsadó testületének tagja és a Melletted a helyem Egyesület társalapítója
A 194 WHO tagállam egészségügyi szakemberei minden évben a svájci Genfben találkoznak az Egészségügyi Világgyűlésen, az idén már 72. alkalommal. Két évnyi előkészületet követően ezen a találkozón mutatták be a “Survive and Thrive; Transforming Care for every small and sick newborn” [Túlélni és gyarapodni: az ellátás átalakítása minden kissúlyú és beteg újszülött számára] című jelentés végső változatát. A jelentés eredményeit egy külön panelben vitatták meg, két további jelentés mellett, amelyek címe “Every Newborn 2019 Progress Report” [2019-es helyzetjelentés a Minden Újszülött programról] és az első “Global Standardised Estimates on Low Birth Weight” [Globális standardizált becslés az alacsony születési súlyra vonatkozóan]. A panelben az EFCNI-t a szülői tanácsadó testület tagja, Nagy Bonnard Lívia képviselte a Melletted a helyem Egyesületből.

Három, az újszülöttek egészségével foglalkozó jelentés is cselekvésre szólít fel
Dr. Stefan Peterson (UNICEF központ egészségügyi részleg vezetője) arra hívta fel a figyelmet, hogy az újszülöttkori halálozás még mindig az 5 éven aluli gyermekek teljes elhalálozásának 47%-át teszi ki és még ma is naponta 7.000 baba hal meg világszerte. Öt évvel ezelőtt az ún. Every Newborn Action Plan bizonyíték alapú megoldásokat határozott meg egyértelmű iránymutatással 2020-ig és azon túl. Peterson hangsúlyozta: “Ebből mindössze egy év van hátra, így fokozni kell erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy érdemben foglalkozhassunk az újszülött kori halálozás és morbiditáa okaival, illetve, hogy a technológiai beavatkozásokkal, az újszülöttek egészségére vonatkozó kutatásokkal és jobb adatgyűjtéssel javíthassuk az ellátás minőségét. Ugyanakkor figyelmet kell fordítanunk a közösség bevonására is, hiszen a szülők ereje fontos változásokhoz vezethet az anyai és újszülött egészség terén.”

Dr. Francesco Branca (Igazgató, WHO - Táplálkozás az egészségért és fejlődésért) a WHO-UNICEF jelentését mutatta be a Globális standardizált becslésekről az alacsony születési súlyra vonatkozóan. A jelentés eredményei alapján több, mint 20.5 millió baba született alacsony születési súllyal 2015-ben, ezek több, mint fele Ázsiában. A jelentés kihangsúlyozza, hogy milyen szakadékok vannak az országok és régiók között a születési súlyra vonatkozó adatok elérhetősége és minősége tekintetében. Az alacsony születési súly okai a fejlett régiókban és országokban a koraszüléssel vannak összefüggésben, az édesanya betegsége, kora és a társadalmi környezet játszanak fontos szerepet. A kevésbé fejlett régiókban a nem megfelelő magzati növekedés a rossz, szegényes anyai táplálkozáshoz kapcsolódik a terhesség előtt és az alatt.


Dr. Ornella Lincetto (Tisztiorvos, WHO Újszülött egészség) áttekintette a “Survive and Thrive” jelentést, amely felhívja a figyelmet a pontos és megbízható adatok szükségességére a tervezés elősegítése, a minőség, eredmények és hatás mérése, illetve az elszámolhatóság támogatása érdekében. Szintén kiemelte annak fontosságát, hogy az egészségügyi szakemberek megfelelő tudással rendelkezzenek ahhoz, hogy a kis és beteg újszülötteket a családközpontú, illetve gondoskodó és fejlődéstámogató ellátás elveit követve láthassák el. „Arra kérem az érdekelt feleket, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy előmozdítsák a kissúlyú és beteg újszülöttek ellátásának globális ügyét, beleértve mindennek a humanitárius aspektusát is!”, zárta előadását Dr Lincetto.


A panelbeszélgetés során Dr. Fawziya Abikar Nur (szomáliai egészségügyi miniszter) arról beszélt, hogy hogyan lehet támogatni az újszülöttek egészségét elhúzódó vészhelyzetek esetén, mivel az újszülött elhalálozások legjelentősebb része humanitárius helyzetekben jelentkezik. Malawi volt például az első ország, amely újszülöttekre vonatkozó akciótervet dolgozott ki. A megvalósítás négy évét követően Dr. Charles Mwansambo (Egészségügyi Minisztérium, Egészségügyi szolgáltatások vezetője) a tapasztalataikról számolt be, majd tanáccsal szolgált azok számára, akik még ezen folyamat korábbi szakaszában járnak.

Dr. William Keenan (a Nemzetközi Gyermekgyógyászati Szövetség igazgatója) arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a gondoskodó, együttérző ellátás minden egészségügyi szakember részéről, dolgozzanak bárhol a világban.  Dr. Keenan szerint “a szakmai szervezetek a szülészettől, az ápoláson át a gyermekgyógyászatig létfontosságú szerepet játszanak azon igény kielégítésében, hogy kompetens egészségügyi szakemberek lehessenek jelen az újszülöttek ellátásában.”


A szülői részvétel növeli a túlélést, és javítja a csecsemő egészségi állapotát, illetve idegrendszeri fejlődését
Nagy Livia, a European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) szülői képviselője saját tapasztalatai alapján arról beszélt mennyire fontos a szülői részvétel az újszülött ellátás minden szakaszában. Bizonyítékokkal alátámasztott adatok és statisztikák jól mutatják a családközpontú ellátás túlélésre, egészségre és a gyermek idegrendszeri fejlődésére gyakorolt pozitív hatását. Előadásában arra is rávilágított, hogy jelentős különbségek vannak a mortalitás és morbiditás tekintetében Kelet- és Nyugat-Európa között. Ez azt mutatja, hogy átalakításokra van szükség az ellátás terén, a szülők bevonásával és részvételével az újszülött osztályokon, illetve az ellátási standardok Európa-szerte történő harmonizálásával, mivel minden európai gyermeknek joga van ugyanahhoz az ellátáshoz, ugyanolyan túlélési esélyekhez és egy egészséges élethez.


Helga Fogstad (a Partnership of Maternal, Newborn and Child Health ügyvezető igazgatója) zárta a találkozót és azt mutatta meg, hogy hogyan tudják a stratégiai partnerségek és innovatív megközelítések átalakítani az újszülött ellátást az elérhetőségtől kezdve, a minőséget át, egészen a megfizethetőségig. „Ha együtt dolgozunk, a lehetetlent is lehetségessé tehetjük.”


Az eredeti cikk itt angolul:
https://www.efcni.org/news/every-newborn-everywhere-closing-gaps-in-neonatal-care-who-and-unicef-present-global-report-survive-and-thrive-at-who-world-health-assembly-in-geneva/