• Melletted a Helyem - Egyesület a koraszülött ellátásért

KANGAHELP

FLASHMOB A KORASZÜLÖTT BABÁKÉRT ÉS A KENGURU MÓDSZER NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT
Készítette: KANGATRAINING MAGYARORSZÁG

2017. május 15-én, a Kenguruzás Világnapján a Kangatraining Magyarország összefogásra buzdít a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal és a Melletted a Helyem Egyesülettel karöltve a koraszülött babákért és az Édesanyákért, akik állandó "lakói" a Perinatális Intenzív Osztálynak (PIC). Kiemelt figyelmet fordítva a kengurumódszer (KMC) használatára, mely segíti a korababák fejlődését.

A Kangatraining Magyarország a KangaHelp program részeként összefogásra és gyűjtésre invitál mindenkit egy országos „Villámcsődülettel”. Május 15-én 17 órakor az ország 19 pontján édesanyák a babáikkal egyszerre táncolnak egyazon zenére, ugyanazzal a koreográfiával.

KANGAHELP

A Kangatraining Magyarország a pre – és posztnatális edzésmódszerrel ismerteti meg az édesanyákat, ennek következtében trénereik rengeteg babával és anyukával kerülnek kapcsolatba. A statisztikákat alátámasztva kijelenthetjük, hogy minden 10. baba koraszülött és kiemelt segítségre szorul, hogy ugyanolyan életesélyekkel indulhasson, mint időben érkezett társai.

Hogy mi is az a kenguru módszer (Kangaroo Mother Care = KMC)?

A kengurumódszert 1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában, Magyarországon 2001-ben Dr. Schill Beáta vezette be.
A kengurumódszer lényege, hogy nem inkubátorban vannak a babák, hanem az anya vagy az apa mellkasán közel függőlegesen helyezkednek el, úgy hogy a bőrük összeér.

Anya/apa és a baba szoros kapcsolata megmarad, hiszen a bőr-bőr kontaktus révén az igen labilis hőháztartású, koraszülött babák számára éppúgy - ha nem jobban - biztosítható a megfelelő környezeti és testhőmérséklet, mint a profi inkubátorokban.

A második elem a szoptatás, ami a bőrkontaktus által nagyon könnyen meg tud valósulni.
A harmadik eleme a módszernek az, hogy a csecsemőt nem választják el édesanyjától, vagy ha igen, akkor csak nagyon rövid időre, a beavatkozásokat – akár az újszülöttről, akár az anyáról van szó – úgy végzik el, hogy közben nem szakítják meg a kontaktust.
A kenguru módszer alkalmazásakor a csecsemő életfunkciói stabilabbak. Ezeknek a csecsemőknek jobb az oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stressz jelet produkálnak, mint akiket az anyjuktól eltávolítva gondoznak.

A kenguru módszer alkalmazásakor a csecsemő életfunkciói stabilabbak. Ezeknek a csecsemőknek jobb az oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stressz jelet produkálnak, mint akiket az anyjuktól eltávolítva gondoznak. A kenguru módszer lehetővé teszi az anya számára, hogy gyermeke gondozásában maximálisan részt vegyen, ezért ezek az anyák hamarabb megismerik gyermekeiket.

A kenguru módszer megerősíti az anyát abban, hogy fontos a gyermeke számára. A FlashMob egyfajta adománygyűjtés, mely az ország különböző pontjain lévő kórházakban működő Perinatális Intenzív Osztályoknak (PIC) folyik be. Legyen szó tárgyi vagy pénzbeli adományokról. A pénzadományok a kihelyezett gyűjtődobozokból, a PIC osztályoknak mennek majd, ahol még aznap nyilvános keretek közt megszámolásra, majd átadásra kerülnek. A befolyt összegből a kenguru módszer tárgyi feltételeit biztosítják, de lehetőség nyílik pelenkákkal, kis ruhácskákkal, takarókkal is segíteni az osztályokat.

KANGAHELP

Fő szervezők:
Tőkés Renáta, a Kangatraining Magyarország országos vezetője, renata@kangatraining.hu
Rádi Kata, Korábban Érkeztem Alapítvány, kata.radi@gmail.com
Dr. Nádor Csaba, Melletted a Helyem Egyesület, nadordr@gmail.com
Az esemény kontakt személye: Gunther-Nyitrai Kriszta Telefon: +36209293733
Webcím: http://www.kangatraining.hu/kangahelp
E-mail: kriszta@kangatraining.hu
Facebook: https://www.facebook.com/KangatrainingMagyarorszag
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/406650393048147/