• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon

A koraszülött-ellátással kapcsolatos kiemelkedő  nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten

Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést hazánkban: 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. Február 16-17-én 22 országból érkeznek a koraszülött-ellátás szakértői Budapestre, hogy megvitassák a terület legsürgetőbb kérdéseit.

Február 16-17-én immáron negyedik alkalommal rendezik  meg a "IV. Global Summit for Preemies" konferenciát, mely döntéshozók, egészségügyi szakemberek, szülők és segítő szakemberek nemzetközi fóruma. Idén a  "Melletted a Helyem Egyesület" és a Magyar Perinatológiai Társaság szervezésében Budapest ad otthont a szakmai eseménynek. A konferenciát, melyen gyermekekért, újszülöttekért tevékenykedő szakmai szervezetek és számos szülői szervezet nemzetközi és hazai képviselője vesz részt - Dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Melletted a helyem Egyesület alapító tagja, és az ESZK Neonatológiai Tagozat elnöke nyitotta meg. Büszkék vagyunk arra, hogy idén Budapesten üdvözölhetjük a koraszülött-ellátás nemzetközi szakértőit. Célunk, hogy a koraszülöttek és a családok egészségéért való cselekvés feladatait, célkitűzéseit megvitassuk, a nehézségekről tájékozódjunk, és sikeres programok példáival, valamint tapasztalatcserével segítséget nyújtsunk egymásnak."- mondta Dr. Szabó Miklós.

A konferencia szervezői rámutattak, az elmúlt években világossá vált, hogy a modern műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, és ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek gyógyítására tett törekvések sikerét.

"A koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak."- tette hozzá Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, a Melletted a Helyem Egyesület elnöke. Kiemelte: "Az új professzionális mentalitásnak és szerepnek a maradéktalan elterjesztéséhez, megerősítéséhez további széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra és támogatásra van szükség”.

A konferencia első felében az előadások a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeit járják körül, köztük több ilyen tárgyú jelentős regionális hazai projekt kerül bemutatásra. A konferencia második felében a babák és szüleik még kórházi időszakban mutatkozó igényeiről és sikeres kórházi programokról számolnak be a külföldi és hazai előadók. Továbbá előadások hangzanak el a koraszülöttek egészségével kapcsolatos adatgyűjtések jelentőségéről.

Az RSV fertőzéshez kapcsolódó kutatás fontossága - hazai adatok a 2016-2017-es szezonban

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél, ezenkívül csecsemőknél az alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója.  Az RSV rövidítés a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. 2-3 éves korukra az RSV csaknem az összes gyermeket megfertőzi. Az RSV fertőzések általában hidegebb időben következnek be, leggyakoribb előfordulásuk változó, hazánkban a szezon általában ősztől tavaszig tart. A kutatás kimutatta, hogy az egy év alatti gyermekek közel fele RSV fertőzés miatt szorult kórházi ellátásra a 2016-2017-es szezonban.

 

Sajtókapcsolat:

Halpert Zsuzsa
Mobil: +36 30 292 0109
Email: Halpert.Zsuzsa@acg.hu