• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

SOTE előadás a koraszülöttekről

Dr. Szabó Miklós (PhD Med Habil egyetemi docens), felkérésére a 2019 II. félévi graduális képzés Neonatológia kötelezően választható tárgy oktatás keretében szemináriumi előadás megtartására kérte fel Dr. Nádor Csabát, a SOTE II. számú nőgyógyászati klinika, koraszülött intenzív osztáyának főorvosát és Nagy Líviát, a Melletted a helyem Egyesület szülői képviselőjét.

 
Dr. Nádor Csaba a szülők kompetenciájának erősítésére, a fejlődéstámogató ellátás alappilléreire hívta fel a figyelmet. A babák érzékszervi fejlődésének vannak kritikus időszakaszai, amikor az agy specifikus érszékszervi visszajelzéseket vár de a koraszülött osztály adta környezetben ezekben a kritikus időszakokban eltérés van aközött, amit az agy elvár és amit valójában kap. A tapintás, az egyensúly, az ízlelés-szaglás, a hallás és a látásfejlődésen keresztül az orvostan hallgatók betekintést nyertek a fejlődéstámogató ellátás részleteibe és átgondolhatták milyen módon tudják támogatni az intenzív osztályon életüket kezdő babák agyi érését és ezáltal  befolyásolni pozitív irányba az ellátás kimenetelét.
Nagy Lívia arról beszélt hogyan tudják  a  koraszülöt babák szülei befolyásolni a  betegellátást, hiszen mára már bizonyított, hogy a családbarát ellátás a legmagasabb színvonalú szülészeti és koraszülött ellátási irányelv. Családok születnek és formálódnak ezekben a kritikus napokba-hetekben, melyben sérül a szülők kompetencia érzése, életüket nem várt és nem tervezett események határozzák meg. Számos kutatás bizonyítja, hogy a baba egészséges gyógyulásához elengedhetetlen a szülő jelenléte, érintése, baktériumflórája, hangja. Az anyatej, a kengurumódszer, a gyógyszermentes fájdalomcsillapítás hatékonysága megkérdőelezhetetlen a baba egészséges minőségi túléléséhez, de kivitelezhetetlen a szülők jelenléte nélkül. Előadásában kitért a Magyarországon tevékenykedő szülőszervezetek munkájára illetve a tudományos kutatásokban részt vevő szülők szerepére.