• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Nils Bergman Budapesten

A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja, a Magyar Perinatológiai Társaság és a Melletted a helyem Egyesület meghívására Nils Bergman tudományos előadást tartott Budapesten. Ma már tudományos evidenciák támasztják alá azt, hogy a folyamatos bőrkontaktus az anyával nagymértékben növeli az anya kompetens viselkedését és erős hatása van az anya-baba párost védelmező apa szerep kialakulásában is. Számos kísérlet bizonyítja a folyamatos bőrkontaktus és a sikeres anyatejes táplálás - szoptatás összefüggését, illetve a szoptatás kritikus szerepét az agy fejlődésében.


Bergman professzor úr bemutatta a különböző élettani paraméterek alakulását a Kenguru-módszer alkalmazása alatt, az agy anatómiai és fiziológiai fejlődését a perinatális időszakban illetve a szeparáció idegrendszeri hatásait az újszülött és az anya szemszögéből. Az újszülött tökéletesen képes biztosítani saját szükségleteit az anyjával való bőrkontaktus révén. Ettől megfosztva az újszülött gyámoltalan, sebezhető lesz. Az előadás ezt az alternatív paradigmát és néhány következményét tárgyalta.

Bergman professzor meglátogatta a Honvédkórház családbarát koraszülött centrumát, a SOTE 1. Számú gyermekklinika sebészeti koraszülött intenzív osztályát illetve a Cerny Koraszülött Mentőszolgálatot.

Dr Nils Bergman

A University of Cape Town-on szerezte diplomáját, majd a dél-afrikai Ciskeiben és Svédországban dolgozott. Hét évig volt a Manama Mission orvos igazgatója és a kerületi tisztiorvosa Zimbabwében. Itt kezdte Agneta Jurisoo szülésznővel alkalmazni, fejleszteni a Kenguru Módszert (KMC) koraszülötteknél a születéstől kezdve. Nagyon alacsony születési súlyú koraszülöttek (VLBW) túlélési esélyei 10% – ról 50%-ra emelkedtek a KMC-nek köszönhetően.

1995-ben mutatta be a KMC-t Dél Afrikában, miután bemutatta kísérleteinek eredményeit, az egyetem professzorai sok szerencsét kívántak a keresztes hadjáratához. Erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen 5 évvel később a hivatalos protokoll része lett a koraszülöttek ellátásban a Western Cape province kórházaiban.

Számos cikket publikált a témában orvosi szaklapokban.

2006 óta teljes munkaidőben támogatja, népszerűsíti a KMC-t, kutatja a szüléstől kezdve alkalmazott bőrkontaktus hatását, a szülés, a születés, a szoptatás, a kötődés idegtudományi megközelítéseit.

Mowbray-ben 6 évig volt a Szülészeti kórház (évente 7000 szülés) és öt szülészeti bábaosztály (évente 11000 szülés) igazgató főorvosa.

Cape Townban él és dolgozik, tiszteletbeli tagja a University of Cape Town kutatói társaságának. Alapítója az International Network of Kangaroo Mother Care-nek  (INK) 1996.

Az eredeti végzettsége mellett diplomát szerzett gyermek egészségügyi szakterületen, szakvizsgázott közegészségtanból, doktori fokozatot szerzett klinikai farmakológiából.

A WHO felkérésére, a Bill and Melinda Gates Foundation által szponzorált  IPISTOSS (Immediate parent infant skin to skin study) kutatási projekt vezetője.

Prof. Björn Westrup és Prof. Nils Bergman a következő hónapokban 7 ország együttműködésével megkezdi  kutatását, melynek legfontosabb célja, hogy bebizonyítsa, hogy az instabil (extrém koraszülött) 1000 gr alatt született babák IS sokkal jobb paraméterek mutatnak anyai-apai bőr-bőr, szőr-szőr kontaktusban, mint az inkubátorban, kvázi jobban és gyorsabban gyógyulnak, és szülés utáni szülői mellkason gyorsabban és könnyebben stabilizálható az állapotuk, mint az inkubátorban, a mama élő inkubátorként jobb, kevezőbb helyzetet biztosít babájának.

A bőr-bőr kontaktus hatása már most is B szintű evidencia az egészséges újszülöttek és a stabil koraszülöttek gyógyításában, amit a WHO is ajánl.