• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

Szóval újszülöttápoló szeretnél lenni?

Frissen végzett ápoló vagy aki az újszülöttellátásban szeretne elhelyezkedni? Itt van öt dolog amit mindenképp tudnod kell ahhoz, hogy sikeresen kezdhesd karriered.
1. Nem tudhatod amit nem tudsz. Folyamatosan tanulj, gyarapodj, és soha ne érezd magad kényelmesen semmilyen szituációban.

Ez az állítás nem is lehetne ennél jobban igaz. Amint megkapod a bizonyítványod úgy érzed a világot is képes lennél megváltani. Ha túlélted az ápoló hallgatók fárasztó kalandjait, akkor már bármire képes vagy!

Hatalmas eredményt értél el, olyat amire nem mindenki lenne képes; veregesd hát meg a vállad ezért. Viszont a tudás amit elsajátítottál csak a felszínt súrolja. Megmutatja, hogy miről is szól az ápolás nagyvonalakban, illetve ad némi alapot a kritikus gondolkodás elsajátításához, de a legtöbbet munka közben fogsz tanulni, ehhez viszont nyitottnak kell lenned. Ne ijedj meg az új, és néha ijesztő szituációktól. Teher alatt nő a pálma. Ha valamiben nem vagy biztos, tegyél fel kérdéseket. Az egyetlen hülye kérdés az, amit nem kérdeznek meg. Erősítsd meg magad, és soha ne hagyd abba a tanulást.

2. A tapasztaltabb ápolók feletted állnak és ezt tudomásodra is fogják hozni

Ápolónak lenni nagyon félelmetes, és sokszor fárasztó. Egy új munka már magában is stresszt okoz, de friss ápolónak lenni új és ijesztő szituációkban még magasabb szintre emeli ezt az állítást. A kórházi osztályoknak megvannak a maguk íratlan szabályai, melyeket sok esetben nehéz kibogozni. Ne add fel. Ha komolyan szeretnéd, úgy értem TÉNYLEG akarod, túl fogod élni. Találj magadnak egy mentort az osztályon, valaki olyat akire fel tudsz nézni, akiben meg tudsz bízni.
Valakit, aki megvéd bármilyen szituációról legyen szó. Tartsd nyitva szemed és füled. Ne érezd magad biztonságban túl hamar. Hosszú idő kell a bizalom elnyeréséhez, de ha türelmes vagy és kitartó, el fog jönni, megígérem. Csak emlékezz 10-20 év múlva, hogy milyen érzés volt újoncnak lenni, és kezeld úgy a fiatalokat ahogy Te szeretted volna, ha kezelnek.
Össze kell tartanunk. Erős kapcsolatok erős csapatokat alkotnak.


3. A csapatmunka elengedhetetlen a túléléshez

Óriási felelősséget és elhivatottságot igényel olyan helyen dolgozni ami sosem zár be, ahol törékeny életek függnek hajszálon, ahol egyszerre ünnepled az életet és kűzdesz érte. Viszont ezt egyedül nem csinálhatod. Ne probálj meg magányos hős lenni. Csapatmunkára van szükség ahhoz, hogy a dolgok simán működjenek, és elengedhetetlen, hogy vigyázzatok egymásra minden esetben. Ne tartsd távol magad a munkatársadtól akit kiborít egy bizonyos páciens, egy nagyon beteg újszülött. Egyszer Te leszel az az ápoló, és biztosan Te is szeretnéd, hogy társaid ott legyenek melletted. Bátorságra van szükség a félelmek legyőzéséhez. Hamar kezdd el ledönteni a félelmeid által emelt falakat, így azzá válhatsz amivé csak akarsz, az az ápoló lehetsz, akiről álmodtál, akit elképzeltél.

4. Időbe telik amíg ápolóvá válsz

Ápolóként elveszünk a számok, statisztikák és a kórélettan labirintusában. Néha annyira koncentrálunk a munkánk orvosi nézőpontjára, hogy elsiklunk az ápolás tényleges gyakorlata felett, azok felett a pillanatok felett amik az ápolót igazán ápolóvá teszik. Lassíts egy kicsit, hátrálj egy lépést, és fókuszálj ezekre a pillanatokra. Koncentrálj a jelenre, és figyelj oda a munkádra, az aktuális feladataidra.  Ígérem Neked, hogy békét tudsz lelni a legnehezebb időkben is, olyan békét, amit csak a szíveddel láthatsz. Keresd ezeket az alkalmakat és ünnepeld őket. Minden nap Rád találnak majd.

5. Senkit sem érdekel mennyit tudsz amíg meg nem mutatod, mennyire érdekel amit csinálsz

Olyan nyomot hagysz majd ami éveken át megmarad. Neked kell eldöntened, hogy pozitív, vagy negatív szeretnéd, hogy legyen. Ez tényleg döntés kérdése! Mindig emlékezz, hogy miért szerettél volna ápolóvá válni. Tedd fel magadnak a kérdést; ha minden munkatársam úgy érintkezett volna a beteggel és hozzátartozóival ahogy én ma tettem, jobb, vagy rosszabb lenne ez az osztály? Válaszold meg, és ha nem azt a választ kapod amit szerettél volna, tegyél azért, hogy ez változzon. Mindig légy következetes, és időről időre kérdezd meg magadtól ezt a kérdést. Vésd eszedbe: a cél nem a tökéletesség, viszont tisztában kell lenned a viselkedésed következményeivel valamint azzal, hogy mindannyian hatással vagyunk egymásra. Ezt mindig tartsd szem előtt.

Ápolóként lehetőségünk van meglátni a változást az emberekben. Viszont ami ennél is fontosabb, ahogy ezek az emberek Téged is megváltoztatnak. A karriered telis tele lesz örömteli pillanatokkal, melyeket beárnyékolnak majd a bánat, és a gyász időszakai, viszont rengeteg szeretetet is kapsz majd. Ünnepeld és fogadd el ezeket a pillanatokat, tanulj belőlük, raktározd el őket a szíved mélyén, és hívd elő őket gyakran. Ezek azok a pillanatok amelyek jó ápolóvá tesznek.

 

Forrás:
http://preemies.about.com/od/Blog/fl/So-You-Want-to-be-a-Neonatal-Nurse.htm

 

Hasznos volt számodra ez a cikk?
Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 41

Átlagos értékelés: 4.8